Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Interpretacja Ministra Infrastruktury ws numerów silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W załączeniu najnowsza interpretacja Ministerstwa Infrastruktury ws odczytywania numerów silnika po 21.10.2005r. Numer silnika definitywnie idzien do lamusa. Wszystkie przepisy wykonawcze w zakresie numeru silnika przestają obowiązywać. Napisano czarno na białym.

Pierwsza interpretacja z której jestem wniebowzięty i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Aby ujednolicić sposób wystawiania zaświadczeń w naszych stacjach zaproponowałem w pozycji zaświadczenia numer silnika by diagności: albo wstawiali 3 gwaizdki albo 3 kreski albo po prostu nic nie wpisywali i wówczas będzie albo puste miejsce albo zapis brak wpisu. Powyższe uzgodniłem również z naszą rejestracją pojazdów.

Nie wpisujcie "nie identyfikowano" lub "brak" bo numer silnika nie podlega już identyfikacji a diagnosta nie może sobie tak po prostu odstąpić od nie dokonywania jakiejś czynności.

Myślę, że zgodzicie się ze mną, że ta opinia prawidłowo ujednoliciła postępowanie z numerami silnika podczas badania od 21.10.2005r. :D

silnik_01.thumb.gif.838005db4b4f0f7efe97dbe005c751d8.gif

silnik_02.thumb.gif.f40afd71006ede5fd1e24a969db7756f.gif

silnik_03.thumb.gif.9605e19e6cf020b888934d8020422665.gif

silnik.zip

Napisano
Wszystkie przepisy wykonawcze w zakresie numeru silnika przestają obowiązywać. Napisano czarno na białym.

Nareszcie!!!

Trzeba to oblać!

Napisano

gwiazdki czy xxx jak to ma np miejsce w DIP gdy nie dotyczy :?::roll:

ale to są szczegóły o które nie warto kruszyć kopii ;)

pozdrawiam

Napisano

panowie NADEJSZŁA WIEKOPOMNA CHWIŁA i polecam bezpiecznie jednego browara za DZ.U.

nr 180

ps:a fiat następny silnik po SOFIM może nazwać HERMENEGILDA { pisane małymi literami }.

Napisano

Tak chyba że jesteście z Bydgoszczy bo tam chłopaki dalej musza skrobać w celu ustalenia kodu silnika i "identyfikacji" mocy. Dla mnie to ROTFL roku :)

Jak to mówią: "Bardziej papiescy od papieża" :)

Napisano
Tak chyba że jesteście z Bydgoszczy bo tam chłopaki dalej musza skrobać w celu ustalenia kodu silnika i "identyfikacji" mocy. Dla mnie to ROTFL roku

Jak to mówią: "Bardziej papiescy od papieża"

Panie Piotrze. Stanowisko ws numerów silnika to co innego niż pojemność i moc silnika. Nie chce się powtarzać wobec czego odsyłam do linku o tej tematyce, gdzie większość diagnostów prawidłowo zajęła stanowisko.

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1007

Ja się nie wypowiadam czy to jest dobre tylko wskazuje aktualny stan prawny.

Tak więc nie tylko w Bydgoszczy, ale w całej Polsce pojemność i moc podlega sprawdzeniu. A dlaczego? Już o tym pisaliśmy w wspomnianym linku.

Napisano

W Poznaniu conajmniej do jutrzejszej narady w WK odczytujemy i wpisujemy numery silnika do zaświadczeń i do DIP-u :cry: ,mam nadzieję że jutro będzie wszystko jasne,aż zazdroszczę innym :roll:

Napisano
W Poznaniu conajmniej do jutrzejszej narady w WK odczytujemy i wpisujemy numery silnika do zaświadczeń i do DIP-u :cry: ,mam nadzieję że jutro będzie wszystko jasne,aż zazdroszczę innym :roll:

Już nie wpisujemy od dzisiaj !!!

Napisano
Panie Piotrze. Stanowisko ws numerów silnika to co innego niż pojemność i moc silnika. Nie chce się powtarzać wobec czego odsyłam do linku o tej tematyce, gdzie większość diagnostów prawidłowo zajęła stanowisko.

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1007

Ja się nie wypowiadam czy to jest dobre tylko wskazuje aktualny stan prawny.

Tak więc nie tylko w Bydgoszczy, ale w całej Polsce pojemność i moc podlega sprawdzeniu. A dlaczego? Już o tym pisaliśmy w wspomnianym linku.

Panie Bogusławie (jedyne forum na świecie gdzie stosuje się tę formułę grzecznościową) w tej sprawie rónież zająłem stanowisko

ironiczne, ale jednak. Dla ułatwienia zadam pytanie jedno bo to nie ten wątek: Czy wegług Pan powinnismy kwestionować DR samochodów zasilanych LPG bo conajmniej dwa wpisy nie są zgodne: masa własna i moc.?

Napisano
Już nie wpisujemy od dzisiaj !!!

Dzwonił do mnie pracownik WK w Poznaniu i powiedział że dopiero jutro sie wyjaśni na spotkaniu w Urzedzie Miasta o godz.10. :shock:

Napisano

Hmm no to klops

Jutro jest spotkanie w WK to fakt. Będą na nim rozdawać Pismo określające stanowisko MI w sprawie odczytywania numerów silnika, ale skoro te pismo już wyszło i KAŻDY z nas je posiada to czemu go nie stosować?

Ja uzyskałem informacje że od dzisiaj można już nie pisać numerów silnika.

Napisano
Zaoszczędzimy na papierze ściernym :lol:

I odrdzewiaczach i itp. Szef nam "dołoży" za oszczędności do wypłaty :shock:

PS."dołoży" To był żart.

Napisano

Good idea! Diagnosi! Właśnie podzieliłem się z moim przełożonym tą sugestią. Zagadnąłem:

- Wie Pan, w związku oszczędnościami wynikającymi z braku zapotrzebowania na papier ścierny , odrdzewiacze i kremy oparzeniowe czy mógłby Pan...ekhem ...ten...tego dołożyć cosik do wypłaty?

Do tej pory leży na podłodze i nie wiem czy się śmieje czy kona? A może jedno drugie?

Napisze chyba do "przyjaciółki" o poradę co robić.

;) Pozdro diagnosi

Napisano

He he mi dołożył.....obowiązków. Stwierdził że teraz krócej będzie trwał przegląd. :)

Napisano

Brak to brak i nie bądźcie nadgorliwi bo za chwile je wprowadzą znowu. Co to za znaczenie co tam będzie gwiazdki, kropki czy cokolwiek innego. Zorientowani i tak wiedzą o co chodzi :D

Napisano

Sztuczne oddychanie kolego :D

Choć poczekaj do jutra rana, może sam dojdzie do siebie i oszczędzisz sobie nowych doznań

:mrgreen:

pozdrawiam z humorem

Napisano

W Zachodniopomorskim Urząd Celny nie przyjmuje zaświadczeń bez wpisanego numeru silnika Odsyłają z powrotem na SKP celem uzupełnienia, twierdzą ze brak podstaw prawnych do takiego działania .....i chyba mają racje.