gregorio23 Napisano 13 Listopad 2010 Napisano 13 Listopad 2010 Witam wszystkich. Uczę sie do egzaminów a na forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie które mnie troche nurtuje . 1. Jezeli autobus 100 przyjezdza na badanie dodatkowe (chce mieć autobus 100) Prosze mi odpowiedziec czy dobrze rozumuje To diagnosta z dokumentów wystawia zaswiadczenie o przeprowadzenym badaniu technicznym autobusu 100 (Załacznik nr 6) i zaswiadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym ( załacznik nr 2) 2. Jezeli autobus 100 przyjeżdża na badanie okresowe To diagnosta wystawia tylko zaswiadczenie autobusu 100 (załącznik 6) 3. Czy tok postepowania jest taki sam dla badań ADR Cytuj
mmiodzio Napisano 14 Listopad 2010 Napisano 14 Listopad 2010 "gregorio23" 1. Jezeli autobus 100 przyjezdza na badanie dodatkowe (chce mieć autobus 100 JEŻELI TO NIE JEST BADANIE PRZED PIERWSZĄ REJESTRACJĄ to Diagnosta robi Badanie Dodatkowe autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, co do zgodności z dodatkowymi warunkami technicznymi - obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych, w sposób określony w pkt 1 i 11.1 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz w pkt 8 działu I załącznika nr 4 do rozporządzenia; i wystawia zaświadczenie -załącz.2 z wynikiem Badania >Nie dotyczy< W Uwagach w pkt.1 piszemy -Pojazd Sprawny technicznie [ przynajmniej ja tak robię], a w pkt.2- Pojazd odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla : autobusu 100. Następnie diagnosta wystawia zaświadczenia [załącz. nr 6] 2. Jezeli autobus 100 przyjeżdża na badanie okresowe[/b To diagnosta wystawia tylko zaswiadczenie autobusu 100 (załącznik 6) tylko sam załącznik ,oczywiście zgodny z numerem badania w rejestrze. 3. Czy tok postepowania jest taki sam dla badań ADR W MON-ie do ADR wystawia się załącz. nr 2 i załącz.nr 7 lecz w cywilu tylko załącz. nr 7. Cytuj
Qnick Napisano 14 Listopad 2010 Napisano 14 Listopad 2010 W MON-ie do ADR wystawia się załącz. nr 2 i załącz.nr 7 lecz w cywilu tylko załącz. nr 7. Nie wszędzie w cywilu tylko zał. nr 7. Kiedyś postawiłem stempel do DR i wystawiłem zał nr 7 i uznałem sprawę za zakończoną. Po dwóch dniach telefon od Pani która wystawiała "czerwony pasek" gdzie jest zaświadczenie z badania Na moją odpowiedź że jest pieczątka w DR stwierdziła że ma być do nich wystawiane również zaświadczenie z BT + załącznik nr 7 . Jako że nie jestem człowiekiem konfliktowym wystawiłem jej to zaświadczenie a teraz robię już to zawsze czyli pieczątka do DR + zaświadczenie+załącznik. Cytuj
mmiodzio Napisano 14 Listopad 2010 Napisano 14 Listopad 2010 No , niekiedy tak bywa z tymi Kobietami. Cytuj
zjc Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Na moją odpowiedź że jest pieczątka w DR stwierdziła że ma być do nich wystawiane również zaświadczenie z BT + załącznik nr 7 . Jako że nie jestem człowiekiem konfliktowym wystawiłem jej to zaświadczenie a teraz robię już to zawsze czyli pieczątka do DR + zaświadczenie+załącznik. Z tego wynika, że zaświadczenie z BT jest potrzebne i zostaje wraz z zał. w archiwum. Cytuj
Qnick Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Z tego wynika, że zaświadczenie z BT jest potrzebne i zostaje wraz z zał. w archiwum. A ksero DR zrobione przez pracownicę TDT z adnotacją za zgodność z oryginałem by nie wystarczyła moim zdaniem w zupełności (ale to tylko moje zdanie) Cytuj
zjc Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 ale okazuje się, że łatwiej jest żądać oryginału zaświadczenia niż zrobić ksero DR. Cytuj
Qnick Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 ale okazuje się, że łatwiej jest żądać oryginału zaświadczenia niż zrobić ksero DR Dla pracownika TDT może i łatwiej gorzej z klientem jak ma podbity DR i zaświadczenie ADR (wg. mnie wszystko) i okazuje się nagle, że musi dymać kilkadziesiąt km na OSKP tylko po to aby pobrać zaświadczenie i wrócić do TDT'u. Cytuj
Andrzej04 Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 [ Dodano: 20-01-2012, 08:38 ] W środę 25 bm. mam egzamin praktyczny w Poznaniu, trochę cykorzę Cytuj
skpauto Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Też mam cykora. Z tymi zaświadczeniami z obu badań, to tak nie do końca. Jeżeli klient ma ważne badanie okresowe, to nie można go zmuszać do wykonania go przed upływem terminu. § 4. 1. Podczas wykonywania dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 9, dla którego Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR), sporządzona w Genewie dnia 30 września 1957 r. (Dz. U. z 2009 r. Nr 27 poz. 162), zwana dalej "umową ADR", wymaga wystawienia świadectwa dopuszczenia pojazdów do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych, uprawniony diagnosta dokonujący badania technicznego wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych. Wzór oraz sposób wypełnienia zaświadczenia o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych określa załącznik nr 7 do rozporządzenia. 2. Wykonanie dodatkowego badania technicznego nie wpływa na termin następnego okresowego badania technicznego, określonego w dowodzie rejestracyjnym pojazdu. Dz.U. 155 poz 1232 w powyższym paragrafie powinna obalić ten mit. Świadectwo dopuszczenia wydawane jest na podstawie zaświadczenia" O przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym" zał nr 7. Nie ma nic o badaniu okresowym. Mogą się upierać, że musi być ważne, ale nie ma zapisu o potrzebie dodatkowego zaświadczenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi