Skocz do zawartości

pytanie opisowe z wrzesnia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc, mozecie mi pomoc opracowac pytanie opisowe ,

NA uprawnioną stację kontroli pojazdów stawil sie samochód osobowy marki OPEL ASTRA III zarejstrowany po raz pierwszy 01.08.2010 r o dmc wynoszącej 1965 kg, pojazd ma zatrzymany dow rej przez Policję z adnotacją na pokwitowaniu "uszkodzone hamulce" .

Podczas badania namulców w/w pojazu na stanowisku roklowym przy sile nacisku na pedal hamulca roboczego mniejszej od 50 daN doszlo do zablokowania koł na osi przedniej i tylnej.

z udzadzenia odczytano nastepujace dane :

- dla osi przedniej , przy nacisku na pedal hamulca 40 daN , sily hamowania wyniosly 2.2 kN dla kola prawego, i 2.6kN dla kola lewego

- dla osi tylen przy nacisku na pedal hamulca wynoszacym 30 daN sily hamowania wyniosly 1.2 kN dla prawego koła , i 1.5kN dla kola lewego.

OPISAC sposob dalczego postępowania diagnosty po stwierdzeniu powyzszych wyników pomiarów

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Nie mogę sobie poradzić z tym pytaniem , jak wlasciwie odpowiedziec

Napisano
Nie mogę sobie poradzić z tym pytaniem , jak wlasciwie odpowiedziec

Odpowiedź znajdziesz w dz.u.poz 996 załącznik 1 dział II

[ Dodano: 18-11-2013, 13:45 ]

NA uprawnioną stację kontroli pojazdów stawil sie samochód osobowy marki OPEL ASTRA III zarejstrowany po raz pierwszy 01.08.2010 r o dmc wynoszącej 1965 kg,

Mała podpowiedź :)

Dz.u.poz 951 załącznik 7 tabela 2

Wartość wskaźnika w % dla pojazdu zarejestrowanego

po raz pierwszy od dnia 28 lipca 2010 r.

Napisano

Grzegorz , czyli co uwazasz ze tzreba podstawic dane do wzoru na wskażnik skutecznosci hamowania na podstawie zmierzonej sily hamowania?

z=suma T /P x 100

gdzie suma T to (suma sil hamowania na posczegolnych kolach czyli 7.5kN

P - to sila ciezkosci wynikajaca z dmc czyli 19,65kN,

CZY DOBRZE ROZUMIEM?

Napisano

Tylko, że z tego wzoru Ci wskaźnik wyjdzie mniejszy niż wymagany i musisz użyć wzoru na obliczeniowy wskaźnik skuteczności hamulców...wtedy będzie aż nadto...

Napisano

kolejna podpowiedź :)

Podczas badania hamulców w/w pojazu na stanowisku roklowym przy sile nacisku na pedal hamulca roboczego mniejszej od 50 daN doszlo do zablokowania koł na osi przedniej i tylnej.[/quote]

Będziesz musiał obliczyć "obliczeniowy wskaźnik skuteczności hamowania"

[ Dodano: 18-11-2013, 15:12 ]

wtedy będzie aż nadto...

A ile wynosi (tak z ciekawości :) )

Napisano

Tak na szybko ~ 55,67% i zgodnie z tabelą od 1.lipca.2010r, niestety nie spełnia wymagań przepisów (>58%).

W rzeczywistości nacisk na pedał hamulca jest znacznie mniejszy...i wtedy bez problemu wskaźnik obliczeniowy spełnia wymagania...

ps. należy jeszcze sprawdzić czy różnica między kołami danej osi nie wynosi więcej niż 30%...

Napisano
Tak na szybko ~ 55,67% i zgodnie z tabelą od 1.lipca.2010r, niestety nie spełnia wymagań przepisów (>58%).
:ok

Mnie wyszedł 53,43 ale mogłem się pomylić.Ale jest za mały w tym konkretnym przypadku.I pewnie tu był ten kruczek.(data pierwszej rejestracji)

Napisano
Tak na szybko ~ 55,67%
mnie wyszło 53,43%. Różnice na osi ~15,5 % przód, 20% tył.
Napisano

dzięki Panowie za podpowiedź.

Nurtuje mnie jednak pytanie kolejne, dlaczego twórca pytania daje takie pytanie na egzaminie, gdzie nie można używać kalkulatora, wszak jest parę obliczeń jednak do zrobienia , a na tzw piechotę można się nie doliczyć lub popełnic proste błędy w samych obliczeniach , hmmmm?

Po za tym czy to bylo nie podchwytliwe?:

"OPISAC sposob dalczego postępowania diagnosty po stwierdzeniu powyzszych wyników pomiarów"

czy Opisac NIE ZNACZY ZE TYLKO NAPISAC: ZE NALEZY OBLICZYC(bez obliczania) TO I TO (TU PODAC WZORY) i wyciagnąc właściwe wnioski......etc

Napisano
dzięki Panowie za podpowiedź.

Proszę bardzo.Troszkę się naliczyliśmy :)

Po za tym czy to bylo nie podchwytliwe?:

Tak jak napisałem wcześniej-współczynnik skuteczności hamowania zależny od daty pierwszej rejestracji.

Napisano

no tak Grzegorzu :) , ze ta data to podstawa,

ale jak mozna wymagac tyle obliczen bez pozwolenia zastosowania kalkulatora :(, przecież kazdy na stacji takowy raczej posiada lub nawet telefon z kalkulatorem,

wiesz dlaczego tak dociekam , bo teoretycznie znałem odpowiedz na te pytanie , ale prawdopodobnie na egazminie popelnilem gdzies matematyczny błąd , w kazdym razie nie zdałem przez to

Napisano

Powiem więcej,ja przed egzaminem uczyłem się dzielić pisemnie ,to nie żart tylko analfabetyzm wtórny. :-D

Napisano
ale jak mozna wymagac tyle obliczen bez pozwolenia zastosowania kalkulatora :( , przecież kazdy na stacji takowy raczej posiada lub nawet telefon z kalkulatorem,

Nie jestem pewny czy na egzaminie nie wolno korzystać z kalkulatora :?

wiesz dlaczego tak dociekam , bo teoretycznie znałem odpowiedz na te pytanie , ale prawdopodobnie na egazminie popelnilem gdzies matematyczny błąd , w kazdym razie nie zdałem przez to

A jaka była Twoja odpowiedź na to pytanie.Bo nie sadzę że licząc nawet ręcznie wynik mógłby być tak rozbieżny :? (chodzi o przedział 50%-58%)

Napisano

Ja nie też na tym poległem :-( ale teraz 21 mam we wrocławiu myśle że bedzie lepie

Napisano

nie wolno korzystać bo zapytalem szanowną komisję , powiedzieli ze to proste dzialania matematyczne ,

a wynik , chyba kolo 47% jak kojarzę... (ale mialem tez duzo haosu na kartce przez te moje dziwne obliczenia, duzo skreśleń itp ), wiec i czytelność pracy też miała znaczenie...

jadę teraz do Wawy 21-ego , i mam stresa , bo dotarło do mnie ze te pytanie opisowe to najpowazniejsza i najtrudniejsza część do zdania , przynajmniej dla mnie.

Napisano

rutek, bo nasze obliczenia tak naprawdę były zbędne. W zadaniu chodziło o wskazanie, że jeśli współczynnik hamowania będzie za niski, to przy spełnieniu tych zależności jakie podane są w zadaniu diagnosta ma na podstawie zał. I dział II par. 4.3 poz. 996 obliczyć maksymalną obliczeniową siłę hamowania (lub obliczeniowy wskaźnik skuteczności hamowania), porównać go z wartościami zawartymi w wymaganiach technicznych i na tej podstawie określić wynik badania. Można zaznaczyć, że dla pojazdu zarejestrowanego po 28 lipca 2010 r. wskaźnik skuteczności hamowania wynosi 58%.

Napisano

zauwazylem ze pytania sie powtarzają , kolega mial np : w pażdzierniku o samochod os z instalacją gazową holenderską bez obrotomierza i wskaźnika temperatury silnika, i za zadanie mial opisac sposób pomiaru analizy spalin.

Napisano
a wynik , chyba kolo 47% jak kojarzę... (ale mialem tez duzo haosu na kartce przez te moje dziwne obliczenia, duzo skreśleń itp ), wiec i czytelność pracy też miała znaczenie...

A czy napisałeś-ponieważ wskaźnik skuteczności hamowania jest mniejszy od wymaganego (dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy od dnia 28 lipca 2010r wynosi min 58%) to.......

Jak tego nie napisałeś to już wiesz dlaczego nie zdałeś :(

Napisano
rutek, bo nasze obliczenia tak naprawdę były zbędne. W zadaniu chodziło o wskazanie, że jeśli współczynnik hamowania będzie za niski, to przy spełnieniu tych zależności jakie podane są w zadaniu diagnosta ma na podstawie zał. I dział II par. 4.3 poz. 996 obliczyć maksymalną obliczeniową siłę hamowania (lub obliczeniowy wskaźnik skuteczności hamowania), porównać go z wartościami zawartymi w wymaganiach technicznych i na tej podstawie określić wynik badania. Można zaznaczyć, że dla pojazdu zarejestrowanego po 28 lipca 2010 r. wskaźnik skuteczności hamowania wynosi 58%.

i TY chyba masz rację ......ze wystarczylo zrobić tylko opis dzialania dalszego i wskazać umiejętność wyciagania wniosków w oparciu o tabele.

Napisano
wskazać umiejętność wyciagania wniosków w oparciu o tabele.

I o to najbardziej chodzi na egzaminie.A nie rozpisywać się :) Trzeba umieć czytać miedzy wierszami :)

Napisano

wlasnie Grzegorzu tego mogłem nie napisać w ferworze walki z cyferkami , nie pamietam.

jedno jest pewne nawet znajac odpowiedz, ale źle ją podając mozna bez problemu na tych opisówkach polec.

Napisano
wlasnie Grzegorzu tego mogłem nie napisać w ferworze walki z cyferkami , nie pamietam.

A najważniejsze w tych cyferkach to zaznaczenie 58% i nic wiecej :)

Bo inni mogli napisać 50%- i dlatego nie zdali :(