Tytus Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 Witam Mam klienta ktory przebudowal ciezarowke zabudowujac polowe paki lozkami 6szt kibelkiem kuchnia etc... Druga polowa to warsztat, agregaty, sprezarki i caly ten stuff bo to woz techniczny teamu rajdowego. I teraz chce zrobic zmiany konstrukcyjne, oczywiscie najlepiej zeby mogl jezdzic w weekendy i zeby nie musial uzywac tacho. Istotna sprawa ze chce tam przewozic ludzi - mechanikow do obslugi tego wszystkiego. Wybijam my z glowy kemping, ale on sie upiera (bo kolega tak ma) tlumaczac ze w kempingu nie wolno wozic ludzi. I teraz pytanie co do miejsc siedzacych dla tej ekipy zakladajac ze bedzie to warsztat, czy musza byc homologowane z pasami i zaglowkami??? Bo tam sa tylko lozka i nic wiecej. Ew jaka komunikacja musi byc miedzy kabina a paka... Cytuj
Qnick Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 w kempingu nie wolno wozic ludzi. W przyczepie tak, ale w camperze to już chyba można, bo jak jeździć takim camperem zabudowanym np. na Fiacie Ducato który ma dwa miejsca w kabinie a dwa ma w części kempingowej oczywiście z pasami bezpieczeństwa. Jeśli chce mieć w DR jakąś liczbę miejsc, to ma mieć tyle samo pasów i foteli co miejsc w DR a łóżka dodatkowo może sobie mieć do spania. Cytuj
Tytus Napisano 8 Maj 2013 Autor Napisano 8 Maj 2013 w kempingu nie wolno wozic ludzi. Jeśli chce mieć w DR jakąś liczbę miejsc, to ma mieć tyle samo pasów i foteli co miejsc w DR a łóżka dodatkowo może sobie mieć do spania. a czy w samochodzie ciezarowym w drugim rzedzie musza byc pasy, i czy w takim warsztacie to tez musza byc fotele z pasami??? p.s. czy w kempingu musi byc przejscie miedzy kabina a czescia "mieszkalna" ? Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 Jeżeli jest to samochód ciężarowy do przewozu osób to powinien odpowiadać tym warunkom: DzU 32 Rozdział 10 Warunki dodatkowe dla samochodu ciężarowego przystosowanego do przewozu osób Cytuj
michal_k Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 Jeżeli jest to samochód ciężarowy to powinien odpowiadać tym warunkom: Nie jest - bo będzie specjalny (kempingowy lub pogotowie techniczne/warsztat). Cytuj
Qnick Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 i czy w takim warsztacie to tez musza byc fotele z pasami??? Jeśli mieliby jeździć tam ludzie to tak moim zdaniem, a jeśli mieli by tylko spać to nie, no ale wówczas S.1 w DR powinno być tyle ile jest miejsc siedzących z pasami. To jest moje zdanie nie patrzyłem w przepisy nie chce mi się Cytuj
Tytus Napisano 9 Maj 2013 Autor Napisano 9 Maj 2013 Tytus czy to auto to nie przypadkiem MAN?? Volvo Tu kilka fotek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi