Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Heyah

Koleżanka nabyła Hondę CB 250 z krakowskiej Policji. Oczywiście brak karty pojazdu, dowodu, itd, więc zarejestrowali jej sprzęta na "czerwonej" tablicy, ale tylko na 3 dni (choć jak się okazuje mogli równie dobrze na 7 lub 14). Problemu by nie było, ale :!: w Polskiej Policji używano motocykli z amerykańskimi światłami. Przednia lampa jest symetryczna, pozycyjnej żarówki brak, za to przednie kierunki robią za pozycyjne. Kierunki już rozpracowałem, choć patent był dziwaczny - świecą oba, po włączeniu włącznika kierunkowskazu przedni (np. lewy) gaśnie, po czym oba lewe zaczynają migać, a prawy świeci. I tak sobie na skrzyżowaniu wyglądał, jakby stał na awaryjnych a nie skręcał.

Ale lampa jest do wymiany. Zanim dotrze do mnie wkład lampy (przyszły wtorek)minie termin ważności "czerwonej" tablicy.

Jest możliwość dopuszczenia go do ruchu np jeszcze na 7 dni albo uzyskania "P" z jakąś z adnotacją?

A gdybym poczekał na przesyłkę, wymienił latarnię i dopiero pojechał na SKP 4 dni po terminie - czy mogę mieć kłopot badaniem? Diagnosta może przeprowadzić badanie czy odeśle mnie do urzędu po kolejny miękki dowód?

Wiem, że to wredna kombinacja, ale można założyć lampę od innego sprzęta i pojechać na badanie? Pewnie by "przeszedł", ale jak dojdzie ta właściwa to po montażu trzeba ponownie odwiedzić SKP?

Napisano
Przednia lampa jest symetryczna
dopuszczalne przy "zwykłych" żarówkach :!:
Jest możliwość dopuszczenia go do ruchu np jeszcze na 7 dni
tak - przez WK
za to przednie kierunki robią za pozycyjne
pozycja przód musi być barwy białej

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

to normalne w amerykańcach że pozycje spełniają funkcję kierunkowskazów, a który to jest rocznik?

Napisano

Zasadniczo kartę pojazdu powinna dostać z Policji...

Napisano

Rocznik 1999, więc karty pojazdu niet. Innych papiórów nie wydano. Jedynie fakturę.

To, że w amerykańcach kierunki robią za pozycje to wiem, ale w tym motocyklu tylko przednie tak miały. Z resztą napisałem, że to już rozpracowałem.

Na szczęście kolega miał wkład lampy H4 niesymetryczny z pozycyjną o identycznej średnicy, więc po szybkiej walce jeszcze przed 19 wybrałem się na SKP. I się zaczęły jaja. Diagnosta sprawdził numer ramy, przepatrzyliśmy cały pojazd ale tabliczki znamionowej niet... Rada diagnosty - jechać na OSKP, przyjąć grzecznie N i skierowanie po zastępczą tabliczkę. Średnio mi się ten pomysł podobał (ta N dla papierologii), ale w okolicy jest kilka stacji, więc ktoś mądry się na to musi znaleźć. Na drugiej stacji akurat kończyli i nie mieli czasu. Na trzeciej gość się zawziął, obstawił się księgami, spojrzał jeszcze raz na rocznik i stwierdził, że można to zrobić. Katalog ITS, spisał dane i zrobił bardzo dokładny przegląd. P, 62 złote, dziękujemy i przyczepności życzę :) Tylko nie zapytałem, co mu pozwoliło bez tabliczki zrobić przegląd, bo późno było. A szkoda, bo byłoby rozwiązanie dla innych. Ale podjadę tam.

Problem rozwiązano.

Napisano
Tylko nie zapytałem, co mu pozwoliło bez tabliczki zrobić przegląd, bo późno było. A szkoda, bo byłoby rozwiązanie dla innych. Ale podjadę tam.

Koniecznie zapytaj, bo wygląda na to, że poświadczył nieprawdę ;)

Napisano
Rocznik 1999, więc karty pojazdu niet

No właśnie w 1999 roku karty weszły :)

Napisano

Że what? Marka, model, rocznik sprzęta i napis "Made in Japan" jest na naklejce po lewej stronie główki ramy tam, gdzie się powinna znajdować tabliczka znamionowa (innych danych na naklejce nie ma). Model spisany z naklejki i od niego wzięte dane z katalogu ITS. Nie wydało mi się to podejrzane - skoro taki model jest w Polsce homologowany, to od tego są właśnie katalogi.

A Honda już z czarno-białą tablicą wyjechała w podróż pół godziny temu. Może być kłopot w razie kontroli?

Czyli to rozwiązanie z OSKP było słuszne?

Napisano
Może być kłopot w razie kontroli?

Może być - pojazd powinien być wyposażony w tabliczkę znamionową, na której będzie znajdował się między innymi numer ramy. Zawsze możesz wyrobić sobie tabliczkę zastępczą.