mmiodzio Napisano 23 Listopad 2013 Napisano 23 Listopad 2013 Koledzy robi sie takich badań niemało , ale nigdzie nie znalazłem podstawy lub pisma , że zmiany można dokonać po uprzednim zarejestrowaniu lub odwrotnie. U nas tzn. tu gdzie mieszkam w WK. powiedzieli że pierwsza rejestracja musi być a pracuje w innym mieście niedaleko od zamieszkania lecz to już inne województwo i tu dla nich nie ma problemu.Co wy na to , jak to u Was się odbywa. Cytuj
biker100 Napisano 23 Listopad 2013 Napisano 23 Listopad 2013 Co wy na to , jak to u Was się odbywa. odbywa się tak samo pracuję przy granicy 2 województw, kilku starostw i jest tak samo jak w przpadku opisanym przez Ciebie, po prostu pytam gdzie będzie pojazd rejestrowany i to tyle. Chore ale prawdziwe, niestety Cytuj
Qnick Napisano 23 Listopad 2013 Napisano 23 Listopad 2013 jak to u Was się odbywa. Podobnie jak biker100, trzeba wiedzieć gdzie będzie rejestrowane i jak tam to się odbywa. Z drugiej strony masz już pojazd po zmianach i robiąc badanie okresowe jak w papierach a potem zmiana poświadczasz nieprawdę że widziałeś pojazd przed zmianami że pierwsza rejestracja musi być Z drugiej strony możesz uderzyć że pierwsza rejestracja była za granicą też nie ma pisma ani przepisu że rejestracja musi być w PL Cytuj
mmiodzio Napisano 23 Listopad 2013 Autor Napisano 23 Listopad 2013 No, tak myślałem , że podstawy nie ma. No cóż taki kraj , co miasto to różne interpretacje. Cytuj
Qnick Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 co miasto to różne interpretacje Ja bym to inaczej określił co WK to może być inna interpretacja Jakiś naczelnik WK mówi że ma być tak i tak i pracownicy "z okienka" tak robią i innych argumentów nie przyjmują "bo naczelnik kazał" Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 i wpada petent i na dzień dobry "poproszę z naczelnikiem/kierownikiem" Cytuj
JANUSZ60 Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 i wpada petent i na dzień dobry "poproszę z naczelnikiem/kierownikiem" A naczelnik,jak się panu nie podoba to niech się pan przeprowadzi do Bolesławca, podobno tam tak rejestrują,,, Cytuj
Psuj Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 U nas tzn. tu gdzie mieszkam w WK. powiedzieli że pierwsza rejestracja musi być Poproś na piśmie takie zalecenie z Wk - z zastrzeżeniem, że jak dostaniesz to idziesz od razu do prokuratury i zgłaszasz nakłanianie uprawnionego diagnostę do poświadczenia nieprawdy w dokumentach urzędowych. Też tacy mocni będą? Cytuj
mmiodzio Napisano 24 Listopad 2013 Autor Napisano 24 Listopad 2013 Kiedy dzwoniłem z tym pytaniem do naszego WK. to na końcu rozmowy powiedziano mi tak : - i nie pytaj się dlaczego. Nie wiem , nie rozumiem . I jak tu klijentowi wytłumaczyć- Że tak bo tak i dlatego nie. K...wa co za kraj. Wali dramatem na kilometr. Cytuj
Marek1 Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 I jak tu klijentowi wytłumaczyć A po co chcesz coś tłumaczyć? Nich klient dzwoni do swojego WK i robi tak jak tego WK oczekuje... Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 Nich klient dzwoni do swojego WK i robi tak jak tego WK oczekuje... i nie pytaj się dlaczego. Cytuj
ketiw38 Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 A ja "myślę", że wam to jest wszystko jedno i wcale wam to nie przeszkadza. Cytuj
Qnick Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 A ja "myślę", że wam to jest wszystko jedno i wcale wam to nie przeszkadza Po tylu latach kopania się koniem prawie każdemu robi się tak samo i po prostu nikomu się nie chce dalej kopać niestety. Dodatkowo jak Ty się raz, drugi postawisz w swoim WK to w końcu i oni się postawią Tobie jak znajdzie się pretekst ( a zawsze kiedyś się znajdzie bo nikt nie jest nieomylny) i zgadnij kto będzie miał bardziej prze...ne Cytuj
mmiodzio Napisano 24 Listopad 2013 Autor Napisano 24 Listopad 2013 A ja "myślę", że wam to jest wszystko jedno i wcale wam to nie przeszkadza. Tu nie chodzi o to . Cytuj
Marek1 Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 A ja "myślę", że wam to jest wszystko jedno i wcale wam to nie przeszkadza. Tu nie chodzi o to . Ja wiem! Jednak Ketiw uważa, że właśnie o to... Cytuj
Qnick Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 Jednak Ketiw uważa Że wszyscy chórem zapiszą się do OSDS'u. Cytuj
Paprock Napisano 25 Listopad 2013 Napisano 25 Listopad 2013 Koledzy robi sie takich badań niemało , ale nigdzie nie znalazłem podstawy lub pisma , że zmiany można dokonać po uprzednim zarejestrowaniu lub odwrotnie. U nas tzn. tu gdzie mieszkam w WK. powiedzieli że pierwsza rejestracja musi być (...) Poproś na piśmie takie zalecenie z Wk - z zastrzeżeniem, że jak dostaniesz to idziesz od razu do prokuratury i zgłaszasz nakłanianie uprawnionego diagnostę do poświadczenia nieprawdy w dokumentach urzędowych. Też tacy mocni będą? A co będzie jeżeli urząd wystosuje pismo, w którym się podeprze: - artykułem 71 ustęp 6 i 7 - artykułem 74 ustęp 2 - artykułem 81 ustęp 3 - artykułem 81 ustęp 15 Literalnie Cytuj
Psuj Napisano 25 Listopad 2013 Napisano 25 Listopad 2013 A co będzie jeżeli urząd wystosuje pismo, w którym się podeprze:- artykułem 71 ustęp 6 i 7 - artykułem 74 ustęp 2 - artykułem 81 ustęp 3 - artykułem 81 ustęp 15 Literalnie :!: Nic. Widzisz tam zapis, że badanie na zmiany nie może być wykonane przed rejestracją w kraju, razem z okresowym przed rejestracją? A jeśli na badaniu masz 5-cio miejscową osobówkę, a dip robisz na 2-miejscową ciężarówkę, bo tak jest w brief-ie, to poświadczasz nieprawdę. A to jest przestępstwo, tak samo jak i nakłanianie do tego... Cytuj
IVVO Napisano 25 Listopad 2013 Napisano 25 Listopad 2013 Można robić zmiany przed rejestracją z zagranicy - ale "przyjęło" się, żeby najpierw zarejestrować w/g briefu - kiedyś ktoś komuś .... i tak zostało. Podobnie jak z "żółtymi" tablicami - jedne WK rejestrują a inne dają próbne polskie. Cytuj
Paprock Napisano 25 Listopad 2013 Napisano 25 Listopad 2013 Można robić zmiany (...) Nie idzie o to co można, a co nie, tylko o podejście literalne. Jeżeli nasz dowód rejestracyjny stracił ważność, a bywają takie przypadki, pozwolenie czasowe przeterminowało się to jakby nie bardzo z tym na e-ska-pe. A tu w przypadku pojazdu sprowadzonego, który najczęściej jest wyrejestrowany w państwie pochodzenia, z przekreślonym, skasowanym, zdelejtowanym dowodem rejestracyjnym uznaje się papierzyska za ważne. Ciekawe, czy pojazd wyrejestrowany u nas z ważnym badaniem zachowuje... badanie? To tak tylko w przypadku uznawania bądź nie terminów zagranicznych. Okej, są przypadki, że człek za granicą tyrał, posiadł tam auto zarejestrowane i wraca z tym dobytkiem do kraju, ale handelll...!!! Może ta ustawa specjalnie jest tak poukładana, że najpierw są pojazdy później ich warunki, rejestracje, homologacje, badania, a pod koniec sposoby dowodów zatrzymywania. Co do badań i zakresu, a szczególnie tabela 0. 1. Tablice rejestracyjne - niech zostaną bez komentarza. No może z jednym; czy Lp 0 odnosi się do zagranicznego auta? No bo przecież jest jeszcze rozporządzenie o warunkach technicznych jak wiadomo odnoszące się do naszych realiów, więc jakie tablice w PL pojazd ma mieć??? Nie po to uniemożliwiono „BEZ TABLIC / BEZ NUMERÓW”, żeby wpisywać niekoniecznie prawdziwe to co wisi na aucie. Na koniec kwestia rejestru badań współpracującego z aplikacją CEPiK, czy poprawnym jest wpisywanie serii i numerów zagranicznych dokumentów??? Cytuj
Psuj Napisano 25 Listopad 2013 Napisano 25 Listopad 2013 A tu w przypadku pojazdu sprowadzonego, który najczęściej jest wyrejestrowany w państwie pochodzenia, z przekreślonym, skasowanym, zdelejtowanym dowodem rejestracyjnym uznaje się papierzyska za ważne. Bo nie jest to określone w naszych przepisach, więc nie nam o tym decydować. Za to jasno jest powiedziane, że jak masz auto osobowe a wpiszesz ciężarowe, to poświadczasz nieprawdę. Cytuj
crackers Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Delikatnie odświeżając,auto sprowadzone jako ciężarowe 2 osobowe,zrobił zmiany zaraz po sprowadzeniu,przed jakąkolwiek rejestracją na terenie naszego kraju.Teraz na OSKP robię mu zmiany,następnie DIP(i tu musowo liczba miejsc i rodzaj pojazdu po zmianach)-dobrze to zebrałem do kupy? Cytuj
Fredek Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 auto sprowadzone jako ciężarowe 2 osobowe,zrobił zmiany zaraz po sprowadzeniu Rodzaj pojazdu też zmieniasz? Cytuj
crackers Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Rodzaj pojazdu też zmieniasz?tak,zmieniam Cytuj
Fredek Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 No to okresowe przed I rej + zmiana konstrukcyjna ( opis zmian z dołączonym foto) + oświadczenie przedsiębiorcy odnośnie owej zmiany polegające na zmianie z ciężarowego na osobowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi