Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcialem poruszyć temat ukaranego diagnosty/kolegi/a mianowicie:

Ok.5 lat temu wymieniony kolezka-diagnosta zostal ukarany za nieprawidłowo

wykonywane OBT-"klepnięcia" Z tego co wiem to była jakaś grubsza sprawa bo SKP na

której pracował była nagrywana.Ile tego wykonał/udowodniono mu/ to nie wiem ale w

kazdym bądz razie dostał coś w zawiasach/nie wiem ile-mówił mi ze kara juz minęła/

oraz zabrane uprawnienia na 5 lat.

Istotą sprawy jest to czy w chwili kiedy minie 5 lat będzie mógł powrócić do zawodu

wystarczy ze zwróci się do Starosty i dostanie ponownie uprawnienia czy tez ze względu

na to ze był karany/zawiasy/ nie ma zadnej mozliwości powrotu do pracy na SKP w

charakterze diagnosty.

Proszę o wypowiedz kolegów w tym temacie... :-(

Napisano

Może powrócić do zawodu po spełnieniu normalnych warunków:

1.szkolenie

2 egzamin przed TDT

3. z wymaganą praktyką + potwierdzenie zdanego egzaminu + potwierdzone wykształcenie do Starosty po imienne uprawnienie diagnosty

Podstawa prawna:

Dz.U 108 z 2008 z póź. zmian.

Art 84.1

4. W przypadku cofnięcia diagnoście uprawnienia do wykonywania badań technicznych,

ponowne uprawnienie nie może być wydane wcześniej niŜ po upływie 5 lat od dnia, w

którym decyzja o cofnięciu stała się ostateczna.

Napisano
3. z wymaganą praktyką + potwierdzenie zdanego egzaminu + potwierdzone wykształcenie do Starosty po imienne uprawnienie diagnosty

Podstawa prawna:

Czy aby w tej chwili nie jest tak, że po cofnięciu imiennego uprawnienia po pięciu latach idę do magistratu po jego odbiór? Przecież jeżeli ktoś zdawał "po nowemu" to wszystkie te warunki wymienione w art 84 ma spełnione i komplet dokumentów w ręku, które się nie przedawniają. Po to miedzy innymi była zmiana w projekcie aby po cofnięciu uprawnień ponownie zdawać egzamin. Chyba, że się mylę...

Napisano

Czy aby w tej chwili nie jest tak, że po cofnięciu imiennego uprawnienia po pięciu latach idę do magistratu po jego odbiór? Przecież jeżeli ktoś zdawał "po nowemu" to wszystkie te warunki wymienione w art 84 ma spełnione i komplet dokumentów w ręku, które się nie przedawniają. Po to miedzy innymi była zmiana w projekcie aby po cofnięciu uprawnień ponownie zdawać egzamin. Chyba, że się mylę...

Z opisu wynika że uprawnienia z całą pewnością uzyskał ponad 5 lat temu czyli na starych zasadach a nowe może uzyska tylko na nowych czyli tak jak napisałem wyżej.

Napisano
Podstawa prawna:

Dz.U 108 z 2008 z póź. zmian.

Art 84.1

Przekopałem DzU 108 z 2008r od poz.688-699 i nic na ten temat nie naszłem.

Podajcie mi nr.poz. tego dziennika.... :-(

[ Dodano: 29-12-2009, 22:02 ]

Z opisu wynika że uprawnienia z całą pewnością uzyskał ponad 5 lat temu

To pewne jak w banku ze tak jak piszesz...

Napisano
Z opisu wynika że uprawnienia z całą pewnością uzyskał ponad 5 lat temu czyli na starych zasadach a nowe może uzyska tylko na nowych czyli tak jak napisałem wyżej.

Zapewne masz rację, tylko widzę nierówne traktowanie obywateli w tym zakresie ponieważ diagnosta starszy (stażem) jest w gorszej sytuacji niż młodszy a cóż uczynić z takimi jak ja, którzy dorabiali niektóre zakresy po nowemu?

Przekopałem DzU 108 z 2008r od poz.688-699 i nic na ten temat nie naszłem.

Podajcie mi nr.poz. tego dziennika.... :-(

Podstawa było podana z Prawa o ruchu drogowym Dz.U. 108 z 2005 ze zmianami

Napisano
Podstawa było podana z Prawa o ruchu drogowym Dz.U. 108 z 2005 ze zmianami

OK Teraz juz jestem w domu.No cóz mała roznica w roczniku.... :D

[ Dodano: 29-12-2009, 22:51 ]

ponieważ diagnosta starszy (stażem) jest w gorszej sytuacji niż młodszy

Tak widzę ze ja to juz całkiem do "lamusa".Staz to moze nie za duzy ale ten

cholerny wiek...!!!! :?

Napisano

wykonywania zawodu diagnosty?co sadzicie o takim przypadku?znajomy dostal z urzedu pismo w ktorym zgodnie z decyzją sadu ma zakaz wykonywania zawodu przez 3lata,prosze o opinie

Napisano

Najogólniej taka, że jest człowiekiem z uprawnieniami ale nie może wykonywać zawodu i po trzech latach może ten zawód wykonywać a jak się cofnie uprawnienia to się jest człowiekiem bez uprawnień i można do zawodu powrócić najszybciej po 5 latach.

Napisano

Poruszyliście kwestie prawne zabraniające pracy w zawodzie diagnosty, a są jakieś przypadki zabraniające pracy w tym zawodzie ze względów zdrowotnych, jakieś specjalne badania itp itd.?

Napisano
jakieś specjalne badania itp itd.?

O niczym takim nie slyszałem.Musisz jedynie dostarczyć zaświadczenie od lekarza

med.pracy i chyba to wszystko... :D

Napisano
a są jakieś przypadki zabraniające pracy w tym zawodzie ze względów zdrowotnych

Oczywiście, że są np. ślepota, (nie obrażając osób niewidomych) ale jak w każdym zawodzie pewne schorzenia sprawiają, że lekarz medycyny pracy widząc charakter danej pracy zezwala na jej wykonywanie lub nie.