Skocz do zawartości

Silnik innego producenta w aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem ze podobne tematy byly walkowane kilka razy jednak nie znalazlem wyczerpujacej odpowiedzi. Zalozmy ze do mercedesa wlozylem silnik z audi i skrzynie biegow z fiata, zostala zmodyfikowana komora silnika i poczynione rozne przerobki no i teraz chce sie takim samochodem legalnie poruszac po drodze. Rozumiem ze SKP od tak nie podbije mi przegladu i ze musze miec opinie rzeczoznawcy. Czy jak bede miel taka opinie, pozytywna oczywiscie to SKP moze mi odmowic wykonania przegladu?

Napisano

Sprawa nie rozbija się o rzeczoznawcę, a o fakt, że ten typ pojazdu nigdy nie był homologowany na takie parametry.

Napisano

A co z odp. na moje pytanie? Bo juz sam nie wiem czy mam budowac SAMa czy modyfikowac samochod fabryczny...

Jest tez cos takiego ze jak pojazd powstaje w ilosci 1 szt rocznie to nie potrzebuje homologacji, mozna sie tym podpierac?

Napisano

Możesz. Ale żaden diagnosta nie będzie chciał badać takiego pojazdu. Bo choć przepisy przewidują taką możliwość (na razie - ustawodawca chce zmienić ten nieszczęśliwy zapis) to żadna SKP tak naprawdę nie jest przystosowana do badania takich pojazdów w takim zakresie jak ocena własnych konstrukcji pod kątem art. 66 PoRD.

Napisano
Możesz. Ale żaden diagnosta nie będzie chciał badać takiego pojazdu. Bo choć przepisy przewidują taką możliwość (na razie - ustawodawca chce zmienić ten nieszczęśliwy zapis) to żadna SKP tak naprawdę nie jest przystosowana do badania takich pojazdów w takim zakresie jak ocena własnych konstrukcji pod kątem art. 66 PoRD.

Ok. Nie chce zeby mnie ktos za raczke przeprowadzil przez gaszcz przepisow, nie o to chodzi. Potrzebuje wskazowek jak zrobic zeby wszystko bylo w porzadku, zeby nie stwarzac nikomu problemow. A dopoki ustawodawca dopuszcza mozliwosc zbudowania takiego pojazdu to chce ja wykorzystac i zrobic to zgodnie z litera prawa. Bede jeszcze zadawal mnostwo pytan, bardziej szczegolowych.

Napisano
A dopoki ustawodawca dopuszcza mozliwosc zbudowania takiego pojazdu to chce ja wykorzystac i zrobic to zgodnie z litera prawa

Oczywiście, że dopuszcza możliwość ale wykonania pojazdu SAM czyli:

Art. 66a. (...)

1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej,

którego markę określa się jako "SAM";

(...)

Informacje na temat pojazdów SAM znajdziesz na tu na forum.