Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojazd przywieziony przez rzeczoznawcę samochodowego ( NA SIEDZENIACH KREW,ODŁAMKI SZKIEŁ NA FOTELACH, BRUD W KABINIE) Czy postąpiłem slusznie,czy są jakies przepisy prawne na podstawie ktorych odmowilem badania

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

10

• mirek.g

7

• danielg539

7

• skpauto

6

Napisano

Nie ma na to przepisow.Jakie to było badanie?.Po to wlaśnie masz ubranie ochronne (robocze)

Napisano

Badanie powinieneś wykonać, brud szkło i krew na siedzeniach to na pewno nie powód odmowy wykonania badania. :cool:

Napisano

Czy badania można odmówić?? Hmm - badania można nie przeprowadzić chyba tylko w przypadkach przewidzianych ustawą (np. nie przeprowadzasz badania pojazdu z urządzeniem podlegającym dozorowi bez stosownych dokumentów - poświadczeń), ale żeby z brudne auto odmówić?? :razz: (bo z tego co piszesz, to oprócz brudu zastrzeżeń do stanu technicznego - na którym powinieneś się wyłącznie skupić - nie miałeś).

Poza tym nie każde badanie musi się oczywiście zakończyć wynikiem pozytywnym.

Rozumiem, że może charakter tych "zabrudzeń" mógł Ci się wydać makabryczny, ale nie powinno mieć to moim zdaniem wpływu na obiektywną ocenę stanu technicznego. Ostatecznie to sprawa właściciela, czy przeszkadza mu czy nie np.kupa psa nawet na desce rozdzielczej - prawda?

Napisano

Tylko w jednym wypadku prawo pozwala odstąpić od BT Art.81 punkt 12.Nie pochwalam brudu i bajzlu ale moim zdaniem i tak robię bardzo szczegółowo prześwietlam pojazd.Wychodząc z założenia że jeżeli właściciel nie dba o porządek to co mówić o stanie technicznym pojazdu.W przypadku opisanym przez Ciebie ma na stacji folie na siedzenie i osłony ochronne na kierownicę.Po oględzinach koła kierownicy zakładam.

Napisano
Rozumiem, że może charakter tych "zabrudzeń" mógł Ci się wydać makabryczny, ale nie powinno mieć to moim zdaniem wpływu na obiektywną ocenę stanu technicznego.

Ja mam odmienne zdanie. Uważam, że jeśli zachodzi podejżenie, że stan sanitarny pojazdu może okazać się niebezpieczny dla diagnosty to jak najbardziej nie powinien on wykonywać BT.

Napisano

wracam do odmowy badania poj po kolizji ze skutkiem smiertelnym, gdzie krew, szklo, brud w pojeżdzie??? Ubranie ochronne ktore mam na sobie mogę pobrudzić np. krwią. Jak badać następne pojazdy-kiedy klienci widzieli ten zakrwawiony brudny pojazd a ja teraz wsiadam do ich pojazdow?.

Napisano
Jak badać następne pojazdy-kiedy klienci widzieli ten zakrwawiony brudny pojazd a ja teraz wsiadam do ich pojazdow?

Jak ubrudzisz ubranie np. olejem to już więcej badań nie robisz idziesz do domu?

Napisano
Ja mam odmienne zdanie. Uważam, że jeśli zachodzi podejżenie, że stan sanitarny pojazdu może okazać się niebezpieczny dla diagnosty to jak najbardziej nie powinien on wykonywać BT.

No jedynie pod sprawy sanitarne można to podciągnąć - faktycznie.

Natomiast:

Jak badać następne pojazdy-kiedy klienci widzieli ten zakrwawiony brudny pojazd a ja teraz wsiadam do ich pojazdow?.

Od tego masz mieć ubrania ochronne moim zdaniem. Tak samo możesz pobrudzić się smarem czy olejem w kanale podczas badania - i co - ta chcesz wsiadać do innego auta? :?

Napisano
Od tego masz mieć ubrania ochronne moim zdaniem.

Krew to jak najbardziej substancja organiczna, z która kontakt wiąże się z pewnym niebezpieczeństwem, bo tego jej widok u niektórych osób budzi odrazę z zatem ja uważam, że jak sa zakrwawione fotele, deska rozdzielcza czy kierownica, to jak najbardziej można odmówic wykonania BT ze względu na stan sanitarny pojazdy. W mojej ocenie, aby bezpiecznie wsiąść do takiego pojazdu, trzeba by założyć ubranie ochronne (kombinezon, rękawice, maske ochronn a na twarz i ochraniacze na buty)jednorazowego użytku. SKP takiego wyposażenia nie posiadaja a zatem moim zdaniem mozna odmówić wykonania BT.

Napisano

Generalnie tak po ludzku to jest kwestia wrażliwości.Np. jakby ktoś zwymiotował w aucie to miałbym kłopot. :)

Napisano

Pozostaje jeszcze jedno odwieczne pytanie - po co niby chcecie do tego auta wsiadać? 8)

Napisano

Pozostaje jeszcze jedno odwieczne pytanie - po co niby chcecie do tego auta wsiadać?

Np. w celu sprawdzenia działania pasów bezpieczeństwa , regulacji fotela,zapadki h-ca pomocniczego itp.jest co sprawdzać.

Napisano
po co niby chcecie do tego auta wsiadać?

Sugerujez aby wykonać wirtualne BT :cool:::?

Napisano

Bardziej chodzi mi o odwieczny spór kto przejeżdża autem po ścieżce - klient czy diagnosta?

Napisano
odmowilem badania pojazdu po wypadku ze skutkiem smiertelnym przywiezionym przez rzeczoznawcę

NA SIEDZENIACH KREW,ODŁAMKI SZKIEŁ NA FOTELACH

dlaczego - przywiezione ... :?:

skoro takie skutki wewnątrz, to jak to auto wyglądało zewnętrznie :?:

było już po naprawie :?:

Napisano
dlaczego - przywiezione ...

Ja myslę, że to BT będzie elementem sldztwa dotyczacego zdarzenia w którym pojazd brał udział.

Napisano

ale rozbite szklo w samochodzie tez jest zagrozeniem skaleczysz sie a krew nigdy nie wiesz czy nie jest zakazona takze ja tez bym odstapil od BT ze wzglegow bezpieczenstwa wlasnego

Napisano
ale rozbite szklo w samochodzie tez jest zagrozeniem

Ze szkłem to jakoś można sobie poradzić np. zmieśc przykryć itp.

Napisano

Ale diagnoscie nie wolno takich rzeczy robic.

Z tego co ja sie orietuje to diagnosta reguluje cisnienie w kolach i ewentualnie reguluje swiatla a co jeszcze sprzatac mamy w autach hmmm....?

Napisano

Tak po ludzku to na ambit panu rzeczoznawcy bym pojechał , a potem właścicielowi stacji żeby odpowiednie zabezpieczenie dostarczył [rękawiczki gumowe itp.]

Napisano
No jedynie pod sprawy sanitarne można to podciągnąć

Jak wmieszamy do pracy diagnosty sprawy sanitarne ,to się jeszcze okaże że żeby zrobić badanie chłodni lub żywcowego będziemy musieli mieć badania lekarskie na nosicielstwo itp. :D

Napisano

Krew krwią, ale szkło to już problem. Krew na pewno zaschła więc się tym nie ubrudzisz.