Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

benzyna w diesla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam samochód, opla astre, który to był benzyna, przelozony ma silnik diesla . Co muszę zrobić by mi zmieniono dowód rejestracyjny?? Kto dokonuje wpisu w karcie Pojazdu. Jaka jest droga i jakie koszty. Pozdrawiam

Napisano
Co muszę zrobi
dodatkowe badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych w okręgowej stacji kontroli pojazdów

Kto dokonuje wpisu w karcie Pojazdu
wydział komunikacji gdzie jest zarejestrowany Twój samochód

Jaka jest droga
WK -> OSKP -> ewentualnie rzeczoznawca samochodowy -> WK

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
dodatkowe badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych w okręgowej stacji kontroli pojazdów

lub Podstawowa SKP która ma stosowne uprawnienia (mała literka "e") w upoważnieniu

Napisano
WK -> OSKP -> ewentualnie rzeczoznawca samochodowy -> WK

A po co zaczynać od WK? Na stację od razu!

Napisano
był benzyna, przelozony ma silnik diesla

Jaki to silnik? Czy występował oryginalnie w takiej kaście?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Czy występował oryginalnie w takiej kaście?

Nie bardzo wiem co masz na myśli :) Oryginalnie to pojazd mógł mieć jeden, konkretny silnik, o konkretnym numerze :) Ale co z tego? :)

Napisano
Ale co z tego? :)

Dany model jest homologowany z konkretnymi motorami. Nie powinno się zakładać do astry np 1,9 tdi od VW

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Co łaska?

Ale nie mniej niz 180,-

Nie powinno się zakładać do astry np 1,9 tdi od VW
:ok::hey

[ Dodano: 20-10-2009, 10:38 ]

Dodatkowo zycze sobie opini od rzeczoznawczy,tak na wszelki wypadek...!! :D

Napisano

No to pisz, że "czy pojazd był homologowany", a nie jaki silnik był oryginalnie :)

Napisano
No to pisz, że "czy pojazd był homologowany"

Oj... Ty to tak zara po uczonemu... A ja prosty chop ze wsi jestem... nie miastowy... ;P

Napisano

Nie przejmuj się - mogło być gorzej - mógłbyś np mieszkać w Ziel... no w grodzie bez tramwajów ;)

Napisano

witam

temat ruszył z kopyta

Oryginalnie to była astra 1.6 benzyna zmieniona na silnik astra 1.7 Diesel.

Wszyscy mądralińscy :? w realu powiadają o homologacji w PZM lub automobilu WLKP.

Jest jakiś Diagnosta z Poznania? Chętnie do niego podjadę (może jakiś info na prv).

Jaka to stacja z magiczna "e" (E-emulgatory :cool: )bo ja jestem ciemny w tym temacie.

Napisano

W Astrach był montowany 1,7 Diesel Isuzu. Jeśli to ten to bez problem. Iść drogą jak wyżej koledzy opisali.

Pozdrawiam

Napisano
Wszyscy mądralińscy :? w realu powiadają o homologacji w PZM lub automobilu WLKP.

Niech poprą to paragrafem i będziesz wiedział na czym siedzisz. Póki co jedź na stacje i wykonaj badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych.

Napisano
homologacji w PZM lub automobilu WLKP.

Ani PZM ani Automobilklub nie przeprowadzają badań homologacyjnych.

W Astrach był montowany 1,7 Diesel Isuzu.

I 1,7 diesel Opla. Isuzu lepiej się zbierał, ale Opel był mniej awaryjny i tańszy w eksploatacji.

Póki co jedź na stacje i wykonaj badanie techniczne po zmianach konstrukcyjnych.

:ok:ok:ok

Napisano
"To jest Polska, stary, tu się ciężko oddycha..."

smutna prawda. Nawet w okręgowej stacji w poznaniu nie chcieli mi zrobić przeglądu. i tam mi gadali o homologacji w PZM itd.

Jestem z Pomorza, boją się może robić przegląd auta nie z Wlkp?

Jest ktoś z Poznania? poradzi gdzie jest normalna stacja co dokona przeglądu?

Napisano
Jest ktoś z Poznania

Wejdz na PW i nawiąz kontakt z S.K.P.-Poznań

Powodzenia ::hey

Napisano

W Poznaniu na okręgówkach "Zenki z kanałów" odwalają takie rzeczy, że nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać...