mirek.g Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Koledzy jak to zrobić,klient kupił auto bez zabudowy i chce go zarejestrować.a potem zabudować albo skrzynią albo chłodnią.Pierwotnie była to zabudowa furgon,ale kupił bez zabudowy.Ps.Czy jest możliwe zarejestrowanie pojazdu bez zabudowy? Cytuj
JACEK GUZ Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 To niech zabuduje i dopiero przegląd ,bo to chyba sprowadzone tak? Cytuj
mirek.g Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Napisano 7 Wrzesień 2010 To niech zabuduje i dopiero przegląd ,bo to chyba sprowadzone tak? OKI Tylko jak to się ma do zmian konstrukcyjnych pojazdu niezarejestrowanego w Polsce,pierwotnie był furgon a teraz np.skrzynia.U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją Cytuj
mirek.g Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Napisano 7 Wrzesień 2010 A w DR ma rodzaj pojazdu? Nie ma,ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię i tu się koło zamyka.Klientowi zależy na ładowności ,kwestia jest 100 kg Cytuj
Regan55 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją Jezeli masz taką sytuację to faktycznie błędne koło.Przeciez nie zrobisz OBT przed I rej.w stanie"surowym".Co wpiszesz w rodzaju poj.? U mnie nie ma z tym problemu,mogę robić OBT przed Irej.po zmianach konstr.... Cytuj
adam1501 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 OKI Tylko jak to się ma do zmian konstrukcyjnych pojazdu niezarejestrowanego w Polsce,pierwotnie był furgon a teraz np.skrzynia.U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją Ciebie to w zasadzie "grzeje", przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia a WK jak nie przyjmie dokumentów od klienta to niech klient poprosi o decyzje na piśmie i może dzięki uporowi kolejnego klienta otrzymamy jakąś wiążącą informację czy przed rejestracją można zrobić zmiany czy też nie. Niech będzie ch...o ale jednakowo. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia Ale na dzień dzisiejszy on tej skrzyni nie ma i chce zrobic OBT.Montaz skrzyni ładunkowej albo chłodni klient ma dopiero w dalszym planie.Na dzisiaj on sam nie wie co jeszcze zamontuje... Cytuj
adam1501 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Na dzisiaj on sam nie wie co jeszcze zamontuje... To już jak się namyśli to się pokaże na stacji i się zrobi zmiany a na dzień dzisiejszy bez tej zabudowy może być być specjalny (zamocuje stojak z reklamą) Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 na dzień dzisiejszy bez tej zabudowy może być być specjalny (zamocuje stojak z reklamą) U nas WK nie przyjmuje zmian konstrukcyjnych przed rejestracją błędne koło Nie wiem czy , czy Cytuj
Psuj Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 klient kupił auto bez zabudowy i chce go zarejestrować.a potem zabudować albo skrzynią albo chłodnią. ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię Czy tylko ja czegoś nie rozumiem? A może jestem po prostu upierdliwy? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
adam1501 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Ee no to proste jest, koleś chce coś zrobić żeby było dobrze tylko jeszcze do końca nie wie co i jak zrobić żeby było dobrze bo jak zrobi nie dobrze to będzie bardzo nie dobrze a musi być dobrze żeby było dobrze Cytuj
blakop Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 Psuj - czego nie rozumiesz? Zabudowy jeszcze nie ma, ale papiery od rzeczoznawcy już są - logiczne, nie? przyjedzie jako skrzynia to wykonasz zmiany konstrukcyjne jako skrzynia a WK jak nie przyjmie dokumentów od klienta to niech klient poprosi o decyzje na piśmie i może dzięki uporowi kolejnego klienta otrzymamy jakąś wiążącą informację czy przed rejestracją można zrobić zmiany czy też nie. Otóż to! Przecież teraz to zwykłe badanie okresowe, a nie "pierwsze" - to o jakim zakazie zmian mówimy? Cytuj
Psuj Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Ee no to proste jest, koleś chce coś zrobić żeby było dobrze tylko jeszcze do końca nie wie co i jak zrobić żeby było dobrze bo jak zrobi nie dobrze to będzie bardzo nie dobrze a musi być dobrze żeby było dobrze Każde słowo z osobna rozumiem - całości ni w ząb... ;P Psuj - czego nie rozumiesz? Zabudowy jeszcze nie ma, ale papiery od rzeczoznawcy już są - logiczne, nie? No właśnie tego... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
danielg539 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Nie ma,ale jeszcze gościu chce zmniejszyć masę własną na podstawie opinii rzeczoznawcy,który napisał iż zmieniono zabudowę z furgon na skrzynię i tu się koło zamyka.Klientowi zależy na ładowności ,kwestia jest 100 kg W tym wypadku opinia rzeczoznawcy wydaje się być zbędna bo zmiana masy własnej jest następstwem zmiany zabudowy co może potwierdzić diagnosta podczas dokonywania zmian konstrukcyjnych . Cytuj
Regan55 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 W tym wypadku opinia rzeczoznawcy wydaje się być zbędna bo zmiana masy własnej jest następstwem zmiany zabudowy co może potwierdzić diagnosta podczas dokonywania zmian konstrukcyjnych . Cytuj
mirek.g Napisano 8 Wrzesień 2010 Autor Napisano 8 Wrzesień 2010 Jeszcze raz powtarzam,że u nas WK nie uznaje zmian konstrukcyjnych w połączenie z tzw."pierwszym badaniem" Cytuj
adam1501 Napisano 8 Wrzesień 2010 Napisano 8 Wrzesień 2010 Mirku to nie Twoje zmartwienie tylko klienta i WK. Ty masz wykonać badanie okresowe dla pojazdu sprowadzonego z zagranicy i zmiany konstrukcyjne bo o takie badanie wnioskuje właściciel (czyli wydać zaświadczenie z badania okresowego, DIP, zmiany konstrukcyjne) i w świetle obowiązujących przepisów nic nie stoi na przeszkodzie abyś takie wykonał. Natomiast jeżeli ktoś w Twym magistracie zarzuci Tobie wykonanie czegoś niezgodnie z prawem to niech przedstawi to na piśmie i powoła na stosowne paragrafy, że na skp nie można wykonać za jednym zamachem badania okresowego i dodatkowego. Cytuj
ketiw38 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Jeszcze raz powtarzam,że u nas WK nie uznaje zmian konstrukcyjnych w połączenie z tzw."pierwszym badaniem" Co tam za beton siedzi i się nie szkoli. Nie ma już badań de fakto pierwszych z zagranicy tylko okresowe ( z dopiskiem przed pierwszą rejestracją). Kiedyś, a było to przed wrześniem 2009 nie można było zrobić zmian konstrukcyjnych bo badanie nie nazywało się okresowe. Teraz można robić zmiany konstrucyjne z badaniem okresowym bo takie wykonujesz. Koniec kropka. Robie takie badania i bez problemu. Powiem więcej idą takie badania w Polskę i nie ma zwrotów. Cytuj
mirek.g Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 ( z dopiskiem przed pierwszą rejestracją) Robicie dopiski do takiego badania? U mnie jest tylko na zaświadczeniu "Okresowe Badanie Techniczne" Cytuj
ketiw38 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 To już do administratora programu norcom - u nas robi Cytuj
mirek.g Napisano 9 Wrzesień 2010 Autor Napisano 9 Wrzesień 2010 Zastanawiam się czy ja robię prawidłowo bez tych dopisek?Pracuję na innym programie Cytuj
ketiw38 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Nie wiem czy to dobrze i zgodnie z prawem o ruchu drogowym paragraf 81. Cytuj
Regan55 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Robicie dopiski do takiego badania? Nie robię zadnych dopisków.Zero zwrotow... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 9 Wrzesień 2010 Napisano 9 Wrzesień 2010 Nie robię zadnych dopisków.Zero zwrotow... Ja to wrzucam, bo mam w programie, ale wiem, że koledzy z sąsiedniej OSKP mają tylko dwa rodzaje badań : okresowe i dodatkowe a problemów nie mają ,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi