wolf Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Jakie normy spalin powinien spełniać pojazd unikatowy. Przykład data 1 rejestracji 1960r- wyrejestrowany w 1981 - ponowna rejestracja teraz. Jak do tego podchodzicie? Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Jakie normy spalin powinien spełniać pojazd unikatowy.Przykład data 1 rejestracji 1960r- wyrejestrowany w 1981 - ponowna rejestracja teraz. Jak do tego podchodzicie? Takie jak dla daty I rejestracji, czyli 1960 r. Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Dokładnie. Dla pojazdów PONOWNIE REJESTROWANYCH zachowuje się data I rej. (jeśli jest znana). Cytuj
mirek.g Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Jakie normy spalin powinien spełniać pojazd unikatowy. Jest takie pojęcie?, czy to jest pojazd zabytkowy? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Jakie normy spalin powinien spełniać pojazd unikatowy. A co to jest pojazd unikatowy ??? Dla nas nie ma takiego pojazdu ,,, Cytuj
mirek.g Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Janusz teraz Ty czytasz w moich myślach. Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Unikatowy to świetle prawa normalny pojazd z takim przywilejem, że podlega powtórnej rejestracji po wyrejestrowaniu. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 że podlega powtórnej rejestracji po wyrejestrowaniu. Plus przywileje u ubezpieczycieli, jednak nas to nie dotyczy ,,, Cytuj
mirek.g Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Unikatowy to świetle prawa normalny pojazd z takim przywilejem, że podlega powtórnej rejestracji po wyrejestrowaniu. Możesz wskazać przepis? Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Art. 79 PORD: 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; Ponadto, na podstawie art. 72 ust. 2 pkt 7 PORD nie wymaga się do rejestracji DR od takiego wyrejestrowanego pojazdu. Cytuj
wolf Napisano 4 Kwiecień 2012 Autor Napisano 4 Kwiecień 2012 Ok - chodziło mi o to jaka będzie data I rej - ta stara czy nowa. A z nią wiąże się reszta. Cytuj
mirek.g Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Art. 79 PORD: 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; Ponadto, na podstawie art. 72 ust. 2 pkt 7 PORD nie wymaga się do rejestracji DR od takiego wyrejestrowanego pojazdu. Oki,dzięki za wyjaśnienie. Cytuj
Arizona Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Witam, podpinam się pod temat. Klient chce zarejestrować motocykl z 1960 roku, ale jako zwykły a nie zabytkowy. Problem polega na tym że nie posiada dowodu rejestracyjnego ani żadnego innego dokumentu. W postach powyższych i po zajrzeniu do PORD art 72 ust 2 pkt 7 widzę że można to zarejestrować jako pojazd unikatowy. Jeszcze tego nie robiłem. Z tego co zauważyłem to wysyłam go do rzeczoznawcy aby określił że: 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; Z dokumentem od rzeczoznawcy do mnie i do W.K. tylko jakie dokumenty byście wystawili do tego? Samo zaświadczenie z badania? Zadzwonie jutro do WK i się czegoś może dowiem... Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Problem polega na tym że nie posiada dowodu rejestracyjnego ani żadnego innego dokumentu. Z dokumentem od rzeczoznawcy do mnie i do W.K. tylko jakie dokumenty byście wystawili do tego? Samo zaświadczenie z badania? Zadzwonie jutro do WK i się czegoś może dowiem... A posiada wiedzę, że ten pojazd został wyrejestrowany? W innym wypadku musi być DR albo zaświadczenie. Zakładając, że pojazd był już kiedyś rejestrowany to powinieneś do badania mieć jakikolwiek dokument (DR, PC, może zaświadczenie). Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Zakładając, że pojazd był już kiedyś rejestrowany to powinieneś do badania mieć jakikolwiek dokument Michał - zgodnie z ostatnim pismem MI nie musi mieć żadnego dokumentu w mojej ocenie Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Michał - zgodnie z ostatnim pismem MI nie musi mieć żadnego dokumentu w mojej ocenie A jak diagnosta ma zrobić badanie nie znając daty I rejestracji? Skąd będzie wiedział, które warunki techniczne zastosować? Ma wpisać 01.01.RP? A jeśli pojazd nie był jednak nigdy rejestrowany? W mojej ocenie jednak jakiś dokument być powinien (poza oczywiście pojazdami nigdy nierejestrowanymi) Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 A Ty będziesz DR do rejestracji wymagał? Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 A Ty będziesz DR do rejestracji wymagał? Jeśli był zarejestrowany i nie był wyrejestrowany to jak najbardziej. Pozostaje tylko od dawna nurtujące mnie pytanie - jak to ustalić (pewnie poprzez oświadczenie strony) Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Sam piszesz wcześniej, że dla unikatowych DR nie jest wymagany do rejestracji przecież? Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Sam piszesz wcześniej, że dla unikatowych DR nie jest wymagany do rejestracji przecież? Czytaj dokładnie - dla unikatowych WYREJESTROWANYCH. Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 No i ten jest wyrejestrowany właśnie. To co będzie potrzebne do rejestracji michal_k? Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Problem polega na tym że nie posiada dowodu rejestracyjnego ani żadnego innego dokumentu. No i ten jest wyrejestrowany właśnie. To co będzie potrzebne do rejestracji michal_k? Myślałem o tym, o którym pisał Arizona. Natomiast odnośnie tego pojazdu z pierwszego postu - jest wyrejestrowany (zakładam, że wynika to z jakiegoś dokumentu, więc nie ma problemu z "udowodnieniem" wyrejestrowania) - nie będę wymagał DR. Cytuj
markes30 Napisano 5 Kwiecień 2012 Napisano 5 Kwiecień 2012 U nas wystarczy zaświadczenie z WK o zarejestrowaniu (wyrejestrowaniu) + opinia + ciągłość umów. Wszystko to można zastąpić wyrokiem sądu o zasiedzeniu. Cytuj
blakop Napisano 5 Kwiecień 2012 Napisano 5 Kwiecień 2012 zakładam, że wynika to z jakiegoś dokumentu, więc nie ma problemu z "udowodnieniem" wyrejestrowania A właśnie, że jest problem. Jeśli to pojazd wyrejestrowany w latach powiedzmy 90-tych to z bardzo dużym prawdopodobieństwem WK już nie ma żadnych dokumentów tego pojazdu - bo nie musi mieć. Co więc mieliby poświadczać? O bazie komputerowej z tamtych lat w przypadku wyrejestrowanych w ogóle zapomnij... Jaką dasz podstawę prawną Michał na wymaganie "jakiegoś dokumentu"? Cytuj
michal_k Napisano 5 Kwiecień 2012 Napisano 5 Kwiecień 2012 Jaką dasz podstawę prawną Michał na wymaganie "jakiegoś dokumentu"? Jak już pisałem - pewnie skończyłoby się na oświadczeniu strony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi