Skocz do zawartości

Klasyfikacja Quad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy trochę zgłupiałem,Mam informację ITS i czytam:

Klasyfikacja pojazdu

-rodzaj "samochodowy inny"

-podrodzaj "inny"

-przeznaczenie :X"

Pytanie ,jak uwzględnić np. w DIP Kategorie L6e lub L7e (masy,poj.silnika itp)

Ps.Może to jest idiotyczne pytanie,ale trochę jestem zakręcony

Napisano
Pytanie ,jak uwzględnić np. w DIP Kategorie L6e lub L7e

W DIP nie uwzględniasz kategorii homologacyjnej.

Jesli chodzi klasyfikacje, to L6e to"

- Samochodowy inny

- Czterokołowiec lekki

- X

a L7e to:

- Samochodowy inny

- Czterokołowiec

- X

Napisano
Pytanie ,jak uwzględnić np. w DIP Kategorie L6e lub L7e

W DIP nie uwzględniasz kategorii homologacyjnej.

Jesli chodzi klasyfikacje, to L6e to"

- Samochodowy inny

- Czterokołowiec lekki

- X

a L7e to:

- Samochodowy inny

- Czterokołowiec

- X

Czyli tak wypełniamy w DIP-ie?

Dzięki.Pozdro.

Napisano

zapytam z ciekawości czym się różni czterokołowiec lekki od czterokołowiec?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Napisano

Hmmm - jak wskazuje nazwa wagą :)

Czterokołowiec lekki to taki który wazy nie więcej niż 350 kg i ma silnik nie większy niż 50 cm i 4 kW mocy.

Wniosek z tego, ze pozostałe pojazdy to już nie czterokołowce lekkie, tylko "zwykłe", przy czym powyżej 400 kg i mocy powyżej 15kW nie łapie się już nawet pod tą definicję.

I tu powstaje problem - bo literalnie patrząc pozostaje ostatnia grupa czyli pojazdy "inne", ale faktem jest, że nikt nie wie jakie to niby miałby być pojazdy i jakim warunkom technicznym odpowiadać :)

Napisano
Hmmm - jak wskazuje nazwa wagą :)

Czterokołowiec lekki to taki który wazy nie więcej niż 350 kg i ma silnik nie większy niż 50 cm i 4 kW mocy.

Wniosek z tego, ze pozostałe pojazdy to już nie czterokołowce lekkie, tylko "zwykłe", przy czym powyżej 400 kg i mocy powyżej 15kW nie łapie się już nawet pod tą definicję.

I tu powstaje problem - bo literalnie patrząc pozostaje ostatnia grupa czyli pojazdy "inne", ale faktem jest, że nikt nie wie jakie to niby miałby być pojazdy i jakim warunkom technicznym odpowiadać :)

Trwało to trochę,ale "zaskoczyłem" :)

Napisano

Nie wiesz ?? Wszystkie zarejestrowane z mocą pow. 15kW. Warunki - dowolne :D

Trochę ironizuję ale znajomy Naczelnik WK zapytał J Króla - " co ma zrobić jak ma przedłożone do rejestracji pierwsze badanie qada ( samochodowy inny podrodzaj inny moc pow. 15kW ) ? " odp - rejestrować bo nieścisłości w przepisach należy interpretować na korzyść klienta i odmowy nie obroni. :shock:

Napisano
nieścisłości w przepisach należy interpretować na korzyść klienta

Ja mam stanowisko jednoznaczne (na piśmie).Pojazdy samochodowe inne o mocy powyzej 15kW nie podlegaja rejestracji.Koniec. kropka :]

Napisano
nieścisłości w przepisach należy interpretować na korzyść klienta

Ja mam stanowisko jednoznaczne (na piśmie).Pojazdy samochodowe inne o mocy powyzej 15kW nie podlegaja rejestracji.Koniec. kropka :]

Też tak uważam,bo w razie wypadku dopiero byłaby jazda.

Napisano

:ok

• 3 months later...
Napisano
S.K.P-POZNAŃ napisał/a:

:ok

http://www.off-road.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=214:kymco-mxu-500-udany-maria&catid=62:quady&Itemid=124

http://muddy.pl/product_info.php?products_id=297&osCsid=28ce236ddcd7989aa17173b985793392

.....Dodatkową zachętą jest drogowa homologacja oraz możliwość przewozu pasażera.

.....

:shock:

:o czy ktoś widział tą homo??

Napisano
]

możesz udostępnić to stanowisko do pobrania?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Napisano

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Do wyboru do koloru, to by było, gdybyś zamieścił ostatnie pismo miszcza Andrzeja 8)

W skrócie - pojazd samochodowy inny o podrodzaju inny może być... inny 8) pod warunkiem, że odpowiada ogólnym warunkom technicznym dla pojazdu samochodowego.

Natomiast ministerstwo przypomina też, że pojęcie czterokołowca pojawiło się w 2004 roku i wcześniejsza klasyfikacja dopuszczała inne warianty (przypominam - początkowo nawet homologowane były na ciągniki rolnicze) i wpisy wtedy dokonane... zachowują ważność :)

Napisano
Do wyboru do koloru, to by było, gdybyś zamieścił ostatnie pismo miszcza Andrzeja

Jakbyś się przyjrzał to byś zobaczył daty i godziny postów i nie pitolił byś od rzeczy 8)

załączam link http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/download.php?id=2717

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Masz mnie natychmiast przeprosić!

:P Bujaj się :piwo

Napisano
Masz mnie natychmiast przeprosić!
Bujaj się

Czyzby poczatek nowej "wojenki"???? :D:D:D

Napisano
Czyzby poczatek nowej "wojenki"????

Będziemy prowadzili wojnę na piwa - kto więcej piw wyżłopie na spotkaniu :)

Napisano
Będziemy prowadzili wojnę na piwa

Jak będe brał w tych zawodach udział to postaram się wydac "sprawiedliwy"

wyrok :D:D