Nowicjusz Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 Mam takie pytanie: czy qaud zarejestrowany przed wejściem Dziennik Ustaw rok 2005 nr 162 poz. 1360 może miec powyżej 15 kW. bo zarejestrowany po to oczywiście że niemoże mieć więcej niż 15kW. W każdym bądz razie niepowinien Bo mam klienta i Ja twierdze że nie powinien pozytywnie przejeść z tą mocą (38kW) a pierwsza rejestracja maj 2005. Co koledzy na ten temat: Cytuj
bohdang Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 Już w Dz.U. z 1999r., nr 91, poz. 1039 - Rozporz. w spr. homologacji pojazdów, w załączniku nr 2 , zawierającym definicje kategorii pojazdów, jest mowa o tzw. motorowerach i motocyklach czterokołowych. Zawarte tam są ograniczenia mocy silników tych pojazdów, takie same jak obowiązujące teraz. Tak więc quad z 2005r. również musi odpowiadać warunkom określonym dla kategorii L2 - L5. Czyli moc - do 15kW. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 Tak więc quad z 2005r. również musi odpowiadać warunkom określonym dla kategorii L2 - L5. Czyli moc - do 15kW. http://www.motofocus.pl/news,5403,czy-dopuszczac-quady-do-ruchu.html Cytuj
winerek Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 Z tymi przerośniętymi quadami zawsze był problem, swego czasu nawet ITS uważał że furtka samochodowy inny - inny pozwala na rejestrację w zasadzie wszystkiego, stąd trochę tych quadów (w sumie w dobrej wierze) zostało zarejestrowanych. Jest też grupa która miała polskie homologacje jako ciągniki i dopiero teraz podczas BT robią się problemy bo od tego czasu pojawiło się trochę wyjaśnień, nawet dość rozsądnych jak na MI. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 22 Marzec 2010 Napisano 22 Marzec 2010 Jest też grupa która miała polskie homologacje jako ciągniki i dopiero teraz podczas BT robią się problemy "Spotkamy się również z przypadkami klasyfikowania tych pojazdów jako ciągniki rolnicze. Przypomnijmy sobie zapis zawarty w art. 2. pkt 44 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. „Prawo o ruchu drogowym” (z późniejszymi zmianami), który stanowi jak niżej: „44) „ciągnik rolniczy” - pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych;” Wskazanie ustawowe jest jednoznaczne i przeprowadzając pierwsze badanie techniczne quada należy się nim kierować, jak również zapisami zawartymi w DzU nr 32 z dnia 26 lutego 2003 r., zawierającym pod pozycją 262 rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, które w §45 ust. 1 pkt 3 stanowi: „maksymalna prędkość konstrukcyjna ciągnika rolniczego i leśnego nie przekraczała o więcej niż 3 km/h wartości 40 km/h zmierzonej zgodnie z przepisami o homologacji pojazdów.” Jeśli badany pojazd nie ma określonej w homologacji prędkości konstrukcyjnej lub tej homologacji nie ma, to prędkość ta powinna być określona zgodnie z przepisami o homologacji. Innymi słowy, konieczne jest przy jej określaniu przestrzeganie procedury homologacyjnej. " http://www.motofocus.pl/news,3793,badania-techniczne-pojazdy-czterokolowe-lekkie-i-inne-niz-lekkie.html Cytuj
piotrek_p Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 eśli badany pojazd nie ma określonej w homologacji prędkości konstrukcyjnej lub tej homologacji nie ma, to prędkość ta powinna być określona zgodnie z przepisami o homologacji. Innymi słowy, konieczne jest przy jej określaniu przestrzeganie procedury homologacyjnej. " Czy ktoś mógłby podać jak wygląda taka procedura? Znalazłem w sieci jedynie procedurę kontroli ogranicznika prędkości a jak to wygląda dla pojazdu? Tak samo? Cytuj
llary Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Bo mam klienta i Ja twierdze że nie powinien pozytywnie przejeść z tą mocą (38kW) a pierwsza rejestracja maj 2005. same problemy z tymi "znajomymi" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi