Skocz do zawartości

Zmiana z 4 osob na 5 i zwiazane z tym masy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

czy przy przeróbce z cięzarowego na osobowy z 4 miejsc na 5 trzeba zmienic tez mase wlasna i ladowność?dotyczy to golfa 4.

Napisano
czy przy przeróbce z cięzarowego na osobowy z 4 miejsc na 5 trzeba zmienic tez mase wlasna i ladowność?dotyczy to golfa 4.

Ja nie zmieniam masy własnej (bo kratka aż tyle nie waży) to raz a dwa to że samochód osobowy nie posiada ładowności kolego :)

Napisano

czyli w miejsce ladownosci na zaswiadczeniu nic nie wpisac, bo golf ciezarowy ma w dowodzie wpisana ladownosc

Napisano

Jak wpiszesz w osobowym ładowność też nikt ci głowy nie urwie, w końcu w PORD nie jest określone, że ładowność mają tylko ciężarówki. Ostatnio nawet dla specjalnych określa się często ładowność.

Co do masy własnej - faktycznie można uznać, że nie zmieniła się znacząco.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
a dwa to że samochód osobowy nie posiada ładowności

To wcale nie jest takie oczywiste, ale jak zwykle są dwie szkoły,,,

Napisano
ale jak zwykle są dwie szkoły,,,

I jak zwykle kazdy ma rację...A ja pisze i nikt mi glacy nie"zmyl".... ;)

Napisano
A ja pisze i nikt mi glacy nie"zmyl"....

Ja piszę zawsze, mój zmiennik nigdy i obaj robimy dobrze (czyt.źle ),,,

Napisano
Ja piszę zawsze, mój zmiennik nigdy i obaj robimy dobrze (czyt.źle ),,,

No właśnie u mnie nikt nie pisze ładowności w sam. osobowych i też nikt się nie czepia, a może to tylko do czasu :):evil: aż komuś się nie spodobamy :x

Napisano

Ja też często piszę ładowność w osobowych i nie było problemu.

Pozdrawiam

Napisano

Kontrolerzy z TDT wymagają, aby wypełniać wszystkie możliwe do wypełnienia rubryki w DIP-ie i dlatego ja wpisuję ładownośc w osobowych i specjalnych.

Tak na marginesie, to podczas kontroli napisali mi w uwagach, że nie wpisowałem w DIP-ie liczby miejsc leżących w samochodach osobowych i dlatego teraz wypełniam wszystkie mozliwe do wypełnienia rubryki w DIP-ie.

Napisano
że nie wpisowałem w DIP-ie liczby miejsc leżących w samochodach osobowych

Żartujesz , mam nadzieję ,,,

Napisano
Żartujesz , mam nadzieję

Nie. Poważnie to wpisali w uwagach pokontrolnych.

Jak będzie więcej niedowiarków to zamieszczę skan tego protokołu na forum.

Napisano

Co sugerowali , zero miejsc leżących czy wszystkie, jeśli rozkładane ???

Napisano
że nie wpisowałem w DIP-ie liczby miejsc leżących w samochodach osobowych i dlatego teraz wypełniam wszystkie mozliwe do wypełnienia rubryki w DIP-ie.

a nie powinno być zgodnie z opisem DIP-u

UWAGA:

W pozycjach niedotyczących danego rodzaju pojazdu należy umieścić znak "X"

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
a nie powinno być zgodnie z opisem DIP-u

Cytat:

UWAGA:

W pozycjach niedotyczących danego rodzaju pojazdu należy umieścić znak "X"

Taką ewentualnośc też dopuszczają ale pod warunkiem, że w pozycji 18 DIP-u wpiszesz X/X, bo jesli wpiszesz samo X to jest to traktowane jako błąd.

Napisano

Sądzę, że jest to nadinterpretacja panów kontrolujących, bo jak dla danej pozycji w DIPe ma się pojawić "x" to dotyczy on całej pozycji a nie poszczególnych jej składników.

Napisano
pod warunkiem, że w pozycji 18 DIP-u wpiszesz X/X,

Na to to faktycznie moglibyśmy przystać ,,,

Napisano
jak dla danej pozycji w DIPe ma się pojawić "x" to dotyczy on całej pozycji a nie poszczególnych jej składników.

Też tak uważałem.

Podobnie jest z poz 17, gdzie koniecznie trzeba pisać np. 5/5, bo jeśli jest wpisane samo 5 to jest źle. Trochę to dziwne, bo jeżeli w poz. 18 jest X/X, to oczywiste jest, że całkowita liczba miejsc jest równa liczbie miejsc siedzących.

Napisano

A ja ostatnio miałem subaru legacy na zmianę pojazdu z ciężarowego na osobowy

4 miejsca na 5.

Dodam że klient miał homologacje na ciężarowy a auto to sedan, taki cudak to mi się pierwszy raz trafił.

Napisano

Trzeba tylko sprawdzać masy. Dzisiaj miałem Porsche Cayenne (ciężarowy 2 miejsca, przeróbka na osobowy 5 miejsc) gdzie po przeliczeniu ładowność wynosiła 300 kg i nie było możliwości zrobić go na 5. dopiero po zważeniu okazało się, że masa własna była zawyżona o około 300 kg.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

co do tych leżących , to w każdym ciągniku samochodowym powinno byc dopisane łóżko :)

moim zdaniem miejsce leżące dotyczy pogotowia rat. gdzie podczas jazdy chory może leżec

:)

Napisano

Ja w maluchu miałem rozkładane fotele i uwierz mi 2 osoby mogą nie tylko leżeć..............,więc w maluchu powinno się wpisywać 2 leżące :evil: