Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Miałem na BO pojazd z hakiem i brakiem adnotacji ,,hak" w DR.Zaproponowałem klientowi BD na haka ,klient zgodził się .Zrobiłem dwa badania (w rejestrze) dodatkowe i drugie okresowe

W rejestrze mam BD a następnie BO tego pojazdu.Czy muszę w rejestrze korektować BO ,gdyż jako wynik dałem P ,a chyba moim zdaniem powinno być P-UD i kod usterki .

I druga sprawa ,w rejestrze dotyczącym BO nie odznaczyłem w warunkach dodatkowych,że pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczep.

Czy ewentualnie korektować to w rejestrze czy zostawić tak jak jest?

Do badania dodatkowego oczywiście wydałem zaświadczenie

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JANUSZ60

8

• Grzegorz Łódź

8

• crackers

7

• pentagram

5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
I druga sprawa ,w rejestrze dotyczącym BO nie odznaczyłem w warunkach dodatkowych,że pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczep.

Czy ewentualnie korektować to w rejestrze czy zostawić tak jak jest?

Ja zrobiłbym korektę.

Napisano

A czy korektować tylko warunki odnośnie przystosowania do ciągnięcia przyczep,

czy i też zmieniać wynik z P na P-UD i wpisać kod usterki drobnej?

Napisano
czy i też zmieniać wynik z P na P-UD i wpisać kod usterki drobnej?

Według mnie tak

Napisano
W rejestrze mam BD a następnie BO tego pojazdu.

gdybyś zrobił odwrotnie, to BO mogło być bez adnotacji o "haku" :D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

No cóż ,faktycznie najpierw ,BO potem BD i byłoby bez korekty,a tak trzeba będzie poprawić i jedna korekta więcej w rejestrze :(

Dziękuję za pomoc

Napisano

narazie nie ma obowiązku wpisywania UD do zaświadczenia z BT,ma się dopiero pojawić po Nowym Roku

Napisano
narazie nie ma obowiązku wpisywania UD do zaświadczenia z BT

Ale w rejestrze jak najbardziej :) I o to kolega kirko pytał :)

Napisano

kolegoGrzegorz Łódź, widze,że lubisz mnie łapać za słówka :D .rozp 996,paragraf 6.1.3.informuje posiadacza pojazdu o rodzaju stwierdzonych usterek drobnych i konieczności ich usunięcia.

A teraz Ty mi pokaż,gdzie jest napisane,że w rejestrze trzeba umieścić info o UD,wtedy przyznam Ci rację,narazie uważam,że wprowadzasz kolegę kirko, w błąd

Napisano
A teraz Ty mi pokaż,gdzie jest napisane,że w rejestrze trzeba umieścić info o UD,wtedy przyznam Ci rację,narazie uważam,że wprowadzasz kolegę kirko, w błąd

No to pokaż gdzie w 996 brak w DR adnotacji HAK w jest UD, bo na razie to pod tym względem kolega kirko sam się w błąd wprowadził...

Napisano
No to pokaż gdzie w 996 brak w DR adnotacji HAK w jest UD, bo na razie to pod tym względem kolega kirko sam się w błąd wprowadził...
juz tu kiedyś na forum doszliśmy do wniosku,że brak wpisu o hak można traktować na równi z brakiem wpisu gaz,a tak na marginesie nie o wpis tu chodzi,lecz o obowiązek,lub nie wpisywania UD do rejestru,czy jak kto woli zaświadczenia,bo dla mnie to jest równoznaczne.Jeżeli wpiszę do rejestru info o UD,to automatycznie pojawi mi się ono na zaświadczeniu,chyba,że przed ewentualnym wydrukiem zaświadczenia z BT będę je korygował.
Napisano
No to pokaż gdzie w 996 brak w DR adnotacji HAK w jest UD,

załącznik 1 - tabela

punkt 6.1.10 e)

Napisano
A teraz Ty mi pokaż,gdzie jest napisane,że w rejestrze trzeba umieścić info o UD

Załącznik nr 8

2. W rejestrze zamieszcza się następujące dane i informacje o wykonanych badaniach technicznych pojazdów i innych czynnościach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu:

16) stwierdzone usterki wraz z podaniem numeru z kolumny pierwszej i trzeciej załącznika nr 1 i/lub 2.

Napisano

akurat nie TY miałeś to pokazać :D ale :ok zwracam honor i przepraszamGrzegorz Łódź, a michal_k, dziękuję

[ Dodano: 15-12-2013, 20:56 ]

aż,się boję pomyśleć ile to rzeczy źle interpretuje :razz: chociaż zastanawia mnie,dlaczego w proponowanych zmianach do 996,paragraf 6.1.3 ma zostać zmieniony, o dodatkowy zapis o wpisaniu UD do rejestru.może jest więcej takich gości jak ja,którzy widzą dwie możliwości interpretacji

Napisano
No to pokaż gdzie w 996 brak w DR adnotacji HAK w jest UD,

załącznik 1 - tabela

punkt 6.1.10 e)

Ciekawe jak to się ma do poz. 10.6... :cool:

Napisano
czyżby nie tak :cool:
może jest więcej takich gości jak ja,którzy widzą dwie możliwości interpretacji
Napisano
kolegoGrzegorz Łódź, widze,że lubisz mnie łapać za słówka :D .rozp 996,paragraf 6.1.3.informuje posiadacza pojazdu o rodzaju stwierdzonych usterek drobnych i konieczności ich usunięcia.

Nie miałem zamiaru nikogo wprowadzać w błąd oraz łapać za słówka.Widzę ze wszystko się wyjaśniło dzięki koledze Michałowi (dziękuję bo chwilowo byłem niedostępny) :)

Przeprosiny przyjęte i nie czuję się obrażony :)

Pomylić się każdemu wolno :)

Napisano

Nijak, ten pkt. dotyczy warunków technicznych, nie mylić z brakiem wpisu "HAK" w DR - [uD].

Napisano
W rejestrze mam BD a następnie BO tego pojazdu.

gdybyś zrobił odwrotnie, to BO mogło być bez adnotacji o "haku" :D

Dokładnie tak należy sobie i klientom życie ułatwiać,,,

Ale w rejestrze jak najbardziej :)

Ciekawe, gdzie to wyczytałeś ?

Ciekawe jak to się ma do poz. 10.6...

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, po prostu oba wpisy należy stosować według potrzeb ,,,

Napisano
Grzegorz Łódź napisał/a:

Ale w rejestrze jak najbardziej :)

Poz.996, Załącznik nr 8, ZAKRES WYMAGANYCH DANYCH ZAMIESZCZANYCH W REJESTRZE ZWIĄZANYCH Z DOPUSZCZENIEM POJAZDÓW DO RUCHU, 2. W rejestrze zamieszcza się następujące dane i informacje o wykonanych badaniach technicznych pojazdów i innych czynnościach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu:

16) stwierdzone usterki wraz z podaniem numeru z kolumny pierwszej i trzeciej załącznika nr 1 i/lub 2.

Na poprzedniej stronie podał Michał.

Napisano

Czytaj poprzednie posty, to będziesz wiedział :)

A teraz Ty mi pokaż,gdzie jest napisane,że w rejestrze trzeba umieścić info o UD

Załącznik nr 8

2. W rejestrze zamieszcza się następujące dane i informacje o wykonanych badaniach technicznych pojazdów i innych czynnościach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu:

W rejestrze umieszczamy WSZYSTKIE usterki, bez względu na ich klasyfikację...

Bo w razie W, jest różnica między przegapieniem, że pojazd nie ma adnotacji hak (przy zamontowanym haku) a zauważeniem i odnotowaniem UD. W pierwszym przypadku masz niedopełnienie obowiązków...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
W rejestrze umieszczamy WSZYSTKIE usterki, bez względu na ich klasyfikację...

Gdyby tak było, nie byłaby potrzebna obecnie proponowana zmiana,,,

Napisano
Gdyby tak było, nie byłaby potrzebna obecnie proponowana zmiana,,,

Obecna zmiana dotyczy drukowania zaświadczeń, a nie umieszczania usterek w rejestrze...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs