Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

1-sz rejestracja w kraju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym prosić kolegów o pomoc w napisaniu odpowiedzi na nast. pytanie opisowe Przegląd pojazdu sprowadzonego z Anglii przed 1-szą rejestracją w kraju.Jaki przegląd(dokładny opis),jakie dokumenty wystawiamy?

Napisano
Chciałbym prosić kolegów o pomoc w napisaniu odpowiedzi na nast. pytanie opisowe Przegląd pojazdu sprowadzonego z Anglii przed 1-szą rejestracją w kraju.Jaki przegląd(dokładny opis),jakie dokumenty wystawiamy?

Wpisz w opcje szukaj i znajdziesz wiele odpowiedzi ::hey

Napisano

najpierw zobacz czy kierownic jest po odpowiedniej stronie.

temat tył już wałkowany wielokrotnie

Napisano
Jaki przegląd(dokładny opis)

Badanie okresowe przed pierwszą rejestracją, wystarczająco dokładny?

jakie dokumenty wystawiamy?

Zaświadczenie z badania i dip, do tego paragon lub fakturę za badanie :)

Nie tego dotyczyło pytanie ;)

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
odpowiedzi na nast. pytanie opisowe

Skąd wytrzasnąłeś takie pytanie, z kosmosu ???

Napisano

Nie tego dotyczyło pytanie ;)

wiem że nie dotyczy pytanie , ale wiem , że przy badaniu pojazdu sprowadzonego z Anglii zamocowanie kierownicy w pojeździe odgrywa kluczową rolę.

Ja jak robię takie badanie to w pierwszej kolejności upewniam się czy fajera jest po odpowiedniej stronie.

Napisano
Przegląd pojazdu sprowadzonego z Anglii przed 1-szą rejestracją w kraju.Jaki przegląd(dokładny opis),jakie dokumenty wystawiamy?

1. Wykonujesz badanie okresowe przed pierwszą rejestracją na terytorium RP zgodnie z pkt. 1-10 działu I załącznika 1 oraz dodatkowo pkt.1.3 działu I zał.4 (dodatkowa kontrola ukł. jezdnego-pomiar geometrii kółprzednich i tylnych pkt.6.5.4 działu I zał.1).

2. Dokumenty które musi posiadać kierowca:

- DR z Anglii

- zarządał bym również zaświadczenie od producent lub przedstawiciela producenta o tym czy pojazd marki...... o numerze VIN.......jest przystosowany do ruchu prawostronnego.

Jeśli gość takiego czegoś nie ma to sam bym się pofatygował aby to ustalić dzwoniąc do dilera.

Jeśli auto nie było przystosowane to gość ma N, ale badanie należy wykonać.

Wystawiasz DIP z wpisanymi wszystkimi danymi oraz Zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym z wynikiem N. W uwagach bym napisał że pojazd po przeprowadzonych zmianach dotyczących ruchu z lewostronnego na ruch prawostronny. Pojazd nie jest dopuszczony przez producenta do zmian przystosowujących go do ruchu prawostronnego. Pobieramy opłatę w/g tabeli opłat i żegnamy klienta.

Wiem, że klient dostanie piany na pysku i pojedzie tam gdzie tej przeróbki nie zauważą ale my mamy sumienie czyste i mniej w kasie :D

Napisano
klient dostanie piany na pysku i pojedzie tam gdzie tej przeróbki nie zauważą ale my mamy sumienie czyste i mniej w kasie

jakie mniej skoro skasowałeś gościa za OBT

teoretycznie mniej to za rok :D

bo raczej tu nie wróci ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
- zarządał bym również zaświadczenie od producent lub przedstawiciela producenta o tym czy majazd marki...... o numerze VIN.......jest przystosowany do ruchu prawostronnego.

Proszę niech Pan mi to napisze na zaświadczeniu. W uwagach usterki:) Dzu 155 punkt 1000 ustęp -1

żądać to Pan sobie może )

Napisano
żądać to Pan sobie może )

Pewnie że mogę :D

W naszym kraju wszystko można.

Wolę sprawdzić czy auto jest przystosowane do przeróbek, a niżeli dopuścić bubel z przespawaną grodzią bo tak przepisy nie mówią. A jak ludzie sie zabiją to pan pójdzie i powie rodzinie że przepis nie zabrania na przerobki i bardzo mi przykro że auto sie złorzyło jak charmonijka. Ha Ha. Zaje..........................scie.

Niech żyją wyluzowani diagności :D::hey

Napisano

Panie diagnosto a zmiana konstrukcyjna ITP. No fakt nie douczyli

Nie piszę EDYTa bo posądzają mnie o inna orientację

bardzo mi przykro że auto sie złorzyło jak charmonijka.

[code]

A to Kolego Ty od tego jesteś, i wybacz mi nie zwalaj winy na cyklistów

A może Pan to tylko steplaż?

Napisano
Panie diagnosto a zmiana konstrukcyjna ITP. No fakt nie douczyli

Douczyli. Pewnie że można dokonać zmian konstrukcyjnych. Ja rozumię zmiany typu dołożyć siedzeń, zmiejszyć ilość siedzeń, zmienić rodzaj pojazdu z osobowego na ciężarowy i odwrotnie, zmiana podrodzaju z np. furgon na lawete bądź inne ustrojstwo. Ale przespawywanie grodzi, ingerencja w konstrukcje to już przegięcie. Ja bym sie pod tym nie podpisał. Już bym wolał aby oryginalnego anglika zarejstrowali, a niżeli z przeróbkami i osłabioną konstrukcją. A że w Polsce wszystko można to jest druga strona medalu. Wszystko zależy od podejścia diagnosty.

[ Dodano: 13-10-2011, 20:53 ]

A może Pan to tylko steplaż?

Jeśli bym był steplaż to zapewne bym się nie zastanawiał i niepisął bym tu teraz że nie podbił bym anglika po przeróbce. Troszeczke orintacji w temacie trzeba wykazać. Niestety.

Napisano

Może za takie teksty parę ostrzeżeń porozdaję??? przyp. mod

Napisano

ja za nim przystąpię do takiego badania wymagam oprócz DR ichnego

1. Zaświadczenie od producenta o zgodzie do przeróbki

2. Zaświadczenie z warsztatu ,który przerabiał wóz i posiada uprawnienia do przeróbek .

muszę przyznać , że dużo pojazdów odpada na strarcie

[ Dodano: 13-10-2011, 21:02 ]

idź na naleśniki moja mama robi smaczne.

podaj adres to kilka osób penie też będzie chciało posmakować :);D

Napisano
podaj adres to kilka osób penie też będzie chciało posmakować

Ja również jestem chetny :D

Napisano

nie STETY psiuj wykasowal mój wcześniejszy post

1. Zaświadczenie od producenta o zgodzie do przeróbki
2. Zaświadczenie z warsztatu ,który przerabiał wóz i posiada uprawnienia do przeróbek .

Na jakiej podstawie prawnej tego Pan wymaga

Jesteś diagnostą czy steplażem

Napisano
nie STETY psiuj wykasowal mój wcześniejszy post

bo zawierał tylko cytat a nie treść :) Nie tylko Twój post dzisiaj poleciał :D

Porządek mi tu trzymać, bo zaraz chcę zmykać a wy mi tu jaką wojenkę odstawiacie :P

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Już się pytałeś.

Napisano

Drugie jest rzeczywiście zbędne. Przeróbka z angola to nie zmiana konstrukcyjne w świetle naszych przepisów.

A co do pierwszego to ja osobiście uważam, że diagnosta może zasięgnąć takiej opinii, żaden przepis tego nie zabrania. A jeśli klientowi się nie podoba to może wybrać inną stację. Tak samo nie widze przeszkód w zasięgnięciu opinii producenta czy dany pojazd może mieć więcej miejsc siedzących :)

Napisano

A co jest z tym stęplażem. Poprzycinam was obu za chwilę - mod

Napisano

Drugie jest rzeczywiście zbędne. Przeróbka z angola to nie zmiana konstrukcyjne w świetle naszych przepisów.

A co do pierwszego to ja osobiście uważam, że diagnosta może zasięgnąć takiej opinii, żaden przepis tego nie zabrania. A jeśli klientowi się nie podoba to może wybrać inną stację. Tak samo nie widze przeszkód w zasięgnięciu opinii producenta czy dany pojazd może mieć więcej miejsc siedzących :)

Sorki skoro to nie jest żadna zmiana konstrukcji pojazdu to o co szhodzi.

Ma po lewej jedziem :)

Nie nie zaciela się

A co jest z tym stęplażem. Płyta sie zacieła, czy co

Tylko jak czytam co nie których to najlepiej jak by 3latki przyjeżdżały i jeszcze dychę na piwo zostawił by.

Napisano
Tak samo nie widze przeszkód w zasięgnięciu opinii producenta czy dany pojazd może mieć więcej miejsc siedzących

Też tak uwarzam i takich oświadczeń żądam przy dokładaniu miejsc siędzących.

Napisano
Ma po lewej jedziem

Lepsze to niż ingerencja w przespawywanie grodzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.