Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

osobówka z pługiem ...temat rzeka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no właśnie

poczyniłem takie cudo czyli VITARA plus pług

na rejestrowaniu jako specjalny szczególnie mi nie zależy , ale jakaś informacja dla ubezpieczyciela chociaż przydała by się o dośc nietypowym wyposażeniu dodatkowym.

pytanie jak to teraz zalegalizowac :D

ps. piaskarki montowac nie mam zamiaru , przynajmniej narazie

Napisano
na rejestrowaniu jako specjalny szczególnie mi nie zależy ,

pytanie jak to teraz zalegalizowac :D

Te 2 sprawy chyba się wykluczają.

ale jakaś informacja dla ubezpieczyciela chociaż przydała by się o dośc nietypowym wyposażeniu dodatkowym.

To go poinformuj o tym.

Napisano

na rejestrowaniu jako specjalny szczególnie mi nie zależy

:D

To czyni go raczej dziwnym a nie specjalnym

Napisano

Paweel, wiesz tego nawet w Erze Ci nie" zalegalizują" bo definicja samochodu osobowego jasno precyzuje do czego taki pojazd służy.

Podpowiem Ci, że nie jest to bynajmniej odgarnianie śniegu.

Bo to trochę tak jakbyś uprawiał ze swoją kobietą seks i jednocześnie chciał żeby była dziewicą.

Napisano

inni też ...

540x405_suzuki-vitara-benzyna-niebieski-1739119.jpg

105911279_1_644x461_suzuki-samurai-z-plugiem-vitara-pajero-samuraj-plug-sniezny-myslenice.jpg

1213130333.jpg

:lol:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Paweel, wiesz tego nawet w Erze Ci nie" zalegalizują" bo definicja samochodu osobowego jasno precyzuje do czego taki pojazd służy.

Podpowiem Ci, że nie jest to bynajmniej odgarnianie śniegu.

Bo to trochę tak jakbyś uprawiał ze swoją kobietą seks i jednocześnie chciał żeby była dziewicą.

co jak co ale porównanie nieco Ci nie wyszło ...

[ Dodano: 07-12-2013, 18:07 ]

inni też ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i ? :razz:

Napisano

Nie wyszło?

To może przemyśl to jeszcze raz i znajdziesz analogię.

Z jednej strony chcesz odgarniać śnieg, ale jednocześnie nie chcesz żeby pojazd był pojazdem specjalnym :roll:

Napisano
Nie wyszło?

To może przemyśl to jeszcze raz i znajdziesz analogię.

Z jednej strony chcesz odgarniać śnieg, ale jednocześnie nie chcesz żeby pojazd był pojazdem specjalnym :roll:

pokaż mi w którym miejscu napisałem że " NIE CHCĘ "

napisałem że szczególnie mi nie zależy , bo z informacji które w Lublinie zebrałem , według dwóch diagnostów sam pług to za mało na zmianę na " pojazd specjalny"

więc zapytałem tu ... byc może ktoś ma wiedzę jak temat ugryźc.

Napisano
pytanie jak to teraz zalegalizowac

Z ciekawości zapytam w jakim celu?

A latem też chcesz mieć pług?

Napisano
według dwóch diagnostów sam pług to za mało na zmianę na " pojazd specjalny"

Zgadza się, bo gdy pojazd będzie w dalszym ciągu przewozić pasażerów to nie może być uznany za pojazd specialny. Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby pojazd osobowy miał zamontowany pług do odsnieżania i do tego nie potrzeba żadnych badań technicznych. Jednak w praktyce brak ramy wyklucza raczej możliwość dokonania montażu pługa bo trudno zagarantować poprawność połączenia pługa z pojazdem.

Napisano
Jednak w praktyce brak ramy wyklucza raczej możliwość dokonania montażu pługa bo trudno zagarantować poprawność połączenia pługa z pojazdem.

A jednak się da :

http://www.blog.atlantiscaps.pl/?p=263

A czy to jest poprawnie założone sądzę że przy większym śniegu nie da rady tak konstrukcja ale chodnik odśnieżyć się da :cool:

Napisano
ktoś ma wiedzę jak temat ugryźc.

dostosuj pojazd do tych przepisów

Dz. U. z 2012r., poz. 1137 z późn. zm. USTAWA PoRD

Art. 20.

6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi:

1)

2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego - 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza obszarem zabudowanym;

3)

Art. 60. 1. Zabrania się:

1) używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;

2) zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;

3) ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;

4)

Art. 66.

4. Zabrania się:

1) umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu;

Dz.U.2013 poz 951 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

§38.1.Pojazd samochodowy przeznaczony do wykonywania czynności na drodze, pojazd pomocy drogowej i ciągnik balastowy ciągnący przyczepę o szerokości przekraczającej 2,55 m powinny być wyposażone w ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej samochodowej, widoczny ze wszystkich stron pojazdu z odległości co najmniej 150 m przy dobrej przejrzystości powietrza i niepowodujący oślepiania innych uczestników ruchu oraz odpowiadający warunkom określonym w § 26 ust. 2 pkt 1, 2 i 4.

2.

§39.1.Części urządzeń zamontowanych na pojeździe, wystające poza obrys pojazdu, powinny być oznakowane pasami barwy na przemian białej i czerwonej.

2.Części, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w:

1)światło barwy białej, widoczne z przodu i z boków pojazdu - jeżeli część wystaje poza przedni obrys pojazdu na odległość większą niż 1 m;

2)światło barwy czerwonej, widoczne z tyłu pojazdu - jeżeli część wystaje poza tylny obrys pojazdu na odległość większą niż 1 m;

3)światło barwy białej, widoczne z przodu pojazdu, i barwy czerwonej, widoczne z tyłu pojazdu - jeżeli część wystaje poza boczny obrys pojazdu na odległość większą niż 40 cm od zewnętrznych krawędzi powierzchni świetlnych przednich lub tylnych świateł pozycyjnych.

3.Światła, o których mowa w ust. 2, powinny włączać się i wyłączać jednocześnie ze światłami pozycyjnymi pojazdu oraz nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu.

i cała naprzód ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
A jednak się da :

Wbrew pozorom w maluchu jest stosunkowo łatwo, bo można wpiąć się w mocowanie przedniego resora. Nawet mój kolega ma takiego malucha ale używa go tylko na własnej posesji.

Napisano
Wbrew pozorom w maluchu jest stosunkowo łatwo, bo można wpiąć się w mocowanie przedniego resora.

I urwać do przy większym śniegu razem z przednimi kołami znając kondycję nadwozi maluchów i ich konstrukcję :):)

• 1 month later...
Napisano

Kiedyś rozmawiałem z właścicielem takiego pojazdu który poruszał się po drodze (z pługiem podniesionym-nie odśnieżał) i pytam go z ciekawości czy miał już kontrole Policji jeżdżąc z takim urządzeniem ale mówił że jeszcze nie chociaż gdy ich mijał do się "przyglądali". Zastanawiałem się też jak by mu zabrali DR co musiał bym sprawdzić żeby to przeszło przegląd (o ile przyjechał by z pługiem) ale Jacdiag zrobił piękne zestawienie warunków-dzięki.

Jako że temat jest między innymi o elementach wystających poza obrys pojazdu mam jeszcze jedno pytanie. Przeglądnąłem tematy wystających tuningowych kół poza obrys pojazdu i nie bardzo znalazłem gdzie w przepisach o tym pisze, że nie mogą. Czy to się podciąga pod

1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:

1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę;

ponieważ wystające koła mogą w ruch wyrzucać kamyki i przez to narazić innych uczestników na szkody?

Napisano
Przeglądnąłem tematy wystających tuningowych kół poza obrys pojazdu i nie bardzo znalazłem gdzie w przepisach o tym pisze, że nie mogą. Czy to się podciąga pod

Może jeszcze to

Dz.u.poz 951 (warunki techniczne...)

10) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony, a w

przypadku kół bliźniaczych - nie mniejszej niż odległość między zewnętrznymi krawędziami opon; przy

czym błotniki samochodu osobowego i motocykla, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać

następującym warunkom: