Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

autobusu 100 po 22.09

kminiorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.Jakbyście się ustosunkowali do braku zapisu w dz.u.155 odnośnie wydawania zaświadczenia po kolejnym przeglądzie na 100km/h.

W popzrednich dziennikach był zapis że diagnosta wystawia zaświadczenie w 155 już tego nie ma.Natomiast do zmian konstrukcyjnych i ADR zapisy o wydaniu zaświadczeń pozostały

Dz.U. 155 załącznik 4 pkt.8.1 -oględziny i sporządzenie zaświadczenia, według załącznika nr. 6 do rozporządzenia.

• 2 weeks later...

Słuchajcie mam pytanie ,może się wydawać dziwne ,ale trudno.

Autobusu na 100 jeszcze nigdy nie miałem przyjemności badać i moje pytanie;

--czy kierowcy przedstawiają zaświadczenie na stateczność .

tak wiem ,ale czy mają te zaświadczenie na badaniu. ?

Dlatego się pytam ,gdyż chyba niedługo i mnie spotka ta przyjemność.

W ubieglym tygodniu oglądałem autobus MB Sprinter (nówka sztuka). Uwagę moją przykuł hak, zerknołem do DR aby zobaczyć czy jest zaps HAK, a tam w adnotacjach: HAK; dopuszczalna masa zespołu pojazdów 7500 kg; 100 KM/H.

Cz zapis w DR 100 KM/H tak naprawdę zezwala na poruszanie się tym pojazdem z taką prędkością, mino że pojazd nie spełnia wymogów stawianych autobusom 100km/h. :(

Cz zapis w DR 100 KM/H tak naprawdę zezwala na poruszanie się tym pojazdem z taką prędkością, mino że pojazd nie spełnia wymogów stawianych autobusom 100km/h. :(

Jeżeli nie spełnia wymagań to niestety nie.

Jeżeli nie spełnia wymagań to niestety nie.

W takim układzie skąd zapis 100km/h?

Podejżewam że zapis ten pochodzi ze świadectwa homologacji. Słyszałem że jest firma która dokonuje zabudów takich pojazdów i w ŚH jest zapis 100 km/h, mimo wszystko uważam że zapis ten nie upoważnia do jazdy z w/w prędkością.

Uważam że jedynym dokumentem upoważniającym do poruszania się autobusem z prędkością 100 km/h jest zaświadczenie z BT zgodne z zał nr 6 Dz U 155.

Czy dobrze myślę? ::?

W takim układzie skąd zapis

Stąd skąd mamy na drogach TIRy z dziesięcioma światłami drogowymi, z milionem świateł odblaskowych, pozycyjnych, tablice rejestracyjne z niezgodnymi znakami, tabliczki znamionowe z niezgodnymi zapisami w porównaniu do homologacji, dane poprawiane w DR w adnotacjach urzędowych w przypadku błędu urzędnika w przypadku innego wymieniony DR, pojazdy z oświetleniem zza oceanu, tablice dwurzędowe z przodu pojazdu... w nieskończoność można by wyliczać :razz:

Wg mnie nie może mieć takiego wpisu bo jest on zarezerwowany dla autobusów 100 km poza tym na pewno nie spelnia warunków (np.zwalniacz)

Moim zdaniem powinien być zapis w DR Bus 100. Lecz nie zmienia to faktu że -N.

Na jakiej podstawie prawnej można wpisac do DR Bus 100 km/h? ::?

Koledzy a może chodzi tu o zastosowanie przepisu o indywidualnym ograniczeniu prędkości dla autobusu na podstawie paragrafu 32 Dz.U. 186.