Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie ,że tak powiem z pytań trudnych.

Klient wymaga poświadczenia za zgodność z oryginałem dowodu rejestracyjnego. Był na badaniu, pozwolenie czasowe (czyli nie ma moich poświadczeń). Mogę zrobić ksero i przystawić firmowe pieczątki i potwierdzić za zgodność z oryginałem :) pozwolenia czasowego. Czyli czy mogę być w tym wypadku notariuszem. Proszę o opinię sprawa na ostrzu (może o kant)

Napisano
Był na badaniu, pozwolenie czasowe

Czyli wystawiłeś mu z tego badania zaświadczenie...????

przystawić firmowe pieczątki i potwierdzić za zgodność z oryginałem pozwolenia czasowego.

Jezeli wystawiłeś zaświadczenie to przeciez musiałes je podpisać i postawić pieczątki

firmowe i Twoje osobiste....!!! :razz:

O co jeszcze chodzi bo tak do końca nie rozumię :co ma wspólnego notariusz z

diagnostą...???? :razz:

Napisano

Chodzi po za przeglądem czyli robisz xero dowodu i poświadczasz za zgodność.

Robisz dodatkowe badanie na pozwoleniu czasowym - czyli nie ustalasz następnego terminu badania i klient prosi o xero dowodu i potwierdzenie za zgodność. Czy diagnosta może wystawiać dokumenty za zgodność nie wystawiane przez siebie

[ Dodano: 16-11-2009, 20:55 ]

przystawić firmowe pieczątki i potwierdzić za zgodność z oryginałem pozwolenia czasowego.

Jezeli wystawiłeś zaświadczenie to przeciez musiałes je podpisać i postawić pieczątki

Nie o to chodzi nie o moje dokumenty czy ja mogę poświadczać za zgodność dokumenty WK

Napisano
czy ja mogę poświadczać za zgodność dokumenty WK

Wg.mnie absolutnie nie...!!! :razz:

Napisano

Może byś się zajął czym innym albo poczytaj

Napisano

Wg.mnie powinien udać się do UM,UW i tam takie coś załatwić...

Napisano
CBS CCA JWA

Jak takiś mądry to po co zadajesz glupie pytania...???? :razz:

Napisano

Panowie pytanie ponownie. Czy diagnosta może poświadczyć za zgodność dokumenty wystawione przez WK, czy diagnosta może poświadczyć za zgodność dokumenty za zgodność które widzi a pojazdów nie widzi

[ Dodano: 16-11-2009, 21:14 ]

CBS CCA JWA

Nie daj się sprowokować

lepiej kup COD WF2 i zagramy

albo na CSS

[ Dodano: 16-11-2009, 21:28 ]

CBS CCA JWA

Nie modry tylko głupi

Czy diagnosta może poświadczać za zgodność z oryginałem dokumenty wystawiane przez WK.

Napisano

Siemka

Czytam czytam i nie rozumiem...

I co chcesz poswiadczac jak nie masz orginalu i

za jaka zgodnosc???

Napisano
Czy diagnosta może poświadczać za zgodność z oryginałem dokumenty wystawiane przez WK.

Jeżeli Ty zrobiłeś kopie z oryginału dokumentu to możesz się pod tym podpisać, że potwierdzasz zgodność z oryginałem tylko dla kogo ta kopia miałaby być i czy ten ktoś będzie honorował taki dokument?

Napisano

nie rozumiem , to wk wystawia PC. i niech potwierdzi że to orginał a nie diagnosta . :(

Napisano

Nie nie wpuszczam tylko zadałem pytanie czy diagnosta może zrobić xero dowodu rejestracyjnego i poświadczyć za zgodność z oryginałem. Czy taki dokument jest ważny, czy stawiając takie poświadczenie jestem zgodny z prawem.

Napisano

Przyjeżdża Jaś Fasola ma folfo do przewozu FL potrzebuje tak zezwolenie, ADR wygrał przetarg i każdy chce dowód rejestracyjny skond on ma to wsiąść

I takie moje pytanie czy ja [jako(były)] mogę zrobić xero i poświadczyć za zgodność z oryginałem. Widzę dokumenty ale czy mogę

[ Dodano: 16-11-2009, 21:58 ]

nie rozumiem ,

Daj na luz....!!!! ::hey

Pewnie ja tom bym sobie dał tylko firma ma 60 zestawów ADR to nie bardzo dać sobie na luz

Policz cyrka 60 zestawów to jest 120 pojazdów razy 1.3+1.11 I 10%wypadkowych daj se na luz

Napisano

al41 - ja mam pomysł. Będę od dziś przyjeżdżał do Ciebie na badania i kierował do Ciebie wszystkich znajomych - tylko takie drobne ale z zapłatą. Otóż ja prowadzę taka działalność - jak przychodzisz do mnie ze stu złotówką, to ja robię ksero i Ci to poświadczam za zgodność. I taką kasą będą Ci płacić ludzie za badania - OK? ;)

Słuchaj - a pralki na SKP tez naprawiasz? Bo SKP to taki warsztat prawie - nie? No a skoro warsztat... ;)

Oj al... ;)

Napisano

Wy tak od razu przestań, a al41 całe życie marzył aby być notariuszema - a przez przypadek został diagnostą i do tej pory nie może się z tym pogodzić :evil:

Napisano
Nie tylko notariusz może potwierdzać za zgodność :)

Masz pewnie rację - ale ja tak w nawiązaniu do kawału jak stali w kolejce po ........

Napisano
ale ja tak w nawiązaniu do kawału jak stali w kolejce po ........
:ok::hey
Napisano

Kto powinien poświadczyć zgodność kopii faktury z oryginałem?

Czy poświadczenie zgodności z oryginałem faktury musi koniecznie wystawić notariusz, czy może to być osoba kopiująca taką fakturę?

Jeżeli jest już taka konieczność poświadczenia zgodności faktury VAT z jej oryginałem, czynności takiej powinien dokonać notariusz. Podstawą prawna do sformułowania takiej tezy stanowi ustawa z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie (Dz. U. Nr 22, poz. 91).

Przepisy przewidują jednak pewne wyjątki. I tak poświadczenia zgodności kopii faktur VAT będących załącznikami do wniosku o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego faktur z oryginałem może również dokonać urząd gminy. Jest to jednak osobna kwestia, którą reguluje ustawa z 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.). Wniesienie wniosku i załączników w postaci kopii faktur VAT nie podlega wówczas opłacie skarbowej.

Reasumując należy podkreślić, że właściwie jedynie notariusz jest odpowiednio przeszkolony i wyposażony w niezbędne kompetencje, aby móc potwierdzić, że dany dokument jest zgodny z jego pierwowzorem. Organy administracji publicznej co prawda również mają taką możliwość, ale z racji tego, że nie jest to ich obowiązek, często odsyłają petenta do notariusza.

Podstawa prawna:

* Ustawa z 9 września 2000 r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.);

* Ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm.);

* Ustawa z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie (Dz.U. Nr 22, poz. 91 z późn. zm.).