mirek.g Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Koledzy jak to zrobić,klient kupił auto bez zabudowy i chce go zarejestrować.a potem zabudować albo skrzynią albo chłodnią.Pierwotnie była to zabudowa furgon,ale kupił bez zabudowy.Ps.Czy jest możliwe zarejestrowanie pojazdu bez zabudowy? Cytuj
JACEK GUZ Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 To niech zabuduje i dopiero przegląd ,bo to chyba sprowadzone tak? Cytuj
mirek.g Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Napisano 7 Wrzesień 2010 To niech zabuduje i dopiero przegląd ,bo to chyba sprowadzone tak? OKI Tylko jak to się ma do zmian konstrukcyjnych pojazdu niezarejestrowanego w Polsce,pierwotnie był furgon a teraz np.skrzynia.U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją Cytuj
mirek.g Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Napisano 7 Wrzesień 2010 A w DR ma rodzaj pojazdu? Nie ma,ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię i tu się koło zamyka.Klientowi zależy na ładowności ,kwestia jest 100 kg Cytuj
Regan55 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją Jezeli masz taką sytuację to faktycznie błędne koło.Przeciez nie zrobisz OBT przed I rej.w stanie"surowym".Co wpiszesz w rodzaju poj.? U mnie nie ma z tym problemu,mogę robić OBT przed Irej.po zmianach konstr.... Cytuj
adam1501 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 OKI Tylko jak to się ma do zmian konstrukcyjnych pojazdu niezarejestrowanego w Polsce,pierwotnie był furgon a teraz np.skrzynia.U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją Ciebie to w zasadzie "grzeje", przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia a WK jak nie przyjmie dokumentów od klienta to niech klient poprosi o decyzje na piśmie i może dzięki uporowi kolejnego klienta otrzymamy jakąś wiążącą informację czy przed rejestracją można zrobić zmiany czy też nie. Niech będzie ch...o ale jednakowo. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia Ale na dzień dzisiejszy on tej skrzyni nie ma i chce zrobic OBT.Montaz skrzyni ładunkowej albo chłodni klient ma dopiero w dalszym planie.Na dzisiaj on sam nie wie co jeszcze zamontuje... Cytuj
adam1501 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Na dzisiaj on sam nie wie co jeszcze zamontuje... To już jak się namyśli to się pokaże na stacji i się zrobi zmiany a na dzień dzisiejszy bez tej zabudowy może być być specjalny (zamocuje stojak z reklamą) Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 na dzień dzisiejszy bez tej zabudowy może być być specjalny (zamocuje stojak z reklamą) U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją błędne koło Nie wiem czy , czy Cytuj
Psuj Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 klient kupił auto bez zabudowy i chce go zarejestrować.a potem zabudować albo skrzynią albo chłodnią. ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię Czy tylko ja czegoś nie rozumiem? A może jestem po prostu upierdliwy? Cytuj
adam1501 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Ee no to proste jest, koleś chce coś zrobić żeby było dobrze tylko jeszcze do końca nie wie co i jak zrobić żeby było dobrze bo jak zrobi nie dobrze to będzie bardzo nie dobrze a musi być dobrze żeby było dobrze Cytuj
blakop Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Psuj - czego nie rozumiesz? Zabudowy jeszcze nie ma, ale papiery od rzeczoznawcy już są - logiczne, nie? przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia a WK jak nie przyjmie dokumentów od klienta to niech klient poprosi o decyzje na piśmie i może dzięki uporowi kolejnego klienta otrzymamy jakąś wiążącą informację czy przed rejestracją można zrobić zmiany czy też nie. Otóż to! Przecież teraz to zwykłe badanie okresowe, a nie "pierwsze" - to o jakim zakazie zmian mówimy? Cytuj
Psuj Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Ee no to proste jest, koleś chce coś zrobić żeby było dobrze tylko jeszcze do końca nie wie co i jak zrobić żeby było dobrze bo jak zrobi nie dobrze to będzie bardzo nie dobrze a musi być dobrze żeby było dobrze Każde słowo z osobna rozumiem - całości ni w ząb... ;P Psuj - czego nie rozumiesz? Zabudowy jeszcze nie ma, ale papiery od rzeczoznawcy już są - logiczne, nie? No właśnie tego... Cytuj
danielg539 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Nie ma,ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię i tu się koło zamyka.Klientowi zależy na ładowności ,kwestia jest 100 kg W tym wypadku opinia rzeczoznawcy wydaje się być zbędna bo zmiana masy własnej jest następstwem zmiany zabudowy co może potwierdzić diagnosta podczas dokonywania zmian konstrukcyjnych . Cytuj
Regan55 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 W tym wypadku opinia rzeczoznawcy wydaje się być zbędna bo zmiana masy własnej jest następstwem zmiany zabudowy co może potwierdzić diagnosta podczas dokonywania zmian konstrukcyjnych . Cytuj
mirek.g Napisano 8 Wrzesień 2010 Autor Napisano 8 Wrzesień 2010 Jeszcze raz powtarzam,że u nas WK nie uznaje zmian konstrukcyjnych w połączenie z tzw."pierwszym badaniem" Cytuj
adam1501 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Mirku to nie Twoje zmartwienie tylko klienta i WK. Ty masz wykonać badanie okresowe dla pojazdu sprowadzonego z zagranicy i zmiany konstrukcyjne bo o takie badanie wnioskuje właściciel (czyli wydać zaświadczenie z badania okresowego, DIP, zmiany konstrukcyjne) i w świetle obowiązujących przepisów nic nie stoi na przeszkodzie abyś takie wykonał. Natomiast jeżeli ktoś w Twym magistracie zarzuci Tobie wykonanie czegoś niezgodnie z prawem to niech przedstawi to na piśmie i powoła na stosowne paragrafy, że na skp nie można wykonać za jednym zamachem badania okresowego i dodatkowego. Cytuj
ketiw38 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Jeszcze raz powtarzam,że u nas WK nie uznaje zmian konstrukcyjnych w połączenie z tzw."pierwszym badaniem" Co tam za beton siedzi i się nie szkoli. Nie ma już badań de fakto pierwszych z zagranicy tylko okresowe ( z dopiskiem przed pierwszą rejestracją). Kiedyś, a było to przed wrześniem 2009 nie można było zrobić zmian konstrukcyjnych bo badanie nie nazywało się okresowe. Teraz można robić zmiany konstrucyjne z badaniem okresowym bo takie wykonujesz. Koniec kropka. Robie takie badania i bez problemu. Powiem więcej idą takie badania w Polskę i nie ma zwrotów. Cytuj
mirek.g Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 ( z dopiskiem przed pierwszą rejestracją) Robicie dopiski do takiego badania? U mnie jest tylko na zaświadczeniu "Okresowe Badanie Techniczne" Cytuj
ketiw38 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 To już do administratora programu norcom - u nas robi Cytuj
mirek.g Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 Zastanawiam się czy ja robię prawidłowo bez tych dopisek?Pracuję na innym programie Cytuj
ketiw38 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Nie wiem czy to dobrze i zgodnie z prawem o ruchu drogowym paragraf 81. Cytuj
Regan55 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Robicie dopiski do takiego badania? Nie robię zadnych dopisków.Zero zwrotow... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Nie robię zadnych dopisków.Zero zwrotow... Ja to wrzucam, bo mam w programie, ale wiem, że koledzy z sąsiedniej OSKP mają tylko dwa rodzaje badań : okresowe i dodatkowe a problemów nie mają ,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi