Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Wykreślenie adnotacji TAXI z dowodu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No może tak twierdzić, tylko że najważniejszą sprawą jest tu wpis terminu badania do dowodu.

A wpisu dokonuje się po wyniku pozytywnym. No to jak wykombinować P jak nie spełnia warunków dla TAXI?

Napisano

No właśnie nie wiem jak. Jak napisałeś masło maślane. Chyba chodziło im o to, żeby zrobić osobno najpierw dadatkowe na TAXI z wynikiem N i na następnym zaświadczeniu okresowe z wynikiem P, a wpis do DR dopiero jak wykreśli i przyjedzie.

Napisano
ale jeden z wydziałów twierdzi, że okresowe pozytywne, a dodatkowe negatywne i na podstawie tego wykreślenie. Tzn. podobno tak twierdzi, bo to tylko słowa klienta.
Słyszałem i widziałem też szkołę że wynik P z adnotacją 1-usunięto dodatkowe

wyposażenie, 2- pojazd nie odpowiada dodatkowym warunkom... na zaświadczeniu a po wpis w DR dopiero jak wykreślą. Zgodnie z przepisami powinno być jak kolega Adam napisał.

Napisano

Koledzy jak komplikujecie życie , robimy okresowe ,wpisujemy nie spełnia Taxi wynik P,WK wykreślają ,wraca po pieczątkę i po temacie.

Napisano
Koledzy jak komplikujecie życie , robimy okresowe ,wpisujemy nie spełnia Taxi wynik P,WK wykreślają

Diagnostę.

Napisano

Bardzo prawdopodobne. Tak można robić ewentualnie po ustaleniu z WK. Najbezpieczniej jak napisał Adam, okresowe z wynikiem N za niespełnienie warunków i jak wykreśli TAXI do dopiero poprawkowe z wynikeim P.

[ Dodano: 16-06-2017, 15:05 ]

A jak kasujemy za takie badanie?? Bo robiąc badanie TAXI okresowe wykonujemy okresowe i niezależnie dodatkowe pobierając opłaty za okresowe plus dodatkowe. W przypadku, gdy pojazd ma wpis TAXI w DR a nie spełnia warunków, wówczas wykonujemy również dodatkowe plus niezależnie okresowe, czy tylko okresowe?? Pogubiłem się.

Napisano
Bo robiąc badanie TAXI okresowe wykonujemy okresowe i niezależnie dodatkowe pobierając opłaty za okresowe plus dodatkowe.

A cóż się zmienia? Przecież w dalszym ciągu jesteś zobowiązany do zweryfikowania warunków dodatkowych. Sprawdzasz to - nie ma, sprawdzasz tamto - nie ma... na tej podstawie stwierdzasz usterki. Skoro wykonujesz czynność dodatkową to pobierasz za nią opłatę, plus za repetę badania.

Napisano

No ok sprawdzam, pobieram opłatę. A badanie te wykonałbyś na jednym zaświadczeniu jako okresowe plus dodatkowe??

[ Dodano: 16-06-2017, 15:25 ]

I za które badanie, okresowe, czy dodatkowe dajesz N?? Zakładam, że za dodatkowe a co z okresowym?? Jaki wynik??

Napisano

I za które badanie, okresowe, czy dodatkowe dajesz N?? Zakładam, że za dodatkowe, skoro nie spełnia warunków dodatkowych dla TAXI, a co z okresowym?? Jaki wynik??

Napisano

Skoro robi razem to nie ma dwóch różnych wyników. Wynik N i w uwagach opis dlaczego N

Napisano

No i to chyba jest najrozsądniejsze wyjście z takiej sytuacji. A tak czysto teoretycznie można by to rozbić na dwa badania?? Osobno dodatkowe i osobno okresowe?? Jeżeli tak to jakie wyniki i za co?? (mam tu na myśli okresowe, bo dodatkowe to wiadomo).

Napisano
A tak czysto teoretycznie można by to rozbić na dwa badania??

I za oba wlepić sagana. Na dodatkowym, bo ich nie spełnia, a na okresowym raz jeszcze N, bo masz obowiązek weryfikacji warunków dodatkowych. Jaki to ma sens? Literalnie to jeszcze trzy opłaty powinny być :D

Napisano

Tak tylko dopytuję, bo zagmatwane do jest. A jak usłyszełem, że niby można dać za okresowe P, a za dodatkowe N to już sie w ogóle zakręciłem. Ok dzieki za podpowiedzi, pozdrawiam.

Napisano
bo zagmatwane do jest.
Tu nie jest nic zagmatwane.

Zagmatwane się robi jak chcesz swoim kosztem zadowolić klienta. :oops:

Napisano

a jak przyjedzie tylko na dodatkowe bo zlikwidował taxi, to co? N za dodatkowe i na tej podstawie wykreślenie wpisu w dr, czy poprawka po usunięciu wpisu, czy może P i koniec?

Napisano

Powinno być tak jak z innymi niespełnionymi warunkami albo źle spełnionymi warunkami albo pokićkanymi danymi technicznymi.

Jak dane techniczne namieszane i badanie wynikiem N zakończone to jaki jest tok postępowania obrany zgodnie z przepisami? Oczywiście wycieczka do wydziału komunikacji, a tam Pozwolenie Czasowe już czeka w kolejce, pani urzędniczka na podstawie zaświadczenia uzupełni/poprawi dane techniczne i zaś na stację wykonać poprawkę i zaś do WK przedstawić pozytywny wynik z badania aby pani urzędniczka zaś poprawny dowód zamówiła. I po kłopocie.

Nie widzę przeszkód, aby taki samą ścieżkę obrać przy wykreśleniu taksóweczki z dowodu. ;)

Z naciskiem, że nie ma w katalogu badań tak zwanych anty-badań i tylko zmiany konstrukcyjne po osiem dych pzostają. Nawet za wymiksowanie z dowodu HAKA! :evil:

Dlatego w niniejszym temacie wychodzi masło maślane.

Napisano

tak sobie kombinuję, jak dam N na dodatkowym bo klient chce wykreślić taxi, to co mam później poprawić?, trochę to nielogiczne, jak dam P i wpiszę w uwagach "klient zrezygnował z taxi" to potwierdzę, że podczas tego badania atrybutów wyposażenia dodatkowego już nie ma i należy wpis w dr wykreślić i odwrotnie przyjeżdża klient chce dodatkowe taxi, to co N bo niezgodność z dr, do wk PC, poprawka z P? p a r a n o j a!!!

Napisano
a tam Pozwolenie Czasowe już czeka w kolejce, pani urzędniczka na podstawie zaświadczenia uzupełni/poprawi dane techniczne

Zgodnie z przepisami Pani poprawi dane w systemie, ale na cóż to PC?? Przepisy mówią jasno - wystarczy wpis w dotychczasowym DR "zgłoszono zmianę danych" :)

Pomijając fakt, że wykreślenie HAK nie wymaga wymiany DR.

Czyli raczej faktycznie masło maślane.

Napisano
to co mam później poprawić?

Wziąć dwie dychy, usunąć usterki z rejestru, bo już one nie dotyczą tego auta i postawić pieczątkę w DR, dobierając od klienta 1 pln na CEP. Jest co robić wbrew pozorom...

jak dam P i wpiszę w uwagach "klient zrezygnował z taxi" to potwierdzę

nieprawdę w dokumentach. Twoje P na badaniu okresowym mówi, że dane zawarte w DR są zgodne, a pojazd spełnia warunki techniczne zgodnie z tymi danymi. Nie mieszaj prawa zwyczajowego z obowiązującym.

Napisano
Zgodnie z przepisami Pani poprawi dane w systemie, ale na cóż to PC?? Przepisy mówią jasno - wystarczy wpis w dotychczasowym DR "zgłoszono zmianę danych"

- OK, ale jak wykonać popraweczkę za dwadzieścia złotych aby zmieścić się w terminie czternastodniowym kiedy nowy poprawiony dowód za trzydzieści dni może być do odbioru gotowy? :)

PS.

Ja wiem, że próbujesz swoich sił w temacie z którym nigdy nie miałeś styczności w praktyce, ale... :?

:hihi:

Napisano
Twoje P na badaniu okresowym...

w kwestii formalnej, pisałem o badaniu dodatkowym a to chyba różnica, po za tym, proszę się odnieść też do drugiej części mojego wpisu, chciałbym poradę jak nie tworzyć paranoi.

Napisano

Ja tylko pokazuję, że pomysł z negatywem i poprawką jest absurdalny w samych założeniach.

Co innego zmiany konstrukcyjne w opisanej kwestii. Tą tezę stawiał tu już lata temu tutaj Praktyk, tylko wtedy Go wyśmiano.

[ Dodano: 17-06-2017, 08:09 ]

A produkcja DR nigdy nie trwała i nie trwa miesiąc.

Napisano

- ani krócej niż dwa tygodnie.

Ostatnio odbierałem dwa i oba były gotowe po czternastu dniach. ;)