kminiorek Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 Witam Panowie.Jakbyście się ustosunkowali do braku zapisu w dz.u.155 odnośnie wydawania zaświadczenia po kolejnym przeglądzie na 100km/h. W popzrednich dziennikach był zapis że diagnosta wystawia zaświadczenie w 155 już tego nie ma.Natomiast do zmian konstrukcyjnych i ADR zapisy o wydaniu zaświadczeń pozostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 Dz.U. 155 załącznik 4 pkt.8.1 -oględziny i sporządzenie zaświadczenia, według załącznika nr. 6 do rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kminiorek Napisano 3 Marzec 2010 Autor Share Napisano 3 Marzec 2010 Dzięki nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 Słuchajcie mam pytanie ,może się wydawać dziwne ,ale trudno. Autobusu na 100 jeszcze nigdy nie miałem przyjemności badać i moje pytanie; --czy kierowcy przedstawiają zaświadczenie na stateczność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 Taki mają obowiązek,tak samo jak GAZOWNICY muszą mieć protokół TDT na butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 czy kierowcy przedstawiają zaświadczenie na stateczność . muszą przedstawić, zresztą wcześniej też było wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 tak wiem ,ale czy mają te zaświadczenie na badaniu. ? Dlatego się pytam ,gdyż chyba niedługo i mnie spotka ta przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 Jak nie mają, to są dwie możliwości albo N i ma być,albo podłożysz swoje cztery litery i uwierzysz na słowo i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 rozumiem Ok. Ukłony Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 12 Marzec 2010 Share Napisano 12 Marzec 2010 I jeszcze zaswiadczenie na ABS i zwalniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 13 Marzec 2010 Share Napisano 13 Marzec 2010 I jeszcze zaswiadczenie na ABS i zwalniacz Tak Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 W ubieglym tygodniu oglądałem autobus MB Sprinter (nówka sztuka). Uwagę moją przykuł hak, zerknołem do DR aby zobaczyć czy jest zaps HAK, a tam w adnotacjach: HAK; dopuszczalna masa zespołu pojazdów 7500 kg; 100 KM/H. Cz zapis w DR 100 KM/H tak naprawdę zezwala na poruszanie się tym pojazdem z taką prędkością, mino że pojazd nie spełnia wymogów stawianych autobusom 100km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 Cz zapis w DR 100 KM/H tak naprawdę zezwala na poruszanie się tym pojazdem z taką prędkością, mino że pojazd nie spełnia wymogów stawianych autobusom 100km/h. Jeżeli nie spełnia wymagań to niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 Jeżeli nie spełnia wymagań to niestety nie. W takim układzie skąd zapis 100km/h? Podejżewam że zapis ten pochodzi ze świadectwa homologacji. Słyszałem że jest firma która dokonuje zabudów takich pojazdów i w ŚH jest zapis 100 km/h, mimo wszystko uważam że zapis ten nie upoważnia do jazdy z w/w prędkością. Uważam że jedynym dokumentem upoważniającym do poruszania się autobusem z prędkością 100 km/h jest zaświadczenie z BT zgodne z zał nr 6 Dz U 155. Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 W takim układzie skąd zapis Stąd skąd mamy na drogach TIRy z dziesięcioma światłami drogowymi, z milionem świateł odblaskowych, pozycyjnych, tablice rejestracyjne z niezgodnymi znakami, tabliczki znamionowe z niezgodnymi zapisami w porównaniu do homologacji, dane poprawiane w DR w adnotacjach urzędowych w przypadku błędu urzędnika w przypadku innego wymieniony DR, pojazdy z oświetleniem zza oceanu, tablice dwurzędowe z przodu pojazdu... w nieskończoność można by wyliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 Moim zdaniem powinien być zapis w DR Bus 100. Lecz nie zmienia to faktu że -N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Wg mnie nie może mieć takiego wpisu bo jest on zarezerwowany dla autobusów 100 km poza tym na pewno nie spelnia warunków (np.zwalniacz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Tak masz rację, chodziło mi o to, że taki zapis ma być tylko w autobusie na 100-tke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Moim zdaniem powinien być zapis w DR Bus 100. Lecz nie zmienia to faktu że -N. Na jakiej podstawie prawnej można wpisac do DR Bus 100 km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Koledzy a może chodzi tu o zastosowanie przepisu o indywidualnym ograniczeniu prędkości dla autobusu na podstawie paragrafu 32 Dz.U. 186. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 [Na jakiej podstawie prawnej można wpisac do DR Bus 100 km/h? Na żadnej ,Ty nie wpisujesz tylko WK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi