radek.m Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Witam. Klient ma ciągnik rolniczy RP 1986 niezarejestrowany, ma fakturę zakupu i chciałby zrobić przegląd i go zarejestrować, jak do tego podejść? Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Witam. Klient ma ciągnik rolniczy RP 1986 niezarejestrowany, ma fakturę zakupu i chciałby zrobić przegląd i go zarejestrować, jak do tego podejść? Warunki techniczne obowiązują takie jak w dniu I rej. W tym przypadku są to te które obowiązują na dzień dzisiejszy. Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Czyli legalna rejestracja nie jest możliwa To, to wiedzą tylko w WK... my tylko możemy zrobić mu OBT Cytuj
michal_k Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Czyli legalna rejestracja nie jest możliwa A niby dlaczego? Zdarzają się jeszcze nierejestrowane Ursusy C330 i OBT przed pierwszą rejestracją przechodzą pozytywnie. Widocznie spełniają wszystkie obecne warunki techniczne Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 nierejestrowane Ursusy C330 i OBT przed pierwszą rejestracją przechodzą pozytywnie. Widocznie spełniają wszystkie obecne warunki techniczne To ciekawe jak przechodzą np. dzisiejsze wymagania dot. tabliczki znamionowej dla ciągników rolniczych? TZ zastępcza? Cytuj
michal_k Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 To ciekawe jak przechodzą np. dzisiejsze wymagania dot. tabliczki znamionowej dla ciągników rolniczych?TZ zastępcza? Ja jej nie widzę A poza tabliczką taki ciągnik jakich warunków jeszcze nie będzie spełniał? Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Ja jej nie widzę A poza tabliczką taki ciągnik jakich warunków jeszcze nie będzie spełniał? Tego to niech już szukają ci co mają taki pojazd na BT Cytuj
michal_k Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Tego to niech już szukają ci co mają taki pojazd na BT Widocznie nie znaleźli A co powinni znaleźć? Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 A co powinni znaleźć? najlepiej rozsądek i trzeźwość osądu sytuacji... Cytuj
blakop Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Nie - no tak poważnie. Jakich - tak przynajmniej teoretycznie - warunków nie spełnia taki traktorek?? Cytuj
danielg539 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 przynajmniej teoretycznie - warunków nie spełnia taki traktorek Może nie mieć świateł awaryjnych. Dla przykładu C330M były w nie wyposażane dopiero od 1989 lub 1990r. Problem może być też z lusterkami, T25 fabrycznie był wyposażany tylko w lewe lusterko. Inny problem może dotyczyć braku kabiny lub ramy ochronnej. Ursusy C330 i C360 nie posiadały kabin, a te dołożone przez właścicieli często nie spełniaja norm bezpieczeństwa, bo były zwane "osłonami daszkowymi" i zbezpieczały nieco operatora przed wpływami atmosferycznymi nie chroniąc go przed skutkami wywrotki ciągnika. Cytuj
Marek1 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 A tak na poważnie, to WK nie zażąda homologacji tego pojazdu? Przecież to pierwsza rejestracja tego pojazdu. Wystarczy im faktura i OBT z Dip-em Cytuj
michal_k Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 A tak na poważnie, to WK nie zażąda homologacji tego pojazdu? Marek, 99% to import jednostkowy zwolniony z homologacji. Cytuj
Marek1 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Marek, 99% to import jednostkowy zwolniony z homologacji. A dlaczego Michale zakładasz że to import? Co jeśli to jest nierejestrowany, krajowy Ursus... Cytuj
michal_k Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 A dlaczego Michale zakładasz że to import?Co jeśli to jest nierejestrowany, krajowy Ursus... Nie zakładam tylko wiem. Krajowe Ursusy ludzie sprowadzają jako nierejestrowane z zagranicy i mają homologację w głębokim poważaniu Cytuj
Marek1 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Nie zakładam tylko wiem. Krajowe Ursusy ludzie sprowadzają jako nierejestrowane z zagranicy i mają homologację w głębokim poważaniu No a odprawa celna, akcyza na ciągniki nie obowiązują? Cytuj
michal_k Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 No a odprawa celna, akcyza na ciągniki nie obowiązują? Z krajów UE nie ma odprawy ani akcyzy na ciągniki. Dochodzi tylko VAT25 (160 zł). Cytuj
Marek1 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Z krajów UE nie ma odprawy ani akcyzy na ciągniki. Dochodzi tylko VAT25 (160 zł). To ciągnik który zginą na Ślasku zostanie łatwo zarejestrowany w Małopolsce i na odwrót... Cytuj
michal_k Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 To ciągnik który zginą na Ślasku zostanie łatwo zarejestrowany w Małopolsce i na odwrót... Teoretycznie tak, ale powinno to być momentalnie wychwycone przez Policję w CEP. Cytuj
Arton Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 Mam właśnie sprowadzony z Holandii ciągnik rolniczy prod. 1984r. Z dokumentów tylko faktura i na niej zapis o braku obowiązku rejestracji w Holandii. Nie ma daty pierwszej rejestracji więc jak to ugryźć? Cytuj
mirek.g Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 W takim przypadku WK wpisze 1 stycznia roku produkcji,czyli 01.01.1984r Cytuj
Arton Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 teraz dopiero doczytałem w warunkach technicznych o tym. Zbił mnie z tropu post na forum, ze ta zasada dotyczy tylko pojazdów uprzednio zarejestrowanych za granicą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi