rafiq93 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Witam. Oto co wyswietliło mi sie dzisiaj po po tygodniu od wizyty w WK na stronie pwpw (5/24/11) Dow. Rejestracyjny: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne. (5/30/11) Dow. Rejestracyjny: Przyjęto dokument w Urzędzie, dokument do odbioru. (6/1/11) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany Chodzi mi o to że nie odbierałem jeszcze zadnego dowodu czy to znaczy ze moge juz dowod odebrac czy czos jest schrzanione? Cytuj
markes30 Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 lub dokument wydany dokument wydany do WK. Dolicz czas przesyłki i odbieraj dowód. Cytuj
rafiq93 Napisano 1 Czerwiec 2011 Autor Napisano 1 Czerwiec 2011 Jaki czas przesyłki. 30 wyswietliło sie ze dokument do odbioru w urzedzie? To mam jutro isc czy czekac jeszcze Cytuj
Psuj Napisano 1 Czerwiec 2011 Napisano 1 Czerwiec 2011 Jaki czas przesyłki. Z warszawy do Twojego WK. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
rafiq93 Napisano 1 Czerwiec 2011 Autor Napisano 1 Czerwiec 2011 To 30 maja w jakim urzedzie mogłem odebrac dowód? W Warszawie? Cytuj
Psuj Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 To 30 maja w jakim urzedzie mogłem odebrac dowód? W Warszawie? Szukasz dziury w całym... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 Panowie - bez urazy, ale to Wy szukacie dziury w całym. Ten system cały czas się pier....i (5/30/11) Dow. Rejestracyjny: Przyjęto dokument w Urzędzie, dokument do odbioru. To jest data w jakiej dokument fizycznie trafił do akt urzędu i został "kliknięty" w systemie jako przyjęty. rafiq93 napisał/a: lub dokument wydany dokument wydany do WK. Dolicz czas przesyłki i odbieraj dowód. Absolutnie nie. Nie ma żadnego wydania do WK Drugi komunikat to po prostu błąd... Cytuj
Olga Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 (5/30/11) Dow. Rejestracyjny: Przyjęto dokument w Urzędzie, dokument do odbioru. To jest data w jakiej dokument fizycznie trafił do akt urzędu i został "kliknięty" w systemie jako przyjęty. Tak, to jest data przyjęcia przez urząd tego DR. (6/1/11) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany A to jest informacja, że w urzędzie już wykonano w systemie "wydanie dowodu", zapewne wydrukowano decyzję o stałej rejestracji i teraz czeka ona w aktach na fizyczne jej wydanie właścicielowi razem z DR. Cytuj
blakop Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 A to jest informacja, że w urzędzie już wykonano w systemie "wydanie dowodu", zapewne wydrukowano decyzję o stałej rejestracji i teraz czeka ona w aktach na fizyczne jej wydanie właścicielowi razem z DR. A to też się może zgadzać. Niektóre WK bowiem za nic maja reguły postępowania administracyjnego i drukują sobie decyzje "do szuflady" czekając na właściciela może kiedyś tam Cytuj
Olga Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 Niektóre WK bowiem za nic maja reguły postępowania administracyjnego i drukują sobie decyzje "do szuflady" czekając na właściciela może kiedyś tam Jakie "kiedyś tam" - przecież rafiq93 nie może się doczekać, żeby odebrać DR Cytuj
blakop Napisano 3 Czerwiec 2011 Napisano 3 Czerwiec 2011 A jak z tej radości zacznie skakać i nie daj Bóg złamie biedak nogę i nie odbierze jednak tak szybko to co? Będzie sobie decyzja bez doręczenia kwitnąć w szufladzie, tak? Cytuj
rafiq93 Napisano 3 Czerwiec 2011 Autor Napisano 3 Czerwiec 2011 No nie kazdy ma blisko do WK ze pojdzie sobie tam jak bedzie miał 10 min wolnego. Pytałem sie bo miałem wolny w dzien i mogłem sobie dowód odebrac. dzieki za odp Cytuj
elliot Napisano 3 Czerwiec 2011 Napisano 3 Czerwiec 2011 A to jest informacja, że w urzędzie już wykonano w systemie "wydanie dowodu", zapewne wydrukowano decyzję o stałej rejestracji i teraz czeka ona w aktach na fizyczne jej wydanie właścicielowi razem z DR. Dokładnie. UM Kalisz tak robił i jak widać nadal pewnie robi. Cytuj
Olga Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 UM Kalisz tak robił i jak widać nadal pewnie robi. Wiele WK tak robi. I nie widzę w tym nic lekceważącego przepisy KPA. Przecież wiadomo, że i tak prawny skutek decyzji rozpoczyna się z chwilą jej skutecznego doręczenia, czyli w wypadku rejestracji pojazdu będzie to moment fizycznego wydania decyzji o stałej rejestracji. Cytuj
Dabek Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Olga ma rację, tylko jest jedno ale ... Co ma gość powiedzieć podczas kontroli na drodze jak wyciąga PC, a policjant mówi, że w CEPiKu figuruje DR. I tłumaczenie się. Cytuj
Olga Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Jeszcze nikt nie mówił, że podczas kontroli drogowej musiał się tłumaczyć z tego, że miał PC, a w CEPiK-u widniał nr DR, a na pewno, gdyby taka sytuacja miała miejsce, właściciel nie zapomniałby o tym wspomnieć Najwidoczniej Policjanci z rozsądkiem podchodzą do takich rozbieżności - jeżeli PC (wydane w związku rejestracją pojazdu) jest ważne, a w systemie pojawia się informacja, że jest DR, to co Policjant może zrobić? No np. poinformować klienta, żeby podjechał do WK i go już odebrał A co w sytuacji, gdy WK nie ma połączenia z CEP-em, a rejestruje pojazdy? Przecież wydaje PC i nadaje na pojazdy nowe numery rejestracyjne. Takich informacji przez pewien czas nie będzie w CEP-ie. A podczas kontroli drogowej Policjant nie da wiary przedstawionemu PC i jeszcze będzie kazał właścicielowi się z tego tłumaczyć? No raczej nie. Cytuj
blakop Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Najwidoczniej Policjanci z rozsądkiem podchodzą do takich rozbieżnośc Nie - zwyczajnie nie mieli podglądu do CEP. Ale wkrótce to się zmieni. I warto też, żeby panienki z okienek w WK też się na czas obudziły i wiedziały, że to nie komuna i nie drukuje się decyzji do szuflady... Cytuj
Olga Napisano 6 Czerwiec 2011 Napisano 6 Czerwiec 2011 Tak tylko dla informacji W okienkach w WK pracują nie tylko panienki, czy paniusie, ale też panowie, którzy również robią "wydanie" w systemie DR zaraz po otrzymaniu go z PWPW Cytuj
Dabek Napisano 7 Czerwiec 2011 Napisano 7 Czerwiec 2011 Link odnośnie nowego projektu PolCam-u http://www.polcamsystems.pl/pl_polcam_anpr_details.html Już część pojazdów policji ma szeroki (prawie z zgodny z obietnicami MI i MSWiA) dostęp do CEPiKu. Widzą już np. badania techniczne, pewnie zaraz będzie dokładna informacja o polisie OC. Uważam, że urzędnik wprowadzając dane, dokonując operację w "środowisku" CEPiK musi zdawać sobbie sprawę, że inni korzytstają z tego co wprowadził i jeden błąd może pociągnąc dalsze konsekwencje. W temacie drukowania decyzji przed odbiorem. Co proponujesz jeśli taka decyzja będzie wydrukowana, a ja oddam samochód na PC na stację demontażu i zgłszam się z wnioskiem o wyrejestrowanie, lub ukradną mi taki samochód, sprzedam go? Cytuj
elliot Napisano 7 Czerwiec 2011 Napisano 7 Czerwiec 2011 Olga, a nie pomyślałaś, że Policjant zwyczajnie może przypuszczać, że to jakiś wałek? Jest w systemie numer DR, a koleś przedstawia PC, które w tym momencie powinno znajdować się w urzędzie? Czy w przypadku, gdy ktoś nie weźmie czasówki, a wymienia DR z powodu braku miejsca na wpis BT (jeździ na starym DR) i przy kontroli okaże się starym DR, a tam w systemie CEP już będzie widniał inny numer DR -ten aktualny "niby" wydany - (bo ktoś wydrukował decyzję żeby sobie leżała) to Policjant ma podejść "zdroworozsądkowo", czy pomyśleć, że gość to prawdopodobnie jakiś kombinator, który okazuje się nieaktualnym dokumentem, którego nie powinien już mieć w swoim posiadaniu? Cytuj
Olga Napisano 7 Czerwiec 2011 Napisano 7 Czerwiec 2011 Co proponujesz jeśli taka decyzja będzie wydrukowana, a ja oddam samochód na PC na stację demontażu i zgłszam się z wnioskiem o wyrejestrowanie, lub ukradną mi taki samochód, sprzedam go? Ale co ja mam proponować? Przecież decyzja, która nie jest skutecznie odebrana, nie funkcjonuje jeszcze w obrocie prawnym, to jest wiadome, więc czy ona jest wydrukowana, czy nie, postępuje się tak samo- no, technicznie trochę inaczej, ale to nie problem. Zresztą takich spraw jest stosunkowo niewiele. A czy w ogóle stacja demontażu może przyjąć pojazd z PC??? Według mnie – nie może. Poza tym z czego wynika, że warunkiem wydania decyzji o rejestracji jest ponowne przybycie do WK właściciela pojazdu? Odbiór jej - to jest inna kwestia. Jakby nie patrzeć, to decyzja o rejestracji jest decyzją administracyjną, która kończy postępowanie zapoczątkowane złożeniem wniosku. Wydanie jej to rozstrzygnięcie czy osoba ubiegająca się o rejestrację danego pojazdu spełnia wszystkie określone ustawowo wymagania. Następstwem tego jest wydanie DR (czynność materialno – techniczna), który jest dokumentem potwierdzającym dopuszczenie do ruchu. Dlatego też czynności te występują łącznie. Cytuj
Jacdiag Napisano 7 Czerwiec 2011 Napisano 7 Czerwiec 2011 to doszliśmy do czasów, gdy zamiast pytania - co było pierwsze: jajko czy kura mamy: - co ważniejsze: urzędowy dokument będący w posiadaniu obywatela czy jakaś info z niepewnego jeszcze systemu CEP Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Olga Napisano 7 Czerwiec 2011 Napisano 7 Czerwiec 2011 Uważam, że urzędnik wprowadzając dane, dokonując operację w "środowisku" CEPiK musi zdawać sobbie sprawę, że inni korzytstają z tego co wprowadził i jeden błąd może pociągnąc dalsze konsekwencje. Oczywiście, że urzędnik musi mieć tego świadomość. Jestem pewna, że jeśli drukowanie decyzji zaraz po otrzymaniu dokumentów z PWPW będzie powodowało problemy podczas kontroli drogowej, to na pewno WK (a jest ich wiele) będą musiały zmienić sposób postępowania, ale to już nie ja o tym zadecyduję. Ale na pewno nie można mówić, że taki sposób postępowania jest niezgodny z KPA, bo czy brak decyzji o rejestracji w aktach i oczekiwanie na właściciela (może latami), aby ją wydać, to takie idealne rozwiązanie? A gdzie terminy? [ Dodano: 08-06-2011, 00:05 ] elliot W przypadku zgłoszenia niektórych zmian, owszem można jeździć na "starym" dowodzie, ale akurat przy wymianie DR powinno jeździć się z PC- tak mówią przepisy (nie będę tego rozwijać ) Ale jeśli ktoś zgłosił zmianę, to oczywiście może być w posiadaniu tego "starego" dowodu, z tym że wówczas w DR będzie miał adnotację odpowiedniego WK "ZGŁOSZONO ZMIANĘ DANYCH". Cytuj
Dabek Napisano 8 Czerwiec 2011 Napisano 8 Czerwiec 2011 Ale na pewno nie można mówić, że taki sposób postępowania jest niezgodny z KPA, bo czy brak decyzji o rejestracji w aktach i oczekiwanie na właściciela (może latami), aby ją wydać, to takie idealne rozwiązanie? A gdzie terminy? No właśnie. Tu przyznaję Ci rację. Ale wchodzimy w czysto akdemickie rozważania. A zaraz przejdziemy do tematu czy powinnny być wydawane dwie decyzje w jednym postępowaniu, czasowa i stała, i tak dalej ... Co powiat to obyczaj. Ale niedługo każdy z nas będzie mógł sobie wybrać urząd do załatwienia spraw z pojazdami. I sam zadecyduje czy chce do Olgi, czy do kogoś innego. Będzie rywalizacja między WK. Już to widzę zarejestruj u mnie dostaniesz choinkę zpachową, a w powiecie obok dają mycie gratis Cytuj
blakop Napisano 8 Czerwiec 2011 Napisano 8 Czerwiec 2011 Ale niedługo każdy z nas będzie mógł sobie wybrać urząd do załatwienia spraw z pojazdami. I sam zadecyduje czy chce do Olgi, czy do kogoś innego.Będzie rywalizacja między WK. Już to widzę zarejestruj u mnie dostaniesz choinkę zpachową, a w powiecie obok dają mycie gratis Spokojnie - nie tak od razu. Szumu było wiele, jak ten projekt ogłaszano, ale nikt już głośno nie mówi, że ten projekt póki co samorządowcy, a nawet ABW uwalili i tak szybko na razie na te zmiany nie mamy co liczyć http://wartowiedziec.org/index.php/start/felietony/3158-abw-broni-samorzdow-wic-zmiany-w-cepik-odroczone Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi