Skocz do zawartości

OBT sam. ciężarowego przed I rej. na terytorium RP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

TOYOTA COROLLA VERSO 2004' sprowadzona, w francuskim DR poz J=N1,S1=2, - w samochodzie 5 oryginalnie zamontowanych miejsc + pasy (również 2004'), brak kratki - jak podchodzicie do takiego tematu :?:

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• darkdog

8

• Qnick

7

• DARIO64

6

• danielg539

6

Napisano
TOYOTA COROLLA VERSO 2004' sprowadzona, w francuskim DR poz J=N1,S1=2, - w samochodzie 5 oryginalnie zamontowanych miejsc + pasy (również 2004'), brak kratki - jak podchodzicie do takiego tematu

skoro jest w DR N,1 i S1-2 to tak ma być czyli niezgodność zapisu DR ze stane faktycznym N i już

[ Dodano: 18-12-2011, 17:36 ]

Zresztą i tak niemożesz dokonać zmian konstrukcyjnych przed 1-wasz rejstracją

Napisano
N-ka, nie widzę inaczej.

Ciekawe od jakiego zapłacił akcyzę :-P

Miałem podobną sytuację tylko z Zafirą i też z Francji, skończyło się tym że Pan pojechał na inną SKP do takiego "niedowidzącego" diagnosty gdzie został zarejestrowany najpierw jako ciężarowy a za chwilę miał "zmianę konstrukcyjną"i stał się osobowy :razz:

Napisano
Zresztą i tak niemożesz dokonać zmian konstrukcyjnych przed 1-wasz rejstracją

Przecież on już jest zarejestrowany. Nie w Polsce - ale w UE. A rejestracja to rejestracja - UE to także Polska - Polska to UE i nie można pojazdów z UE stawiać w innym świetle.

Więc w sumie dlaczego nie podejść do tematu jak do klasycznych zmian konstrukcyjnych? Ja nie widzę przeszkód.

Napisano
Polska to UE i nie można pojazdów z UE stawiać w innym świetle.

No to jak go zajestrować N1, 5-cio osobowy jak w DR jest N1 S1-2 :?

Napisano
Ciekawe od jakiego zapłacił akcyzę
Jak to od jakiego....Cięzarowego czyli nie płacił wcale/jak się nie myle/
Więc w sumie dlaczego nie podejść do tematu jak do klasycznych zmian konstrukcyjnych? Ja nie widzę przeszkód.

Tez jestem tego samego zdanie.Tylko niestety co WK to inne podejście do tematu:zarejestrowny czy nie zarejestrowany.... :razz:

Napisano
Tylko niestety co WK to inne podejście do tematu:zarejestrowny czy nie zarejestrowany....

Węc właśnie :razz:

Napisano
Cięzarowego czyli nie płacił wcale

No a ten co był u mnie już zapłacił za osobowy, tak przyszłościowo myślał, a poza tym ciekawe w jaki sposób zapłacił akcyzę za osobówkę jak w papierach miał N1 :x ale to jest chyba pytanie do celników :evil:

Napisano
a poza tym ciekawe w jaki sposób zapłacił akcyzę za osobówkę jak w papierach miał N1 :x ale to jest chyba pytanie do celników :evil:

Akcyzę zapłaci "normalnie", gdzieś już coś o tym było że UC takie pojazdy klasyfikuje jako "ciężarowy w nadwoziu osobowego". A jak nie ocli to za niedługi czas mogą go ścignąć.

Napisano
No to jak go zajestrować N1, 5-cio osobowy jak w DR jest N1 S1-2 :?

Zaświadczenie, DIP, zmiany konstrukcyjne i po wsiem...

Napisano

Tylko nie każdy WK tak łyknie, te mniej "pobłażliwe" chcą aby najpierw zarejestrować jako ciężarowy a potem zmiany :? ale czy to poprawnie :?:? wg. nich tak :x

Napisano
poza tym ciekawe w jaki sposób zapłacił akcyzę za osobówkę jak w papierach miał N1

Z tym nie ma większego problemu, bo akcyzie podlegają pojazdy ciężarowe noszące cechy pojazdów osobowych.

Napisano
robię tak jak adam i jest ok

A u mnie zalecają robić tak:

1. Badanie ciężarowego z DIP ( 98 Pln)

2. Badanie po zmianach (98+ 82 Pln) :P

Razem sobie dodajcie ile to wychodzi :lol:

Dla mnie bez sensu ale dla mojego szefa już nie :D:D:D:D

Napisano

2. Badanie po zmianach (98+ 82 Pln)

W takim przypadku to poświadczasz nieprawdę, bo na okresowym jest samochód ciężarowy a 10 minut poźniej masz już samochód osobowy. Ten tryb postępowania jest wygodny dla WK ale niebezpieczny dla diagnosty.

Napisano

2. Badanie po zmianach (98+ 82 Pln)

W takim przypadku to poświadczasz nieprawdę, bo na okresowym jest samochód ciężarowy a 10 minut poźniej masz już samochód osobowy. Ten tryb postępowania jest wygodny dla WK ale niebezpieczny dla diagnosty.

A ja robie tak najpierw OBT i po zarejstrowanie z PC na dbt ze zmianami zresztą mamy takie zalecenia z WK

Napisano

Tylko nie każdy WK tak łyknie, te mniej "pobłażliwe" chcą aby najpierw zarejestrować jako ciężarowy a potem zmiany :? ale czy to poprawnie :?:? wg. nich tak :x

Tylko niestety co WK to inne podejście do tematu:zarejestrowny czy nie zarejestrowany..

W tym temacie proszę sobie wieczorem pocztę posprawdzać , postaram się coś podesłać.

Napisano
W takim przypadku to poświadczasz nieprawdę,

E tam poświadczam jak ma być rejestrowany jako ciężarowy to ma wyglądać jak ciężarowy.

A potem przebudowa i na osobowy i ma wyglądać jak osobowy.

U mnie nie ma badania za badaniem :P dlatego jak pisałem nie robię takich badań :P a to że gdzieś indziej tak robią to już nie moja sprawa, a może klient przyjeżdża z gotowym zestawem montażowym do osobówki i montuje pod stacją i pisze kwit na kolanie i z powrotem na SKP :evil::evil::evil::evil::evil:

Napisano
U mnie nie ma badania za badaniem dlatego jak pisałem nie robię takich badań
:ok
Napisano
W tym temacie proszę sobie wieczorem pocztę posprawdzać , postaram się coś podesłać.

Chyba to mam od Jacka ale możesz podesłać :-D

Napisano
Chyba to mam od Jacka ale możesz podesłać

Pewnie tak ,miałem wysłać z tym co ostatnio dostaliście ale mnie od kompa odganiali :D

Dostaniesz jeszcze raz ,bo wysyłam do całej grupy.

Napisano
a może to zamieścić

nie wszystko kwalifikuje się do wiedzy ogółu ...

bo to jakieś prawa autorskie ...

albo ochrona danych osobowych ...

albo coś tam jeszcze inszego ...

:D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny