DARIO64 Napisano 19 Marzec 2011 Share Napisano 19 Marzec 2011 Bez względu na podziały administracyjne,znane lub mniej znane (lokalne) Warszawa-krawaciarze,parasole Łomża -dżemikowo Śląsk -hanysy Poznań-pyrlandia(chociaż nie wiem czemu bo u nas ziemniaków to było na co drugim polu i więcej szło do ruskich) Szczecin- paprykarze Kielce-scyzoryki Krakowskie- krakusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 19 Marzec 2011 Share Napisano 19 Marzec 2011 Częstochowa - medalyjkorze ( po śląsku) ewentualnie medalijki [ Dodano: 19-03-2011, 23:34 ] Nie ślązacy - gorole ( dla ślązaków ) Nie górale - cepry (dla górali ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 19 Marzec 2011 Autor Share Napisano 19 Marzec 2011 Częstochowa O medalikach zapomniałem Jak żeś taki hanys to mi powiedz wiersz o Pawle i Gawle w gwarze,kiedyś kumpel w wojsku mówił. [ Dodano: 19-03-2011, 23:49 ] A coś mi się przypomniało z waszej gwary jeśli źle napisze to popraw (piszę tak jak pamiętam wymowę) cug - garnitur aincug-pociąg aszymbecher- popielniczka sznytka-kanapka klapsznytka- kanapka z dwóch kromek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 19 Marzec 2011 Share Napisano 19 Marzec 2011 O Pawle i Gawle gdzieś czytałem po śląsku ale musiałbym poszukać Co do Twojego słownika to musze sprostować troche cug - pociąg ancug - garnitur aszynbecher sznita klapsznita zoka -skarpetka - ewentualnie fuzekla cygareta - papieros itd moge tak do rana ale myślę że jak ktoś będzie bardzo potrzebował to znajdzie taki słownik na necie Tu masz kilka wierszyków po śląsku http://www.gimnazjum.polanow.pl/main.php?sid=1013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 cug - pociągancug - garnitur Dokładnie tak Chociaż cug to również pęd powietrza w kominie czy kanałach wentylacyjnych, a w slangach bardziej młodzieżowych choć tez oznacza pociąg, to częściej w sensie mieć pociąg do czegoś (zazwyczaj do używek). Pociąg w sensie kolej to raczej i w Poznaniu i na Śląsku bana. Gwara śląska i poznańska mają ze sobą wiele wspólnego... Ja myślę, że określenie pyrlandia, pyrusy, pyry, bierze się bardziej właśnie z tej odmiennej i charakterystycznej nazwy tego warzywa u nas, a nie z tego, że nasz region w jakiś szczególny sposób był zdominowany przez uprawę tej rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Pociąg w sensie kolej to raczej i w Poznaniu i na Śląsku bana. i pytanie męża do żony: żono, czy jest pociąg stara, je bana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 A może coś takiego: Na tasza i idź po bir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Blakop masz racje CUG ma jeszcze kilka innych znaczeń.Co do BANY to raczej używamy tego określenia jako kolej ogólnie lub dworzec kolejowy natomiast jedzie się CUGIEM ewentualnie BANKĄ czyli tramwajem a wszystko to z niemieckiego BAHN - kolej STRASSENBAHN - tramwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Szczecin- paprykarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 |Siedlce , Białystok - to sledziki , tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gee Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 http://www.dziensledzia.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 A jak na chłopaków z Lubelszczyzny się woła bo zawsze się nad tym zastanawiałem, bo wiadomo: hanysy - Ślązaki krawaciarze - z mazowieckiego centusie - z małopolski scyzoryki - Kielce warchoły - z Radomia Sledziki - ściana wschodnia ale jeszcze bardziej na wschód od Lublina (Zamość, Białystok itd. ) A ja jestem gorol, hanysy wiedzą o co chodzi a moja ślubna to krojcok czy jak tam się to pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Krojcok albo inaczej basztard Nie wiem dokładnie gdzie pracujesz na oskp ale jak w Chorzowie,Rudzie Śląskiej i może jeszcze w paru miejscach to masz u nas przerąbane szczególnie jak komuś wbijasz N Już sobie wyobrażam te komentarze hahha ale pewnie się już przyzwyczaiłeś [ Dodano: 20-03-2011, 21:34 ] Żona mi jeszcze przypomniała że na Toruń mówi się piernikorze ewentualnie pierniki. Kiedyś jeszcze na małopolskę mówiło sie u nas CESAROKI pewnie zostało to z czasów zaboru austro-węgierskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 W wojsku byłem Krzyżakiem- Warmia, Mazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Nie wiem dokładnie gdzie pracujesz na oskp ale jak w Chorzowie,Rudzie Śląskiej i może jeszcze w paru miejscach to masz u nas przerąbane szczególnie jak komuś wbijasz N No ta okolica odpada. A N-kę wystawiam bez kłopotu po uprzednim dobrym wytłumaczeniu za co ona jest i jeszcze żaden hanys mnie nie chciał zabić może moja postura ich skutecznie hamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Żona mi jeszcze przypomniała że na Toruń mówi się piernikorze tera to raczej " " albo " " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 21 Marzec 2011 Share Napisano 21 Marzec 2011 albo " " Rydzyki TRUJOKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 21 Marzec 2011 Share Napisano 21 Marzec 2011 w Krakowie to -lajkoniki albo buce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 21 Marzec 2011 Autor Share Napisano 21 Marzec 2011 |Siedlce , Białystok - to sledziki , tak ? Sledziki to za Bugiem -Mama kup sledzi -Oj dzieci,dzieci wam tylko łakocie w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gee Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 Ten region gwarowo podoba mi się bardzo... http://img2.wikary.pl/img/13/37/13372eb6ef62d0af3af8d346bed04e61.jpg http://forum.mieloch.pl/images/avatars/12759261644c876a5d9757e.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 Ja ostatnio pisząc coś tu na forum po śląsku uświadomiłem sobie że każdy kto zna swoją regionalną gware tak śląską jak i np kaszubską umie po prostu jeden dodatkowy język dla większości obcy.Ja słysząc Kaszuba nie wiem nawet o czym do mnie mówi. No to życza wom jeszcze miłyj niedzieli. Jo mom dzisioj rolada,kluski i modro kapusta a potym jeszcze jako fajno zista i na szpacyr ze starom ida do łogroda.Na wieczor przychodzom moje dwa kamraty i z kuli tego że już momy fest smaka robimy grila ,do tego pewno jaki bjer se chlapnymy i bydzie po niedzieli.Toż pyrsk ludkowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 27 Marzec 2011 Share Napisano 27 Marzec 2011 Próbka gwary http://www.youtube.com/watch?v=_4TdeuLwI0g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 Tak w temacie regionów... http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/wroc/ASSETS_mapa3.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz70 Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 Słyszałem że o Wielkopolsce mówią "Kraina podziemnej pomarańczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLEK Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 "Kraina podziemnej pomarańczy" z której da się wydrukować całą bibliotekę i codzienną prasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi