Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam panowie przyjechał dziś klient samochodem VW Touran data Pierwszej Rejestracji to 21.01.2012 samochód ma 5 miejsc wykorzystywany był w wypożyczalni w Niemczech tam przechodził co roku OBt A ja dziś zrobiłem przegląd z terminem 10.12.2015 czy dobrze?

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JANUSZ60

22

• Fredek

15

• Robert27

13

• aboz

7

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy dobrze??? WK zweryfikuje. Jeden przyjmie drugi nie, a jeszcze inny dopełni do 3 lat i w ogóle się nie zainteresuje twoją datą. Teoretycznie powinno być na rok jak już miał robiony przegląd.

Napisano
A ja dziś zrobiłem przegląd z terminem 10.12.2015 czy dobrze?

Źle,,, a skoro świadomie to bardzo źle ,,,

Napisano

Jeżeli samochód jest młodszy niż 3 lata, mozna było dopełnić termin badania do 3 lat od daty pierwszej rejestracji za granicą , lub w zalezności od WK dodatkowe badanie tylko na ustalenie danych a WK sam wyznaczy termin NBT. W Twoim przypadku dałeś ciała

Napisano
Jeżeli samochód jest młodszy niż 3 lata, mozna było dopełnić termin badania do 3 lat od daty pierwszej rejestracji za granicą
Dopełnienie raczej do pięciu nie dłużej niż na dwa lata.
Napisano

No ok wszystko się zgadza , dopełnia teraz do 3 lat od pierwszej rejestracji , następny daje na 2 lata czyli mamy 5 lat od pierwszej rejestracji

Napisano
Jeżeli samochód jest młodszy niż 3 lata, mozna było dopełnić termin badania do 3 lat od daty pierwszej rejestracji za granicą ,

Pisz jaśniej, dopełniać (zaliczać) do trzech można tylko nie robiąc badania okresowego, inaczej ...

Dopełnienie raczej do pięciu nie dłużej niż na dwa lata.

[ Dodano: 10-12-2013, 13:13 ]

wykorzystywany był w wypożyczalni w Niemczech tam przechodził co roku OBt

A tu wszystko jasne ,,,

Napisano

Pisz jaśniej, dopełniać (zaliczać) do trzech można tylko nie robiąc badania okresowego, inaczej ...

.

Czyli co nie mogę wykonać badania bez wyznaczenia terminu na 3 lata od pierwszej rejestracji ??

Napisano

nie,mozemy wykonywać badania tylko na max 24 m-ce,a tu mogłoby być różnie,

Napisano

Przestańcie motać, dodatkowe możesz zrobić a termin do trzech zaliczy WK,,,

Napisano
nie,mozemy wykonywać badania tylko na max 24 m-ce,a tu mogłoby być różnie,

W tym przypadku nie ma więcej jak 24 miesiące, bo można zrobić do 21.01.2015

Napisano
W tym przypadku nie ma więcej jak 24 miesiące.

Czy Ty to w ogóle czytasz ?

W tym przypadku miał już okresowe w Niemczech, czyli tylko na rok ,,,

Napisano
Przestańcie motać, dodatkowe możesz zrobić a termin do trzech zaliczy WK,,,

A jak klient przyjedzie do Ciebie na badanie okresowe przed rej. nie na dodatkowe to co nie zrobisz mu ? terminu nie wyznaczysz?

Napisano

Rozmawiałem z p Gawlikiem z krakowa powiedział ze dajemy na 2 lata jak jest taka sytuacja podajcie jakiś paragraf ze nie można tak

Napisano
A jak klient przyjedzie do Ciebie na badanie okresowe przed rej. nie na dodatkowe to co nie zrobisz mu ? terminu nie wyznaczysz?
Fredek przeczytaj uważnie posty JANUSZ60

Rozmawiałem z p Gawlikiem z krakowa powiedział ze dajemy na 2 lata jak jest taka sytuacja podajcie jakiś paragraf ze nie można tak
przeczytaj co napisał
w Niemczech tam przechodził co roku OBt
to jak teraz chcesz mu przywrócić dopełnienie do 5 lat???
Napisano

To spytaj ponownie p. Gawlika czy możesz w kolejnym okresowym wyznaczyć termin na dwa lata, być może nie wiedział o co Ci chodzi ,,,

Napisano

Jeżeli pojazd jest młodszy niż 3 lata ( a ten jest) , dopełnię termin badania do 3 lat od daty pierwszej rejestracji za granicą, to pozwoli wykonać następne badanie techniczne ważne na 2 lata. Art 81 pkt 6 PORD

Napisano
to pozwoli wykonać następne badanie techniczne ważne na 2 lata.

Które nie będzie jego pierwszym badaniem okresowym, a zatem nie może być na dwa lata ,,,

Napisano
eżeli pojazd jest młodszy niż 3 lata ( a ten jest) , dopełnię termin badania do 3 lat od daty pierwszej rejestracji za granicą, to pozwoli wykonać następne badanie techniczne ważne na 2 lata. Art 81 pkt 6 PORD
pod jednym warunkiem, że za granicą nie przechodził OBT, a ten

Robert27 napisał/a:

w Niemczech tam przechodził co roku OBt
Napisano

P. Gawlik znajac wszystkie fakty powiedziałby by ci tak jak koledzy piszą, w tym wypadku na rok.

Być może niedokładnie mu wytłumaczyłeś w czym problem. Na moim kursie też wykładał.

Napisano
Jeżeli pojazd jest młodszy niż 3 lata ( a ten jest) , dopełnię termin badania do 3 lat od daty pierwszej rejestracji za granicą,

Nie dopełniamy do trzech lat. Jesli młodszy niż trzy lata i nie miał do tej pory żadnych badań to dajesz dwa lata. Zgodnie z PORD.

A w tym konkretnym przypadku, ponieważ już miał robione okresowe lub z jakiegoś powodu (w tej chwili nie istotne z jakiego) został zaliczony do pojazdów badanych corocznie (tu mamy oba warunki), możemy dać tylko rok. Również zgodnie z PORD.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Nie dopełniamy do trzech lat.

.

Ok dajemy wtedy na dwa lata , w tym przypadku tylko na 1 rok, ale uwierz mi różne szkoły panują i diagności wykonują tzw dopełnienie do 3 lat