IVVO Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Pewna firma chce przerobić ciągniki rolnicze na gaz legalnie i zgodnie z przepisami. Przerobili już kilka kombajnów ale z nimi nie było problemu Jak podejść do miejsca zamontowania butli gazowej. Czy mieliście już coś takiego. Proszę o wszelkie sugestie. Cytuj
adam1501 Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Przerobili już kilka kombajnów ale z nimi nie było problemu To w czym problem jest w przypadku ciągników rolniczych? Jeżeli zamontowany będzie zgodnie z ogólnymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa montażu i użytkowania to nie widać żadnego problemu, w myśl zasady co nie jest zabronione jest dozwolone. Cytuj
DARIO64 Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Proszę o wszelkie sugestie. Po za tym co jest w "32" i "155" , żadnych. Cytuj
IVVO Napisano 30 Czerwiec 2012 Autor Napisano 30 Czerwiec 2012 Rozumie ale gdzie np. w C360 zamontować butlę interesuje minie praktyczny sposób podejścia do zagadnienia, czy kabinę operatora traktujemy jak przestrzeń w pojeździe osobowym Cytuj
DARIO64 Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Rozumie ale gdzie np. w C360 zamontować butlę Za kabiną , w kabinie raz że miejsca nie ma(ciasno jak cholera ,przed chwilą patrzyłem), dwa że bym uznał za przestrzeń pasażerską . Cytuj
IVVO Napisano 30 Czerwiec 2012 Autor Napisano 30 Czerwiec 2012 Opcjonalnie rozważamy jeszcze zastosowanie butli wymiennych 11kg, co byście powiedzieli na umieszczenie takiej w kabinie lub za kabiną w stojaku. Proszę się nie dziwić że daję taki post ale w prototypie firma montująca gaz butlę zamontowała z przodu nad obciążnikami twierdząc i wszystko jest OK Cytuj
Jacdiag Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 twierdząc i wszystko jest OK przepisy wymagają inaczej ZAŁĄCZNIK Nr 9 WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU PRZYSTOSOWANEGO DO ZASILANIA GAZEM 2. Zbiorniki (butle) powinny być tak zainstalowane, aby były maksymalnie chronione przed skutkami zderzeń, w tym głównie od przodu i tyłu pojazdu, (...) 8. Zabrania się instalowania zbiorników (butli) w części przedniej pojazdu oraz w komorze silnika. Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Nikita_Bennet Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 były kiedyś chyba MF255 napędzane tylko LPG - butle na błotnikach, ciągnik bez kabiny. Tylko tam było samo LPG a nie ON+LPG. Cytuj
llary Napisano 16 Listopad 2012 Napisano 16 Listopad 2012 LINK do ciągnika na LPG/ON który był pokazywany na targach w Bednarach, szkoda tylko że tak mało pokazali. Jeszcze kwestia homologacji ponieważ oni nadal pracują nad tą instalacji i jeszcze firma AC nie wypuściła dla szerokiego montażu. Cytuj
Qnick Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Dziś przyjechał ciągnik rolniczy z LPG na badanie okresowe. Wcześniej miał zamontowane CNG i normalnie TDT'y na zbiorniki. Z pewnych względów nieważne jakich Firma zmieniła instalację i teraz ma LPG oraz zasilanie z butli 11 kg która oczywiście żadnego papieru z TDT nie posiada. Jest wystawione świadectwo homologacji na sposób montażu instalacji LPG (potem mogę wrzucić do wglądu)na ten ciągnik gdzie w jest wpisany zbiornik LPG - Butla 11 kg (wymienna). Gaz oczywiście wbity do DR przez WK. Jak wykonać badanie zgodnie z literą prawa skoro w w pkt. 10.5 a) jest UI jak byk i nie chce być inaczej. Wie ktoś coś o zasilaniu z butli 11 kg ciągnika rolniczego żebym mógł odpowiedzieć że da się wykonać bo .......... lub nie da się bo ............... p.s. Nie piszcie o wózkach widłowych bo te są nie rejestrowane. Cytuj
Paprock Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 A nie można okresowego z gazem i opisać w uwagach, że gaz magazynowany jes w butli/zbiorniku niepodlagającym dozorowi technicznemu. Czwarta strona http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/instalacja-dwupaliwowa-on-lpg-w-ciagniku-rolniczym,41139,3.html Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120001468 http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/zbiorniki-stanowiace-wyposazenie-pojazdow-samochodowych-lpgcnglng.html § 1. Dozorowi technicznemu podlegają następujące rodzaje urządzeń technicznych f) zbiorniki na gaz skroplony lub sprężony, służące do zasilania silników spalinowych w pojazdach Według mnie powinien być TDT. Jak by nie patrzył "butla " służy w tym konkretnym przypadku do zasilania silnika spalinowego tego pojazdu Cytuj
Paprock Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 No takie nasze paradoksy. Widlak pod dozór podlega, a jego butla nie podlega. Cytuj
Qnick Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Według mnie powinien być TDT No wg. mnie też, ale do każdej butli Butla jest wymieniana co kilka godzin w tym ciągniku, bo on pracuje cały czas. Poza tym ja na OBT wpiszę jedną butlę jak już będzie "dozorowa" a za 5 godzin będzie inna butla A w ogóle kto bada butle 11 kg bo z butli tej którą widziałem w tym ciągniku odczytałem producenta, chyba numer fabryczny, miesiąc i rok produkcji i rok do kiedy jest ważna oraz ciśnienia i pojemność w l i kg, brak było wybitego stempelka inspektora TDT'u więc domniemam że oni z tymi butlami nie mają nic wspólnego. Zastanawia mnie jak ktoś wystawił świadectwo homologacji na instalację, jutro będziemy ruszać temat i podzwonimy do TDT'u i producenta instalacji bo dziś już trochę późno na telefony. Jak się coś ciekawego dowiem to dam znać. Póki co zapis w Dz.U. jest jasny pkt. 10.5 lit a) - UI i tego się trzymam na razie Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 ale do każdej butli Przyjeżdża na badanie z butlą która ma dozór TDT ,a potem .... Wpisujesz w rejestr i koniec twojej roli.Co zrobi klient??? co się martwisz Według mnie też ma mieć dozór. Dz.U. 2014 poz. 1465 2. Do specjalistycznych urządzeń ciśnieniowych zalicza się: ... 3)5) zbiorniki zamontowane w instalacjach zasilania pojazdów i statków żeglugi śródlądowej, napełniane: a) skroplonym gazem węglowodorowym LPG stanowiącym mieszaninę węglowodorów, zwane dalej „zbiornikami LPG”, 2. Specjalistyczne urządzenia ciśnieniowe mogą być eksploatowane, jeżeli: 1) ich stan techniczny nie budzi zastrzeżeń; 2) osprzęt zabezpieczający oraz wyposażenie obsługowe i eksploatacyjne są sprawne i nie zostały wyłączone z działania; 3) wydana została przez TDT decyzja zezwalająca na ich eksploatację. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Spytam z ciekawości - czy da się uzyskać decyzję TDT na taki zwykły zbiornik? Normalnie jeździ bez zbiornika z TDT a na badanie trzyma jedną butlę z TDT. Przelać gaz się da, ba nawet napełnić taką butlę Cytuj
Paprock Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Jest wystawione świadectwo homologacji na sposób montażu instalacji LPG (potem mogę wrzucić do wglądu) - mnie by interesował, bo wszystkie jakie widziałem miały zawartą informację, że do zbiornika wyszczególnionego dołączono protokół... Poza tym ja bym nie skreślał widlaków bo dużo jest tego w ofertach i co drugi ma domową butlę z tyłu zamontowaną. Czyli coś na rzeczy leży, a nie że wszystko trąca lewizną. Sam fakt rejestracji nie powinien być wykładnią czy dany pojazd (wózek) podlega pod dozór tedetu/udetu). A co by było, gdyby pojazdy z LPG nie podlegały okresowym badaniom technicznym na SKP? Cytuj
blakop Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Problem jest podwójny - nie dość, że butla bez dozoru, to jeszcze wymienna!! A przecież zakrzyczano mnie tu kiedyś, że butli wymieniać nie wolno... Cytuj
Qnick Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Zgodnie z obietnicą. Wyciąg ze świadectwa wygląda tak, dane usunąłem żeby nie robić reklamy Cytuj
Paprock Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Jeden prehistoryczny wpis na forum wykopałem zbliżony do tego wątku: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=166 A co do wyciągu z homo, to kurcze zastanawiam się nad wynikami. Mus analizatorem sprawdzić zadymienie diesla by wyniki porównać. Bo tak szczerze to sam nie wiem czym pomiarkowali to co powpisywali. Cytuj
blakop Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 zastanawiam się nad wynikami. Wyniki są ot tak sobie, bo dla disla i tak nie muszą być w homo ujęte. Cytuj
Qnick Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Wyniki są ot tak sobie, bo dla disla i tak nie muszą być w homo ujęte. No tak by z objaśnień wynikało że dla diesla nie trzeba mierzyć, więc nie wiem po co wpisali Tylko pytanie czy to jeszcze diesel jak jest odprężony i ma świece zapłonowe Cytuj
Paprock Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 Hmmm... w wyciąg ze świadectwa można powpisywać coś "ot tak sobie", ale już nazwy modelu (w innym temacie) nie można zmienić "ot tak sobie". Doprawdy zjawiska zastanawiające. Cytuj
aboz Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 Pojazd rejestrowany powinien mieć zbiornik gazu z dozorem TDT, bo tak mówi ustawa. Mało tego, uważam, że powinien mieć zbiornik zamontowany na stałe (znaczy niewymienny). Jeśli chodzi o wózki, to każdy operator przechodzi szkolenie z zakresu obsługi butli, potwierdzone uprawnieniami. W przypadku innych pojazdów takie szkolenie nie jest wymagane. I co do zasady wózki widłowe służą do transportu wewnętrznego, a ten rządzi się trochę innymi zasadami. Cytuj
Paprock Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 No nie wypominając, że na terenie huty, stoczni może być takich zabutlowanych wózków więcej od innych samochodów. No, ale taka prawda - inna zasada. Za to po podobnych terenach mogą poruszać się inne pojazdy/maszyny zasilane olejem napędowym i wspomagane gazem zatankowanym do zbiorników samochodowych, a jednak nierejestrowane i co, że niby te można wyposażyć w zbiorniki inne niż poddozorowe? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi