Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

badanie po raz pierwszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

badanie pojazdu art81 ust 3 -wykonujecie badanie amortyzatorów

Napisano

Pytasz czy stwierdzasz?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

stwierdzam

[ Dodano: 09-08-2012, 17:26 ]

z dz,U 155 wynika, że dodatkowe tylko wykonanie kontroli geometrii kół

a może ktoś ma inne zdanie. pozdrawiam

Napisano

a może ktoś ma inne zdanie. pozdrawiam

Młody jesteś, czy tylko nowy tu ? Poczytaj trochę,,,

Nie gniewaj się, ale "filip z konopi" już kiedyś tak wyskoczył,,,

Napisano

Hej panowie czemu AŻ TAK traktujecie naszego nowego Kolegę . Troszkę zrozumienia . :x

Napisano

To o badaniu amortyzatorów było w DzU 227 przy badaniu pierwszym samochodu sprowadzonego z zagranicy.

Jeśli Zbychowi to jeszcze tkwi w pamięci to ani on taki "młody" ani taki "nowicjusz" :lol:

Napisano

ale art. 81 ust. 4 ustawy mówi dalej o pojazdach które nie podlegają ust. 3

Którą pozycję cennika stosujecie do badania np. pojazdu z USA. który nie posiada homologacji europejskiej?

Napisano
ale art. 81 ust. 4 ustawy mówi dalej o pojazdach które nie podlegają ust. 3

Art. 81 ust. 4 ustawy wymienia tylko pojazdy zwolnione z badania okresowego z różnych przyczyn, pojazd z USA zwolniony nie jest.

[ Dodano: 14-08-2012, 11:32 ]

Którą pozycję cennika stosujecie do badania np. pojazdu z USA. który nie posiada homologacji europejskiej?

Mamy tylko jedną pozycję cennika dla badania okresowego każdego rodzaju.

Napisano
pojazd z USA zwolniony nie jest.

może się nie zrozumieliśmy, pojazd z USA jak najbardziej podlega pod ust. 3, natomiast chodziło mi o to że pojazdy które są zarejestrowane w UE itp. są wyłączone z badania pełnej geometrii

no chyba że ja źle to interpretuję

Napisano
chodziło mi o to że pojazdy które są zarejestrowane w UE itp. są wyłączone z badania pełnej geometrii

Kombinujesz dobrze, racji niestety nie masz,,,

Napisano

Dobrze, bo roboty mniej, a niesłusznie bo geometrię wykonujemy podczas OBT przed pierwszą rejestracją na terytorium RP, czyli PoRD Art.81.3,,,

Napisano

mam coraz więcej wątpliwości

a jeżeli pełna geometria to czy nie powinno się stosować dodatkowej pozycji cennika i jakiej?

Napisano
jeżeli pełna geometria to czy nie powinno się stosować dodatkowej pozycji cennika i jakiej

Logika podpowiada, że tak, ale ustawodawca o tym nie pomyślał :( i nie stworzył odpowiedniej pozycji cennika.

Napisano
geometrię wykonujemy podczas OBT przed pierwszą rejestracją na terytorium RP

Sprawdzamy, czyli dokonujemy pomiaru wartości :) .

Napisano

Sprawdzenie geometrii wykonujemy, to miałem na myśli.

To tylko kolejny dowód na to, że każdego z nas można na tym złapać,,,