Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy jak to zrobić,klient kupił auto bez zabudowy i chce go zarejestrować.a potem zabudować albo skrzynią albo chłodnią.Pierwotnie była to zabudowa furgon,ale kupił bez zabudowy.Ps.Czy jest możliwe zarejestrowanie pojazdu bez zabudowy?

Napisano

To niech zabuduje i dopiero przegląd ,bo to chyba sprowadzone tak?

Napisano
To niech zabuduje i dopiero przegląd ,bo to chyba sprowadzone tak?

OKI Tylko jak to się ma do zmian konstrukcyjnych pojazdu niezarejestrowanego w Polsce,pierwotnie był furgon a teraz np.skrzynia.U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją

Napisano
A w DR ma rodzaj pojazdu?

Nie ma,ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię i tu się koło zamyka.Klientowi zależy na ładowności ,kwestia jest 100 kg

Napisano
U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją

Jezeli masz taką sytuację to faktycznie błędne koło.Przeciez nie zrobisz OBT przed I rej.w stanie"surowym".Co wpiszesz w rodzaju poj.?

U mnie nie ma z tym problemu,mogę robić OBT przed Irej.po zmianach konstr....

Napisano
OKI Tylko jak to się ma do zmian konstrukcyjnych pojazdu niezarejestrowanego w Polsce,pierwotnie był furgon a teraz np.skrzynia.U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją

Ciebie to w zasadzie "grzeje", przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia a WK jak nie przyjmie dokumentów od klienta to niech klient poprosi o decyzje na piśmie i może dzięki uporowi kolejnego klienta otrzymamy jakąś wiążącą informację czy przed rejestracją można zrobić zmiany czy też nie. Niech będzie ch...o ale jednakowo.

Napisano
przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia

Ale na dzień dzisiejszy on tej skrzyni nie ma i chce zrobic OBT.Montaz skrzyni ładunkowej albo chłodni klient ma dopiero w dalszym planie.Na dzisiaj on sam nie wie co jeszcze zamontuje...

Napisano
Na dzisiaj on sam nie wie co jeszcze zamontuje...

To już jak się namyśli to się pokaże na stacji i się zrobi zmiany a na dzień dzisiejszy bez tej zabudowy może być być specjalny (zamocuje stojak z reklamą) :D:D:D

Napisano
na dzień dzisiejszy bez tej zabudowy może być być specjalny (zamocuje stojak z reklamą)

U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją

błędne koło

Nie wiem czy :D , czy :razz:

Napisano
klient kupił auto bez zabudowy i chce go zarejestrować.a potem zabudować albo skrzynią albo chłodnią.

ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię

Czy tylko ja czegoś nie rozumiem? A może jestem po prostu upierdliwy?

Napisano

Ee no to proste jest, koleś chce coś zrobić żeby było dobrze tylko jeszcze do końca nie wie co i jak zrobić żeby było dobrze bo jak zrobi nie dobrze to będzie bardzo nie dobrze a musi być dobrze żeby było dobrze :x:lol:

Napisano

Psuj - czego nie rozumiesz? Zabudowy jeszcze nie ma, ale papiery od rzeczoznawcy już są - logiczne, nie? :)

przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia a WK jak nie przyjmie dokumentów od klienta to niech klient poprosi o decyzje na piśmie i może dzięki uporowi kolejnego klienta otrzymamy jakąś wiążącą informację czy przed rejestracją można zrobić zmiany czy też nie.

Otóż to!

Przecież teraz to zwykłe badanie okresowe, a nie "pierwsze" - to o jakim zakazie zmian mówimy? :)

Napisano
Ee no to proste jest, koleś chce coś zrobić żeby było dobrze tylko jeszcze do końca nie wie co i jak zrobić żeby było dobrze bo jak zrobi nie dobrze to będzie bardzo nie dobrze a musi być dobrze żeby było dobrze

Każde słowo z osobna rozumiem - całości ni w ząb... ;P

Psuj - czego nie rozumiesz? Zabudowy jeszcze nie ma, ale papiery od rzeczoznawcy już są - logiczne, nie? :)

No właśnie tego...

Napisano
Nie ma,ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię i tu się koło zamyka.Klientowi zależy na ładowności ,kwestia jest 100 kg

W tym wypadku opinia rzeczoznawcy wydaje się być zbędna bo zmiana masy własnej jest następstwem zmiany zabudowy co może potwierdzić diagnosta podczas dokonywania zmian konstrukcyjnych :) .

Napisano
W tym wypadku opinia rzeczoznawcy wydaje się być zbędna bo zmiana masy własnej jest następstwem zmiany zabudowy co może potwierdzić diagnosta podczas dokonywania zmian konstrukcyjnych .
:ok
Napisano

Jeszcze raz powtarzam,że u nas WK nie uznaje zmian konstrukcyjnych w połączenie z tzw."pierwszym badaniem"

Napisano

Mirku to nie Twoje zmartwienie tylko klienta i WK. Ty masz wykonać badanie okresowe dla pojazdu sprowadzonego z zagranicy i zmiany konstrukcyjne bo o takie badanie wnioskuje właściciel (czyli wydać zaświadczenie z badania okresowego, DIP, zmiany konstrukcyjne) i w świetle obowiązujących przepisów nic nie stoi na przeszkodzie abyś takie wykonał. Natomiast jeżeli ktoś w Twym magistracie zarzuci Tobie wykonanie czegoś niezgodnie z prawem to niech przedstawi to na piśmie i powoła na stosowne paragrafy, że na skp nie można wykonać za jednym zamachem badania okresowego i dodatkowego.

Napisano
Jeszcze raz powtarzam,że u nas WK nie uznaje zmian konstrukcyjnych w połączenie z tzw."pierwszym badaniem"

Co tam za beton siedzi i się nie szkoli. Nie ma już badań de fakto pierwszych z zagranicy tylko okresowe ( z dopiskiem przed pierwszą rejestracją). Kiedyś, a było to przed wrześniem 2009 nie można było zrobić zmian konstrukcyjnych bo badanie nie nazywało się okresowe. Teraz można robić zmiany konstrucyjne z badaniem okresowym bo takie wykonujesz. Koniec kropka. Robie takie badania i bez problemu. Powiem więcej idą takie badania w Polskę i nie ma zwrotów. :ok

Napisano
( z dopiskiem przed pierwszą rejestracją)

Robicie dopiski do takiego badania? U mnie jest tylko na zaświadczeniu "Okresowe Badanie Techniczne"

Napisano

Zastanawiam się czy ja robię prawidłowo bez tych dopisek?Pracuję na innym programie

Napisano

Nie wiem czy to dobrze i zgodnie z prawem o ruchu drogowym paragraf 81.

Napisano
Robicie dopiski do takiego badania?

Nie robię zadnych dopisków.Zero zwrotow... :-(

Napisano
Nie robię zadnych dopisków.Zero zwrotow...

Ja to wrzucam, bo mam w programie, ale wiem, że koledzy z sąsiedniej OSKP mają tylko dwa rodzaje badań : okresowe i dodatkowe a problemów nie mają ,,,