Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Auto sprowadzone z gazem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jak to jest, że auto sprowadzone z zagranicy zasilane gazem /potwierdzenie w Briefie/ z zamontowanym polskim zbiornikiem gazu na co jest potwierdzenie TDT, potwierdzone badaniem okresowym + gaz zostaje cofnięte z WK bo brak wyciągu ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji. Pani w WK żąda takich samych dokumentów jaby to był pojazd przystosowywany w Polsce. Jak to ugryźć i czy u Was też tak to działa?

Napisano

Nigdy nie miałem takiego przypadku.

Jeśli pojazd sprowadzony posiadał polskie badanie zbiornika (TDT),

to nie było nigdy problemu.

U Ciebie ponadto jest zapis w Briefie.......

Czyżby nadgorliwość....?

Napisano
[...]czy u Was też tak to działa?

U mnie potrzebne jest jedynie badanie zbiornika w TDT, okresowe na stacji i rejestrują.

Napisano
U Ciebie ponadto jest zapis w Briefie.......

Wymóg wpisu w każdym przypadku przed pierwszą rejestracją.

Napisano

Hm...

Mirek , a jeżeli w Briefie nie ma wpisu , a jest TDT to co....?

Napisano

To lipa,w tym przypadku jak w instalacji nowo założonej,chomo itd

Napisano

Przyznam , że jak miałem problem I-wszy raz, to dzwoniłem do WK.

Pani powiedziała mi , że jeśli ma dozór z TDT, to oni to uznają.

Od tamtej pory tak robię - niekoniecznie dobrze - i zwrotów nie miałem..... :|

Napisano
Od tamtej pory tak robię - niekoniecznie dobrze - i zwrotów nie miałem....

No cóż życie.Ps, Było o tym w "słynnych" 27 odpowiedziach.Odp. nr. 12

Napisano

Witam

może niech klient zmieni okienko, może się uda, recepty innej nie widzę :twisted:

Napisano
może niech klient zmieni okienko, może się uda, recepty innej nie widzę :twisted:

To jest najlepsza rada. Jak jest wpis o gazie w briefie to nie powinno być problemu przy rejestracji.

Napisano

Niestety klient był obsługiwany przez dwie starsze panie bo chyba jedna nie dałaby rady sama rozgryźć tak zawiłej sprawy :) . Ale dla samego papierka poprosił osobę montującą zbiornik gazu o wystawienie faktury i homo na montaż instalacji. Absurd, urzędnik państwowy nakłania do łamania prawa, kombinatorstwa. :evil:

Napisano
Niestety klient był obsługiwany przez dwie starsze

Starsze?? A może po prostu za stare już do przytomnego myślenia? :P

• 1 month later...
Napisano

Koledzy jak wg Was jest teraz z autem sprowadzonym z gazem bez wpisu GAZ w zagranicznym DR.W świetle obowiązujących obecnie przepisów jest to UD .Czy wymagamy tylko dozór na zbiornik i wynik P ? Chyba tak.

Napisano
Koledzy jak wg Was jest teraz z autem sprowadzonym z gazem bez wpisu GAZ w zagranicznym DR

W zasadzie P bo brak adnotacji w DR to UD choć nie wiem na jakiej podstawie wpiszą zasilanie gazem do polskiego DR jak nie ma wyciągu i faktury za montaż i nawet adnotacji w zagranicznym DR :razz: Już dawno mówiłem że teraz można zakładać "lewe" instalacje byle tylko zbiornik miał dozór :razz:

Napisano
No k.... , a na jakiej podstawie tam wpisano że gaz?

Ale o co pytasz? W grę wchodzi wiele państw - w tym takie, w których paliwa w ogóle nie podaje się w DR. Skąd nam wiedzieć na jakiej podstawie tam wpisują GAZ? Może na żadnej? Po prostu na wniosek...

Napisano
Chyba jesteśmy w UNIIIII.......

Ale co to ma do rzeczy? Przecież wiele kwestii pozostaje w gestii państw członkowskich.

Poza tym UE to jeszcze nie cały świat...

Napisano

Czy jest jakaś dyrektywa regulująca sposób i tryb dokonywania wpisów do dowodów rejestracyjnych adnotacji o zasilaniu gazem?? Ja nie znam. Ale jak ktoś zna to słucham.

Taki dowód z Hiszpanii w ogóle nie ma informacji o zasilaniu - i co??

Starsze dowody z innych krajów również...

Napisano
Taki dowód z Hiszpanii w ogóle nie ma informacji o zasilaniu - i co??

I będzie sobie klient latał z papierami żeby go w Polsce zarejestrować.... 8)

Napisano
I będzie sobie klient latał z papierami żeby go w Polsce zarejestrować.

a z jakimi papierami ma biegać?

Ma mieć:

Wyciąg ze św.homo. sposobu montażu instalacji przystosowujacej dany typ pojazdu do zasilania gazem

Będzie biegał po papiery ,a nie z papierami :P po zakładach montujących ins.gaz. by dostać homo :-D

http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/wydzialy/wydzial-komunikacji,20/dokonanie-adnotacji-o-przystosowaniu-pojazdu-do-zasilania-gazem,1938/