Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

11

• jajek92

8

• Tytus

6

• danielg539

4

Napisano
Czy o to chodzi?

Myślę, że nie ma innej na ten temat, niemniej jednak nie ma tu nic o dwutlenku węgla ,,,

Napisano

Witam

Absolutnie się mylisz. Rozp.UE 715/2007 bodajże. Do stosowania wprost w każdym kraju unijnym. Dotyczy każdego auta grupy M1 i N1 do masy bodajże 1205 kg (I grupa odniesienia). Wszystkie muszą mieć EURO 5 jeśli są sprzedawane, lub rejestrowane od 1.1.2011.

Mylilem sie. Mialem na mysli auto juz zarejestrowane za granica.

Rzeczywiscie w swietle tego rozporzadzenia w takim SAMie moze byc problem z zaswiadczeniem o spelnianiu norm Euro, ale przy odrobinie dobrej woli wydruk z analizatora powinien je zastapic.

A i nie znam tez zadej podstawy prawnej by diagnosta na OSKP - a to on bedzie dopuszczal do ruchu to cudo, znal rozprzadzenia Parlamentu Europejskiego. Zwlaszcza ze nawet nasza wladza ignoruje wiele z nich.

No i nadal nie ma nic o CO2

Napisano
A i nie znam tez zadej podstawy prawnej by diagnosta na OSKP - a to on bedzie dopuszczal do ruchu to cudo, znal rozprzadzenia Parlamentu Europejskiego.

Nie wiem czy jesteś tego świadom, ale posiadasz podwójne obywatelstwo. Jesteś obywatelem Unii (oprócz tego, że Polski) i pytasz co ma Cię zmusić do stosowania unijnych rozporządzeń? :) No jak mam Ci na to odpowiedzieć :) Rozporządzenie unijne jest prawie tak samo ważne jak polskie, krajowe. Pisze prawie, bo de facto ma pierwszeństwo nad krajowym :) A skąd masz znać? Hmmm - a krajowe prawo skąd znasz? :) Możesz znać, nie musisz... ale nieznajomość prawa szkodzi :)

Napisano

Siemka

Nie wiem czy jesteś tego świadom, ale posiadasz podwójne obywatelstwo. Jesteś obywatelem Unii (oprócz tego, że Polski) i pytasz co ma Cię zmusić do stosowania unijnych rozporządzeń? :) No jak mam Ci na to odpowiedzieć :) Rozporządzenie unijne jest prawie tak samo ważne jak polskie, krajowe. Pisze prawie, bo de facto ma pierwszeństwo nad krajowym :) A skąd masz znać? Hmmm - a krajowe prawo skąd znasz? :) Możesz znać, nie musisz... ale nieznajomość prawa szkodzi :)

Czyli idac Twoim tokiem rozumowania od jutra mam zaczac rejestrowac auta z kierownica po prawej???

Bo unia tego nie zabrania...

Ustawa o VAT z 2010 tez nie moze byc dla mnie wykladnia...bo przeciez UE mowi co innego.

itd...

Napisano

No a mało masz wyroków w tym kierunku potem :)

A co do anglików - jak śledzisz temat to wiesz, że właśnie unia nas za to goni w tej chwili i myślę, że jest to tylko kwestia czasu, kiedy będziemy je rejestrować bez przeróbek. Każdy kraj UE to robi - myślisz, że my się obronimy przed tym? :)

Ludzie myślą, że UE to tylko wyjazd do Niemiec bez paszportu i dotacje... A to także zwykłe prawo - niekoniecznie stanowiące wielkie traktaty, ale także to dla "zwykłych" ludzi o ich codziennych sprawach...

Napisano

Czesc

No a mało masz wyroków w tym kierunku potem :)

A co do anglików - jak śledzisz temat to wiesz, że właśnie unia nas za to goni w tej chwili i myślę, że jest to tylko kwestia czasu, kiedy będziemy je rejestrować bez przeróbek. Każdy kraj UE to robi - myślisz, że my się obronimy przed tym? :)

Ludzie myślą, że UE to tylko wyjazd do Niemiec bez paszportu i dotacje... A to także zwykłe prawo - niekoniecznie stanowiące wielkie traktaty, ale także to dla "zwykłych" ludzi o ich codziennych sprawach...

pieknie pieknie...ale jak narazie to nasi lokalni starosci wydaja nam uprawnienia i oni w oparciu o nasze sady powszechne te uprawnienia moga nam odebrac.

I w glebokim powazaniu maja przepisy UE.

Napisano

Ale wydawanie uprawnień diagnostom to chyba póki co nie jest kwestia regulowana rozporządzeniami unijnymi...

Emisja spalin niestety tak - jak i wiele innych kwestii związanych z rejestracją pojazdów.

• 2 months later...
Napisano

Tak z ciekawości, który z was pozwolił na zarejestrowanie takiego czegoś ?

http://moto.allegro.pl/pojazd-na-podzespolach-fiata126p-warto-i1550266113.html

15502661131.jpg

15502661132.jpg

Nie rozumie, czemu z moim będą problemy, który raczej ma to coś czego ten nie ma, czyli bezpieczna rama,

a nawiązując do mojego problemu, jeśli mówicie ze będą problemy głównie z powodu zawieszenia i układu kierowniczego, które będzie o wiele bardziej pancerne niż seryjna z jakiekolwiek auta. To gdzie mogę mogę zrobić testy wytrzymałościowe, homologacje, i czy możecie powiedzieć ile taka przyjemność może kosztować, oczywiście taką cenę orientacyjną, za badanie pojazdu jednostkowego.

Pojazdy rajdowe też mają zawieszenie Układ kierowniczy robione pod te warunki, i pytanie czy w Polsce istnieją takie zakłady, firmy wydające zaświadczenia homologacji.

Napisano
a nawiązując do mojego problemu, jeśli mówicie ze będą problemy głównie z powodu zawieszenia i układu kierowniczego, które będzie o wiele bardziej pancerne niż seryjna z jakiekolwiek auta. To gdzie mogę mogę zrobić testy wytrzymałościowe, homologacje, i czy możecie powiedzieć ile taka przyjemność może kosztować, oczywiście taką cenę orientacyjną, za badanie pojazdu jednostkowego.

Poczytaj sobie tu: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=6308

• 2 weeks later...
Napisano

Robiliśmy SAMa replikę Jaguara. Norma spalin nie spełniona , jedyna szansa odstępstwo od warunków technicznych. Po rozmowie z MI Pojazd musi spełniać tylko warunki techniczne zawarte w PORD i Rozporządzeniu nr. 32. Nie musi mieć katalizatora systemu EOBD ale musi spełniać normę spalin zawartą w tymże rozporządzeniu.

Napisano
ale musi spełniać normę spalin zawartą w tymże rozporządzeniu

To chyba byś już prędzej ten OBD i kata zmotał, niż wysmyczył używany silnik spełniający warunki tego rozporządzenia :) No chyba, że masz gest i wsadzisz do tego cuda silnik z tegorocznej salonówki :)

Napisano
No chyba, że masz gest i wsadzisz do tego cuda silnik z tegorocznej salonówki :)

A będzie bez OBD? :D

• 1 month later...
Napisano

a zapytam kto z was zarejestrował to?

5.jpg

3.jpg

4.jpg

wahacze konstrukcja włąsna połączenie zwrotnica amortyzator też home made... układ wydechowy, mało że brak katalizatora to i pewnie ryk jak z choppera...

wiem tylko tyle ze zarejestrowany jako pojazd rolniczy.

Napisano

TLW = Włoszczowa, świętokrzyskie

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
a zapytam kto z was zarejestrował to?

To ja Ci odpowiem. Jak masz robić takie wyrzuty wszystkim na forum to poszukaj sobie takiego "klepacza" i Ci zarejestruje, nie będziesz tu się wypłakiwał że coś zrobiłeś i nie możesz tego zarejestrować. W naszym zawodzie tak jak w każdym innym nie brakuje "ludzi odważnych" którzy nie liczą się z konsekwencjami (sam kilku takich znam :razz: )

p.s. Z Opoczna do Włoszczowej w końcu nie jest tak daleko :evil:

Napisano
żebym to jeszcze wiedział u kogo....

Jeden uczony czy tam święty powiedział "Szukajcie a znajdziecie" :evil::evil::evil::evil::evil:

• 8 months later...
Napisano

p.s. Z Opoczna do Włoszczowej w końcu nie jest tak daleko :evil:

Nawiązując tego zdania, Wk skieruje na badania techniczne tylko w rejonie, w którym chcemy dokona rejestracji? Tzn idę do WK do Opoczna a chce dokona przeglądu technicznego w innym rejonie/ województwie?.

Napisano
, Wk skieruje na badania techniczne tylko w rejonie, w którym chcemy dokona rejestracji? Tzn idę do WK do Opoczna a chce dokona przeglądu technicznego w innym rejonie/ województwie?.

Jesli chce się dokonać tego badania na jakiejś określonej SKP to należy zgłosić w WK na której, bo skierowanie jest tak właśnie wystawiane.

Napisano
Jesli chce się dokonać tego badania na jakiejś określonej SKP to należy zgłosić w WK na której, bo skierowanie jest tak właśnie wystawiane.

Nabicie numeru musi być wykonane w określonej stacji wyznaczonej przez WK. Badania techniczne i badania zgodności można wykonać już na dowolnej stacji posiadającej stosowne uprawnienia do takich badań (nie ma rejonizacji).