Bogusław Maćkowski Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 W załączeniu najnowsza interpretacja Ministerstwa Infrastruktury ws odczytywania numerów silnika po 21.10.2005r. Numer silnika definitywnie idzien do lamusa. Wszystkie przepisy wykonawcze w zakresie numeru silnika przestają obowiązywać. Napisano czarno na białym. Pierwsza interpretacja z której jestem wniebowzięty i nie mam żadnych zastrzeżeń. Aby ujednolicić sposób wystawiania zaświadczeń w naszych stacjach zaproponowałem w pozycji zaświadczenia numer silnika by diagności: albo wstawiali 3 gwaizdki albo 3 kreski albo po prostu nic nie wpisywali i wówczas będzie albo puste miejsce albo zapis brak wpisu. Powyższe uzgodniłem również z naszą rejestracją pojazdów. Nie wpisujcie "nie identyfikowano" lub "brak" bo numer silnika nie podlega już identyfikacji a diagnosta nie może sobie tak po prostu odstąpić od nie dokonywania jakiejś czynności. Myślę, że zgodzicie się ze mną, że ta opinia prawidłowo ujednoliciła postępowanie z numerami silnika podczas badania od 21.10.2005r. silnik.zip Cytuj
andmat Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Wszystkie przepisy wykonawcze w zakresie numeru silnika przestają obowiązywać. Napisano czarno na białym. Nareszcie!!! Trzeba to oblać! Cytuj
abc Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 gwiazdki czy xxx jak to ma np miejsce w DIP gdy nie dotyczy ale to są szczegóły o które nie warto kruszyć kopii pozdrawiam Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 W/w skany troszkę bardziej czytelne Przesłane przez kolegę VACUM'a www.norcom.com.pl/download/inne/numery_silnikow_1.jpg www.norcom.com.pl/download/inne/numery_silnikow_2.jpg www.norcom.com.pl/download/inne/numery_silnikow_3.jpg Cytuj
PREZES Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Narszcie będziemy mieli czyste ręce!! Cytuj
andydo Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 panowie NADEJSZŁA WIEKOPOMNA CHWIŁA i polecam bezpiecznie jednego browara za DZ.U. nr 180 ps:a fiat następny silnik po SOFIM może nazwać HERMENEGILDA { pisane małymi literami }. Cytuj
robertos Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 Zaoszczędzimy na papierze ściernym Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 Tak chyba że jesteście z Bydgoszczy bo tam chłopaki dalej musza skrobać w celu ustalenia kodu silnika i "identyfikacji" mocy. Dla mnie to ROTFL roku Jak to mówią: "Bardziej papiescy od papieża" Cytuj
zjc Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 no i bardzo dobrze. nareszcie mi się obudziło. pozdrawiam jan Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 24 Październik 2005 Autor Napisano 24 Październik 2005 Tak chyba że jesteście z Bydgoszczy bo tam chłopaki dalej musza skrobać w celu ustalenia kodu silnika i "identyfikacji" mocy. Dla mnie to ROTFL roku Jak to mówią: "Bardziej papiescy od papieża" Panie Piotrze. Stanowisko ws numerów silnika to co innego niż pojemność i moc silnika. Nie chce się powtarzać wobec czego odsyłam do linku o tej tematyce, gdzie większość diagnostów prawidłowo zajęła stanowisko. http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1007 Ja się nie wypowiadam czy to jest dobre tylko wskazuje aktualny stan prawny. Tak więc nie tylko w Bydgoszczy, ale w całej Polsce pojemność i moc podlega sprawdzeniu. A dlaczego? Już o tym pisaliśmy w wspomnianym linku. Cytuj
gladki Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 W Poznaniu conajmniej do jutrzejszej narady w WK odczytujemy i wpisujemy numery silnika do zaświadczeń i do DIP-u ,mam nadzieję że jutro będzie wszystko jasne,aż zazdroszczę innym Cytuj
rzakol Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 W Poznaniu conajmniej do jutrzejszej narady w WK odczytujemy i wpisujemy numery silnika do zaświadczeń i do DIP-u ,mam nadzieję że jutro będzie wszystko jasne,aż zazdroszczę innym Już nie wpisujemy od dzisiaj !!! Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 Panie Piotrze. Stanowisko ws numerów silnika to co innego niż pojemność i moc silnika. Nie chce się powtarzać wobec czego odsyłam do linku o tej tematyce, gdzie większość diagnostów prawidłowo zajęła stanowisko.http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1007 Ja się nie wypowiadam czy to jest dobre tylko wskazuje aktualny stan prawny. Tak więc nie tylko w Bydgoszczy, ale w całej Polsce pojemność i moc podlega sprawdzeniu. A dlaczego? Już o tym pisaliśmy w wspomnianym linku. Panie Bogusławie (jedyne forum na świecie gdzie stosuje się tę formułę grzecznościową) w tej sprawie rónież zająłem stanowisko ironiczne, ale jednak. Dla ułatwienia zadam pytanie jedno bo to nie ten wątek: Czy wegług Pan powinnismy kwestionować DR samochodów zasilanych LPG bo conajmniej dwa wpisy nie są zgodne: masa własna i moc.? Cytuj
gladki Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 Już nie wpisujemy od dzisiaj !!! Dzwonił do mnie pracownik WK w Poznaniu i powiedział że dopiero jutro sie wyjaśni na spotkaniu w Urzedzie Miasta o godz.10. Cytuj
rzakol Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 Hmm no to klops Jutro jest spotkanie w WK to fakt. Będą na nim rozdawać Pismo określające stanowisko MI w sprawie odczytywania numerów silnika, ale skoro te pismo już wyszło i KAŻDY z nas je posiada to czemu go nie stosować? Ja uzyskałem informacje że od dzisiaj można już nie pisać numerów silnika. Cytuj
diagnosi Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Zaoszczędzimy na papierze ściernym I odrdzewiaczach i itp. Szef nam "dołoży" za oszczędności do wypłaty PS."dołoży" To był żart. Cytuj
08/15 Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Good idea! Diagnosi! Właśnie podzieliłem się z moim przełożonym tą sugestią. Zagadnąłem: - Wie Pan, w związku oszczędnościami wynikającymi z braku zapotrzebowania na papier ścierny , odrdzewiacze i kremy oparzeniowe czy mógłby Pan...ekhem ...ten...tego dołożyć cosik do wypłaty? Do tej pory leży na podłodze i nie wiem czy się śmieje czy kona? A może jedno drugie? Napisze chyba do "przyjaciółki" o poradę co robić. Pozdro diagnosi Cytuj
OLEK Napisano 25 Październik 2005 Napisano 25 Październik 2005 Wcześniej skona niz dołoży ,tak mówi doświadczenie . Cytuj
wald Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 He he mi dołożył.....obowiązków. Stwierdził że teraz krócej będzie trwał przegląd. Cytuj
berecik Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Brak to brak i nie bądźcie nadgorliwi bo za chwile je wprowadzą znowu. Co to za znaczenie co tam będzie gwiazdki, kropki czy cokolwiek innego. Zorientowani i tak wiedzą o co chodzi Cytuj
wicher Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Sztuczne oddychanie kolego Choć poczekaj do jutra rana, może sam dojdzie do siebie i oszczędzisz sobie nowych doznań pozdrawiam z humorem Cytuj
wald Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 W Zachodniopomorskim Urząd Celny nie przyjmuje zaświadczeń bez wpisanego numeru silnika Odsyłają z powrotem na SKP celem uzupełnienia, twierdzą ze brak podstaw prawnych do takiego działania .....i chyba mają racje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi