gregorio23 Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 Mam pytanie dogadałem sie z pracodawcą ustnie w sprawie wynagrodzenia na pewna kwotę. Pracuję dwa dni robiąc badania techniczne. Pracodawca przynosi mi umowe do podpisania a tam sa inne kwoty. Moje pytanie jest takie, Czy moge odejść z pracy nie podpisujac umowy, i co z badaniami które sie wykonało. Cytuj
gregorio23 Napisano 7 Maj 2013 Autor Napisano 7 Maj 2013 Czyli spakować rzeczy i iść do domu [ Dodano: 07-05-2013, 13:28 ] A jakieś konsekwencje prawne? moze się ktoś madry wypowiedzieć Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 A jakieś konsekwencje prawne? A podpisałeś umowę o pracę? Bo jak nie to nie jesteś pracownikiem tej firmy. Cytuj
michal_k Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 A podpisałeś umowę o pracę?Bo jak nie to nie jesteś pracownikiem tej firmy. Umowa, nawet ustna, jest ważna, ale obowiązkiem pracodawcy było najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika, potwierdzić pracownikowi na piśmie ustalenia co do stron umowy, rodzaju umowy oraz jej warunków. Cytuj
danielg539 Napisano 7 Maj 2013 Napisano 7 Maj 2013 A jakieś konsekwencje prawne? Owszem mogą być ale dla pracodawcy, bo pracujesz bez umowy a rejestr badań to potwierdza. Cytuj
Boczek Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Umowa ustna jest tak samo ważna jak pisemna, wiec to Ty możesz wyciągnąć konsekwencje. Pozew cywilny i przerzucenie kosztów na przegranego - chociażby dla satysfakcji z udupienia cwaniaka. Cytuj
aboz Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Umowa ustna jest tak samo ważna jak pisemna, wiec to Ty możesz wyciągnąć konsekwencje. Pozew cywilny i przerzucenie kosztów na przegranego - chociażby dla satysfakcji z udupienia cwaniaka.Wszystko ok, tylko teraz udowodnij zawarcie umowy. Od razu zaznaczam, że sąd nie uzna nagrań jeśli nagrywany o nich nie wiedział. Cytuj
ketiw38 Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Pracodawca dopuścił pracownika do stanowiska pracy. przecież na to dowód jest. Chyba żaden sąd nie uzna, że pracownik w tym przypadku sam, bez wiedzy właściciela podjął pracę Bo to że podjął to chyba nikt nie ma wątpliwości Cytuj
biker100 Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Chyba żaden sąd nie uzna, że pracownik w tym przypadku sam, bez wiedzy właściciela podjął pracę i sam wyrobił sobie pieczątki identyfikacyjne - chociaż ... Cytuj
aboz Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Zawarcie umowy to również jej warunki. A te jak udowodnisz? Dziwię się, że WK w ogóle dopuścił UDS-a bez umowy - jakiejkolwiek. U mnie przykładowo WK do wydania decyzji, żąda umowy pomiędzy pracodawcą a diagnostą. Nie wiem jakie regulacje tą kwestią rządzą, ale wydaje mi się, że są na to podstawy prawne. Cytuj
danielg539 Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 U mnie przykładowo WK do wydania decyzji, żąda umowy pomiędzy pracodawcą a diagnostą. To działanie bezprawne. Co najwyżej WK może zażądać oświadzcenia od pracowawcy o zatrudnieniu konkretnych diagnostów. Cytuj
aboz Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 U mnie przykładowo WK do wydania decyzji, żąda umowy pomiędzy pracodawcą a diagnostą. To działanie bezprawne. Co najwyżej WK może zażądać oświadzcenia od pracowawcy o zatrudnieniu konkretnych diagnostów. Być może i tak jest. Może źle właściciela stacji zrozumiałem. Tak czy inaczej jeśli przedsiębiorca nie zawarł z diagnostą umowy, a w oświadczeniu napisze, że zawarł to poświadcza nieprawdę w dokumentach. A na to jest chyba paragraf. Cytuj
danielg539 Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 Tak czy inaczej jeśli przedsiębiorca nie zawarł z diagnostą umowy, a w oświadczeniu napisze, że zawarł to poświadcza nieprawdę w dokumentach. A na to jest chyba paragraf. Jest dokładnie tak jak napisałeś. Cytuj
elliot Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Pracodawca miał obowiązek zawrzeć z Tobą umowę dopuszczając Cię do stanowiska pracy. Skoro jej nie podpisałeś to nie zawarł. Jesteś w lepiej niż komfortowej sytuacji bo to, że pracowałeś nie jest trudne do udowodnienia, jak ma to miejsce np. w innych zawodach. Teraz grzecznie poinformuj niedoszłego pracodawcę, że udasz się do trzech instytucji w związku z zaistniałą sytuacją (tak na marginesie nie tylko obiecuj, a zrób to). Te instytucje to Inspekcja Pracy, ZUS i US. O ile pierwsza instytucja może nie zrobić na nim dużego wrażenia bo pracodawca jedynie przegra sprawę w sądzie pracy, a ewentualne mandaty nakładane przez Inspekcję Pracy są żałośnie niskie, o tyle dwie kolejne już potrafią wzbudzić "respekt". Cytuj
IVVO Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Te paragrafy to PRD art. 83.1a p 6 oraz art.84.1. Za taki numer mogą cofnąć zezwolenie na prowadzenie SKP - jeśli udowodnisz , że zarejestrowałeś choć jeden pojazd Cytuj
aboz Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 jeśli udowodnisz , że zarejestrowałeś choć jeden pojazdJeśli był wprowadzony do programu jako diagnosta i BT poszło do CEP-u, to właściwie temat pozamiatany. Cytuj
luket Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Umowa ustna jest także umowa wiążącą w świetle prawa. Poza tym jeśli pracownik przyjdzie do pracy to pomimo że pierwszego dnia umowy nie dostał do ręki to i tak jest ona już zawarta. Natomiast kwestia wynagrodzenia... trza walczyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi