Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klient jak pracuje legalnie w naszym kraju to powinien przerejestrować pojazd czasowo na nasze tablice to są jak się nie myle zielone blachy.,tak mają rejestrowane pojazdy oficerowie z wielonarodowej jedenostki wojskowej w Szczecinie ale oni mają białe blachy. Wtedy można robić legalnie przeglądy na wszystkich stacjach.

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Piotr Barczuk

9

• Psuj

8

• marek

4

• andy68

4

Napisano

Jakie białe blachy ? Powiedz cos więcej, przerabiałem temat "rejestracji czasowej" 1,5 roku temu i nie było takiej możliwosci. Coś się zmieniło ?

Napisano

Kolego miałem na myśli nasze polskie białe tablice rejestracyjne.Prawdopodobmie mają auta przerejestrowane dlatego żeby im nie kradli.Mają oczywiście polskie dowody rejestracyjne.Na początku ich pracy w Szczecinie ginęły im auta.Przyjeżdżają na przeglądy do skp.Któregoś razu zaproponowałem jednemu odkupienie jego opla ale stwierdził że musiałby przerejestrować auto spowrotem na niemieckie tablice,na naszych tablicach nie wolno auta sprzedać.

Napisano
Klient jak pracuje legalnie w naszym kraju to powinien przerejestrować pojazd czasowo na nasze tablice to są jak się nie myle zielone blachy.,tak mają rejestrowane pojazdy oficerowie z wielonarodowej jedenostki wojskowej w Szczecinie ale oni mają białe blachy. Wtedy można robić legalnie przeglądy na wszystkich stacjach.

Z tego co się orientuję zielone blachy mają pojazdy dyplomatyczne z innych państw. Wiec chyba nie można tak.

Napisano

Pojazdy dyplomatów robią badania tylko w Warszawie.A zielone tablice jak się nie myle mają pojazdy których właściciele są czasowo zatrudnieni na terenie naszego kraju.

Napisano

Krzycho; Marek kontynuujemy rozmowe tam gdzie link podał Psuj(jak on to wszystko ogarnia?-robocop czy co)

Napisano
kontynuujemy rozmowe tam gdzie link podał Psuj

Pomogłem Wam i scaliłem te tematy. Teraz macie dwa w jednym :mrgreen:

robocop czy co

raczej "czy co" :mrgreen:

Napisano

Dobrze ze wyjasniliście to scalanie, bo miałem wrazenie ze MatriX mi nawala :)

Przy okazji wyszło na to ze zmieniłem zdanie na przestrzeni czasu - ale to własnie pod wpływem forum próbowałem dowiedziec się coś wiecej i stąd ta informacja o Danii.

Napisano
wyszło na to ze zmieniłem zdanie na przestrzeni czasu

Tylko świnia nie zmienia poglądów... a my jesteśmy w końcu "człowiekami" :mrgreen: nie mylić z "ludźmi" :mrgreen:

• 6 months later...
Napisano

Co do pojazdów dyplomatycznych to badanie może zrobić na każdej SKP tylko rejestracji dokonuje Warszawa

• 4 months later...
Napisano

Panowie,podpowiedzcie przyjechał rodak do kraju samochodem z ANGLI, na urlop i chce zrobić przegląd ,że samochód jest sprawny technicznie, jakie wystawić zaświadcenie gdyż chce pojeżdzić po Kraju a nie zdąży wrócić na wyspy żeby tam dokonać przeglądu pojazdu. czy odrazu odesłać go na wyspy, czy wystawić ,wg dowodu, bez terminu następnego badania ewentualnie w uwagach jakiś wpis.

Napisano

Nie dokonujemy badań okresowych pojazdów innych państw.

Jedynie jesteśmy uprawnieni do wystawienie zaświadczenia po zatrzymaniu DR przez policję - wtedy tylko wpisujemy usunięcie usterki bez podawania jakichkolwiek terminów .Z takim zaświadczeniem gość jedzie odebrać DR na policję , jeśli go jeszcze mają , lub do ambasady danego państwa.

• 2 weeks later...
Napisano
Panowie,podpowiedzcie przyjechał rodak do kraju samochodem z ANGLI, na urlop i chce zrobić przegląd ,że samochód jest sprawny technicznie, jakie wystawić zaświadcenie gdyż chce pojeżdzić po Kraju a nie zdąży wrócić na wyspy żeby tam dokonać przeglądu pojazdu. czy odrazu odesłać go na wyspy, czy wystawić ,wg dowodu, bez terminu następnego badania ewentualnie w uwagach jakiś wpis.

Witam!!

Można zrobić tak:

Rodzaj badania : sprawdzenie pojazdu.

Wynik :bez oceny.

Nie ustalamy terminu następnego badania.

W uwagach wpisujemy:

1.Badanie wykonano na życzenie klienta.

2.Zakres badania,jak okresowego.

3.Pojazd sprawny technicznie (jeśli jest sprawny oczywista)

Pobrać opłatę jak za badanie okresowe....napewno nikt głowy Tobie nie urwie..nie widać tu sprzeczności z prawem:)

PS. Dopisz jeszcze"badanie wykonano na konwencję"....i masz już fuul wypas!!

Pozdro!! ;)

Napisano
przyjechał rodak do kraju samochodem z ANGLI

Akurat anglik niedostanie pozytywu

Napisano

Oświećcie mnie koledzy w którym Dz.U mamy badanie techniczne " sprawdzenie pojazdu" no chyba że w tym samym co "badanie dla Urzędu Celnego". Ja mam prośbę zastanówmy się choć chwilę zanim podstemplujecie się pod czymś takim wystawienie zaświadczenia o takiej treści to nie jest nasrać i uciec . :shock:

Napisano

oto_man, chyba zbyt mocno się rozpędziłeś. Wystawić zaświadczenie które do niczego nie służy ? , po co to komu . stif chciałby rodakowi pomóc , ale jeżeli taki rodak chce takie zaświadczenie , to można z góry przypuszczać że coś niezdrowego zaczyna kombinować . Od takich psełdo rodaków trzymać się jak najdalej.

Napisano
Witam!!

Można zrobić tak:

W uwagach wpisujemy:

Pobrać opłatę jak za badanie okresowe....napewno nikt głowy Tobie nie urwie..nie widać tu sprzeczności z prawem:)

Pozdro!!

ja bym dopisal jeszcze pt. 4 pojazd przystosowany do ruchu lewostronnego

Napisano

Taaajest! Dopisałbym jeszcze jeden:

5. W razie potrzeby użyć niniejszego zaświadczenia jako papieru toaletowego.

Przynajmniej na coś się przyda.

Napisano

Ja już tego typu zaświadczenia widziałem, wiem że mogą służyć jako papier toaletowy, nie wiem co na to panowie z "ruchu drogowego"

Napisano

No może niekoniecznie jako papier toaletowy. Moje zdanie jest troche odmienne bo to tak jakby naszą pracę spuszczać w kiblu. W końcu jesteśmy specjalistami w naszym kraju i do nas należy ocenić czy pojazd zagraża bezpieczeństwu na drodze.

To czy klient będzie się nim poruszał czy nie to juz jego sprawa ale jeśli coś się stanie na drodze to policja jak i sądy napewno wezmą pod uwagę nasze badanie techniczne. Takich papierów wystawiamy sporo bo na naszym zaświadczeniu klient nie powinien się poruszać po drogach. Dotyczy to pojazdów zarejestrowanych w polsce jak i z zagranicy. Wiec wykonując badanie okresowe pojazdu i dając winik N na zaświadczeniu, też można nimi podcierać tyłek? Moim zadaniem zaśwaidczenia wystawiane przez nas diagnostów są papierami urzędowymi a my diagności jesteśmy urzednikami. fragment usunięty przez moderatora

[ Dodano: 03-07-2007, 01:10 ]

Witam!!

Można zrobić tak:

W uwagach wpisujemy:

Pozdro!!

W tej wypowiedzi są 2 sprzeczności

po 1 Wykonując badanie bez oceny i skeślając obie pozycje w zaśwaidczeniu to można ustalić jakieś dane np nacisk osi

Co ciekawsze pisząc że pojazd sprawny techniczne zaprzeczamy temu badaniu bo ocenialiśmy ten pojazd w myśl polskich przepisów a według prawa pojazd ten nie jest sprawny technicznie ponieważ konstrukcja pojazdu nie zapewnia dostatecznej widoczności z pozycji kierowcy( kierownica z prawej strony) a ponadto oświetlenie pojazdu nie odpowiada polskim normom.

Moim zdaniem badanie angilskiego samochodu powinno się zakończyć wynikiem N i nie ma co się powoływac na jakąs konwencję bo te przepisy nas nie dotyczą. My mamy tylko ocenić pojazd w myśl polskich przepisów.

Oczywiście trzeba napisac w zaśwaidczeniu co jest niesprawne:

1. Nieprawidłowe umiejscowienie pulpitu sterującego samochodem( kierownica i inne podzespoły umieszczone z prawej strony i dostosowane do ruchu lewostronnego)

2. Nieprawidłowe działanie śwaiteł mijania ( granica śwaitła i cienia dostosowana do ruchu lewostronnego)

Można oczywiście dodać:

Pozostałe układy i mechanizmy samochodu są sprawne i dostosowane do polskich warunków.( ale po co to pisac skoro i tak w zaśwaidczenu wypisuje się tylko usterki z czego wynika że reszta sprawna).

Samochody angielskie sa bardzo niebezpieczne na polskich drogach zwałaszcza gdy kierowca takiego pojazdu wyprzedza.

Co do pozostałych samochodów europejskich to mysle że trzeba wykonac bdanie okresowe bo tylko w takim badaniu można uznac pojazd za sprawny. Myslę że spokojnie mozemy dac wynik badania P jesli auto jest sprawne ale nie wyznaczając terminu nastepnego badania.

W zaśwaidczeniu należy wpisac :

Pojazd sprawny technicznie.

Co prawda nasze zaśwaidczenie jest ważne 14 dni ale tylko dla stacji w żeczywistości to jest dokument potwierdzający stan faktyczny pojazdu.

Napisano
my diagności jesteśmy urzednikami

Czy Tobie płaci budżet państwa??

nie ma co się powoływac na jakąs konwencję bo te przepisy nas nie dotyczą

Przypominam koledze diagnoście Dz.U. 32 z 2003 poz.262 (z późniejszymi zmianami) paragraf 1 pkt 2

Napisano
W tej wypowiedzi są 2 sprzeczności

racja jest sprzecznosc , ale jak przyjedzie anglik na stacje kontroli i poprosi sprawdzenie stanu technicznego i zazyczy sobie zaswiadczenie, to co mozna innego zrobic , wzor jest jaki jest po prostu trzeba jakos z tego wybrnac :-?

Napisano

A czy pierwsze badanie pojazdu sprowadzonego z anglii też uzyskałoby wynik potwierdzający sprawnośc pojazdu i dopuszczenie go do ruchu w Polsce?

[ Dodano: 03-07-2007, 23:23 ]

Filip napisał/a:

my diagności jesteśmy urzednikami

Czy Tobie płaci budżet państwa??

Płaci mi przedsiębiorca prywatny ale wywalić z roboty może nie tylko przedsiębiorca ale również starosta.

Kiedyś diagnosta był upoważniany przez staroste do wykonywania badań obecnie jest uprawniony ale nadal dziła z ramienia starosty.

Napisano
Płaci mi przedsiębiorca prywatny ale wywalić z roboty może nie tylko przedsiębiorca ale również starosta.

Kiedyś diagnosta był upoważniany przez staroste do wykonywania badań obecnie jest uprawniony ale nadal dziła z ramienia starosty.

A fakt że państwowy sąd moze CIę wsadzić do więzienia tez dowodzi ze jesteś urzednikiem ?

Nie bardzo wiem, z którego ramienia? Taksówkarz też potrzebuje zezwolenia ze starostwa co nie oznacza ze wozi Cię z ramienia starosty!!!

Ale to nie watek do tych rozważań.

A jak przyjedzie Anglik z Angielskim samochodem to mozna co najwyzej posiedzioec sobie z prawej za kierownicą. Jedyny znany mi przypadek gdy mozemy wystawić zasiadczenie z "jakiegoś badania" zachodzi gdy skieruje go do nas policja.

O jakich 14 dniach wazności zasiwiadczenia mówicie ?????