Qnick Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Witam serdecznie ! Miałem dziś taką dziwną sytuację z quad'em. Otóż przyjechał klient do badania technicznego takim pojazdem DMC 360 kg i 12 kW mocy - samochodowy inny- aby go zarejestrować. Po krótkiej rozmowie okazało się, że jest to pojazd nowy kupiony tydzień temu od jakiejś firmy która sprzedaje to w internecie. Klient miał fakturę zakupu oraz wyciąg ze świadectwa homologacji w języku angielskim oraz tłumaczenie homologacji wykonane przez tłumacza przysięgłego. Wydział Komunikacji zarejestrował go czasowo na próbnych tablicach i kazali jechać do SKP na badanie techniczne. Było już za późno żeby dzwonić do WK (po godz. 15) wiec spodziewam się telefonu jutro. Powiedziałem klientowi że na podst. art 81 ust.4 pkt 1 oraz pkt. 2 pojazd taki nie powinien jechać na badanie tylko rejestracja powinna być dokonana "z urzędu". I tu moje pytanie czy postąpiłem dobrze bo moim zdaniem wytłumaczyłem mu prawidłowo ale wolę się upewnić i poznać zdanie większej ilości ludzi związanych z bezpośrednio z rejestracją i badaniami technicznymi. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam p.s. Nie poruszam narazie tematu badania technicznego za 3 lata bo tu stanowisko mam "prawie jasne" jako samochodowy inny dla mnie nie spełnia wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Za dużo niewiadomych by decydować. Trzeba poznać zadnie WK, dlaczego go wysłali na stację. Może nie uznali zagranicznego wyciągu, bo sprzedawca nie mógł się nim posługiwać? A może wysłali go tylko na dodatkowe na ustalenie rocznika? Reszty tez nie rozumiem - przecież z tymi parametrami to jest czterokołowiec, a nie inny o podrodzaju inny... I jakie 3 lata? Te pojazdy badamy co roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 16 Listopad 2009 Autor Share Napisano 16 Listopad 2009 W PC miał "samochodowy inny" a wysłali bez żadnego skierowania na OBT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Samochodowy inny może być: - czterokołowiec - czterokołowiec lekki - inny Wysłali bez skierowania, bo dod.badanie można zrobić na wniosek klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 16 Listopad 2009 Autor Share Napisano 16 Listopad 2009 Czekam w takim razie do jutra jak się coś dowiem to na pewno napiszę. Póki co dlatego że jest już wieczór i chyba wszyscy jesteśmy już po pracy to czas na tylko nie za dużo żeby jutro móc pracować bez bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Czekam w takim razie do jutra jak się coś dowiem to na pewno napiszę. Póki co dlatego że jest już wieczór i chyba wszyscy jesteśmy już po pracy to czas na tylko nie za dużo żeby jutro móc pracować bez bólu Miałem też taką sytuację i odziwo na homologacji nie było roku produkcji. Może na określenie właśnie roku produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Może na określenie właśnie roku produkcji To WK powinien dać skierowanie i napisać co ma wykonać SKP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 To WK powinien dać skierowanie i napisać co ma wykonać SKP... No jak już zarejestrował, to niby tak... Ale własciciel też ostatecznie może na swój wniosek, więc... odziwo na homologacji nie było roku produkcji. Bo rok produkcji jest wyłącznie na wyciągach wystawianych w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Ale własciciel też ostatecznie może na swój wniosek, więc... Tak masz rację ze wlasciciel moze tylko po prawdzie wlaściciel tak do końca to sam nie wie co on chce...tzn.wie on chce zarejestrować toto cudo... Ale jezeli juz był w WK to oni powinni mu dac skierowanie i napisać co ich interesuje zeby klienta załatwic pozytywnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 17 Listopad 2009 Autor Share Napisano 17 Listopad 2009 Może rzeczywiście chodziło o rok produkcji a klient nie potafił się wysłowić o co mu chodzi. W takim przypadku powinni dać skierowanie i napisać co chcą bo klient zawsze może coś poprzekręcać. Za 2h będę w pracy to się pewnie dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Ten quad jest nowy? Mniejsza o to. Quad kategoria inny nie ma szans żeby spełnił warunki dla "inny". Jeszcze się taki nie "urodził" . Lektura : http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=6421 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 17 Listopad 2009 Autor Share Napisano 17 Listopad 2009 Panowie chodzi o to że ten quad jest sprowadzony z Chin i ma wystawione po angielsku świadectwo homologacji ale chińskiej homologacji (nie ma homologacji polskiej ani z żadnego kraju UE ) i teraz Pani chciała zerejestrować to jako samochodowy inny i dlatego wysłała na badanie na SKP ale powiedziałem że tak to nie zarejestruję jak nie ma homologacji UE (lub Polskiej). Sprawa wygląda moim zdaniem tak : Klient kupił quada a sprzedawca przy sprzedaży powiedział mu że tu ma homologację (chinską ) i jak ją przetłumaczy to zarejestruje pojazd bez niczego. Klient nieświadomy prawa przetłumaczył homologację ale nie może zarejestrować bo homologacja nie jest Europejska jest tylko w języku angielskim i co teraz ma ten człowiek począć jak to zalegalizować ? Może ktoś pomoże. Czy tylko pozostaje import 1 szt. rocznie czy można było by mu pomóc w ten sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 i co teraz ma ten człowiek począć jak to zalegalizować ? Może ktoś pomoże. Czy tylko pozostaje import 1 szt. rocznie czy można było by mu pomóc w ten sposób ? Kupują gdzieś g.....a grosze płacą a Ja mam się podkładac i to zalegalizować niestety moje zdanie jest inne tak jak ten pojazd "niby pojazd - bo inny" nie powinni tego rejestrować. I wtedy my byśmy mieli spokojniejszą pracę, a nie tak jak ostatnio przyjechał domnie quad zabrany dowód (to już chyba ostatni w moim terenie - bo już wszystkie maja pozabierane dow.rej. ale za brak badań) ja badania nie zrobiłem bo wiem że ma w dow. wpisane 30kW bo akurat znam ten pojazd. Ale co zrobi inny diagnosta jak mu to przyjedzie na przegląd przecież niewie ile ma kW w dow. zrobi i znowu gościu rok przepęka chyba że jak wróci po wpis a diagnosta bo ma w dow.rej. 30kW i co ma wtedy zrobić. Także ja do dziś nie zrobiłem żadnego quada i spie spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 bo ma w dow.rej. 30kW i co ma wtedy zrobić. Mimo ze takich wynalazków nie robię to zabrałbym DR,odpowiedni opis i uzasadnienie wszystko zapakował do koperty i do WK.Niech oni sobie nad tym problemem popracują...!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Poszedłby jako lekki ale ma 10 kg za dużo DMC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llary Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Także ja do dziś nie zrobiłem żadnego quada i spie spokojnieA od kiedy kolega taki zasadniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 Niezrozumienie tego co to jest homologacja, a co wyciąg z niej, komu i gdzie jest udzielana oraz kto i gdzie może wydawać wyciągi z niej, to podstawa niezrozumienia tego problemu. Niestety nie rozumieją tej zasady ani WK, ani SKP. Przy czym oliwy do ognia dolewa PoRD, które z jednej strony z każdego obywatela sprowadzającego pojazd z zagranicy robi importera takiego jak VW Polska czy inni, a z drugiej strony na sztukę i tak pozwala przywieść wszystko - do tego lapsus językowy w rozporządzeniu wykonawczym i już nie mamy bigos gotowy. Ogólnie ten zagraniczny wyciąg można było zakwestionować z kilku powodów - ale na pewno nie dlatego, że jest z Chin - to nie ma nic do rzeczy! Ja bym na miejscu klienta olał WK i nie robił żadnego badania. Zarejestrowali z tym co widzieli, to niech się teraz martwią co z tym zrobić Bo decyzje o rejestracji można tylko cofnąć jak samych siebie wskażą jako naruszających prawo przy jej wydawaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elliot Napisano 19 Listopad 2009 Share Napisano 19 Listopad 2009 a bym na miejscu klienta olał WK i nie robił żadnego badania. Zarejestrowali z tym co widzieli, to niech się teraz martwią co z tym zrobić Bo decyzje o rejestracji można tylko cofnąć jak samych siebie wskażą jako naruszających prawo przy jej wydawaniu Pod warunkiem, że to rejestracja z urzędu, a nie na wniosek klienta, która zwyczajnie upłynie z terminem określonym w decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 21 Listopad 2009 Share Napisano 21 Listopad 2009 A wczoraj się pytał klient o Quada sprowadzonego z USA jako ciągnik rolniczy czy jest w stanie go zarejestrować? Nadmieniam że : posiada hak, lemiesz z przodu (pług) napęd na 4 koła i moc niestety 20KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 21 Listopad 2009 Share Napisano 21 Listopad 2009 A wczoraj się pytał klient o Quada sprowadzonego z USA jako ciągnik rolniczy czy jest w stanie go zarejestrować? Nadmieniam że : posiada hak, lemiesz z przodu (pług) napęd na 4 koła i moc niestety 20KW? Sam musisz ocenić co widzisz qada czy ciągnik rolniczy Jak qada to niestety nie zarejestruje A ciągnik rolniczy to napewno nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 21 Listopad 2009 Autor Share Napisano 21 Listopad 2009 Sam musisz ocenić co widzisz qada czy ciągnik rolniczy A jak "zobaczy" ciągnik rolniczy to ciekawe czy zobaczy rownież kabinę i inne rzeczy wymaganie przez DZ.U. 32 dla ciagnika rolniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 21 Listopad 2009 Share Napisano 21 Listopad 2009 A wczoraj się pytał klient o Quada sprowadzonego z USA jako ciągnik rolniczy czy jest w stanie go zarejestrować? A jaka prędkość maksymalna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 21 Listopad 2009 Autor Share Napisano 21 Listopad 2009 No i oczywiście ten piękny trójkąt z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos Napisano 21 Listopad 2009 Share Napisano 21 Listopad 2009 Ciągnik rolniczy używany wraz ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych. Kabina jest wymagana dla ciągnika o masie własnej pow 800kg. Nowe ciągniki rolnicze przekraczają znacznie prędkość 40km/h i zapewne maja homologacje T5 która na to pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 21 Listopad 2009 Autor Share Napisano 21 Listopad 2009 Kabina jest wymagana dla ciągnika o masie własnej pow 800kg. Racja zapędziłem się troszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi