Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Opisówka Kraków 23.01.2014

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na stację przyjeżdża nowy sprowadzony samochód marki XXX zarejestrowany po 2012 roku. Jest to samochód o DMC powyżej 16t który posiada urządzenie techniczne. Jest to żuraw.

Opisz jakie czynności wstępne dokonasz, jakich dokumentów zażądamy od klienta oraz jak sprawisz ocenę skuteczności hamowania.

Na całość zdała jedna osoba, raczej wszyscy się wyłożyli bo nie pisał nikt:

Wymagane zaświadczenie o Tachografie - o ile samochód jest używany do celów zarobkowych.

Wymagane zaświadczenie o ABSie.

Wymagane zaświadczenie o Ograniczniku – o ile występuje.

Osoba która zaliczyła opisówkę napisała to co wyżej.

Podchwytliwe było również, że samochód nowy – wielu pisało o dokumencie który odpowiada dowodzie rejestracyjnemu. Tylko, że w dalszej części pytania pisze wyraźne, że pojazd został już zarejestrowany przez co dowód posiada.

Czyli co do dokumentów miało być:

Zaświadczenie o tacho

Zaświadczenie o absie

Zaświadczenie o ograniczniku

Dowód rej

Zaświadczenie dopuszczenia z UDT urządzenia

Nie mam pojęcia na czym się mogłem rozsypać – chyba chodzi o te trzy zagadkowe punkty.

Ktoś pomoże ? Bo prosta opisówka a ciężko zaliczyć.

Napisano

Hej Klycior ....jak Ci poszło?

[ Dodano: 23-01-2014, 22:59 ]

u nas w Krakowie nikt całości nie zaliczył, a opisówkę też zaliczyło mało osób....mi sie udało...tok rozumowania powyższy jest dobry....ja też tak zacząłem

[ Dodano: 23-01-2014, 23:01 ]

masa pojazdu tam była 18 000kg

Napisano

Ja pisałem o 8 rano w Krakowie i zaliczyłem wszystkie części oprócz wspomnianej opisówki :/ W treści pytania wspomniane było jeszcze, że pojazd wyposażony jest w pneumatyczny układ hamulcowy.

I teraz pytanie kieruje do starszych kolegów po fachu czy musimy wymagać od klienta zaświadczenie o wyposażeniu pojazd w ABS, tacho i ogranicznik? Ja to traktuje jak zwykły pojazd samochodowy z dołożonym urządzeniem technicznym podlegającym pod UDT. Nie jest to przecież ADR czy bus 100 gdzie takie zaświadczenia są wymagane. Brak zażądania powyższych zaświadczeń mógł przesądzić o wyniku egzaminu czy zabrakło czegoś innego?

Napisano
Na stację przyjeżdża nowy sprowadzony samochód marki XXX zarejestrowany po 2012 roku.

Czy pytania nie powinny być zgodne z definicjami PORD? A zgodnie z definicją taki pojazd nowy nie jest :razz:

Napisano

Ogólnie treść tego pytania była sformułowana bardzo niefortunnie. Komisja mówiła żeby udzielać odpowiedzi chronologicznie.

Jakich dokumentów zażądać

Jakie czynności wstępne dokonasz

Jak sprawdzisz skuteczność i równomierność działania hamulców.

Mętlik w głowie i milion myśli o co im może chodzić w czynnościach wstępnych czy tylko i identyfikacje i sprawdzenie ciśnienia w ogumieniu przed badaniem hamulców :?: . Pojazd niby nowy ale już zarejestrowany(sprowadzony). Czas ucieka i pełno głupot do głowy przychodzi (przecież w takim pojeździe pomimo tego, że jest świeżo zarejestrowany za granicą i tak trzeba zrobić badanie okresowe przed pierwsza rej w Polsce. Co z dipem czy nie zmieniła się masa własna pojazdu, co z terminem następnego badania itd mnóstwo innych "dodatkowych" pytań człowieka nachodzi, których nie ma w treści pytania, a które rozpraszały na tyle mocno, że zapomniało się napisać czegoś oczywistego czego komisji zabrakło.

Napisano
Wymagane zaświadczenie o Tachografie - o ile samochód jest używany do celów zarobkowych.
- Wystarczy legalizacja tachografu w postaci naklejki z datą badania.

- Nie wymagane o ile nie wozi ADR'ów
Wymagane zaświadczenie o Ograniczniku
- Też wystarczy naklejka jak przy tacho.

Jeśli posiada DR zagraniczny zgodny z tablicami to wystarczy no i oczywiście jak ma HDS'a czy tam żurawia jak kto woli to musi mieć decyzję z UDT dopuszczającą urządzenie do eksploatacji.

A dodatkowo pojazd nie może być nowy i zarejestrowany bo albo jest nowy albo jest już zarejestrowany wówczas jest już używany :lol:

a wówczas w przypadku pojazdu nowego nie robimy żadnego badania bo ma fakturę zakupu i świadectwo homologacji, natomiast jak jest zarejestrowany to może wystarczyć samo ustalenie danych niezbędnych do rejestracji tylko czy w tym przypadku wymagać UDT, tacho i ogranicznika ::?

Napisano
ustalenie danych niezbędnych do rejestracji tylko czy w tym przypadku wymagać UDT, tacho i ogranicznika ::?
na pewno trzeba żądać protokołu i decyzji z UDT, wynika to z tego, że:

ustalenie danych jest badaniem dodatkowym (a wiec badaniem technicznym) - poz 996 § 3. 1. Zakres dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 ustawy: 3) skierowanego przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji – obejmuje ustalenie danych pojazdu określonych przez starostę w skierowaniu lub przez posiadacza pojazdu we wniosku, w sposób określony w pkt 0 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia;

dalej wg. PORD Rozdział 3 Badania techniczne pojazdów Art. 81. 1. Właściciel pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego 12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego.

Wynika jasno, że decyzji i protokołu należy żądać do każdego badania technicznego jeżeli w pojeździe jest zamontowane urządzenie podlegające dozorowi technicznemu.

Napisano
Wynika jasno, że decyzji i protokołu należy żądać do każdego badania technicznego jeżeli w pojeździe jest zamontowane urządzenie podlegające dozorowi technicznemu.

No ok :ok to już wiadomo, teraz co dalej okresowe czy ustalenie danych skoro jest to pojazd nowy zarejestrowany :lol:

Napisano

Dopuszczenie z UDT i DR lub odpowiadający mu dokument celem identyfikacji nie podlega żadnej dyskusji to oczywiście napisałem. Nie pasowało mi tylko tłumaczenie, że zabrakło mi zażądania pozostałych zaświadczeń o ABS, ograniczniku i tacho bo według mnie to należy już do producenta, aby mógł w ogóle uzyskać homologacje na taki pojazd. Ja do tej pory nie potrafię zrozumieć sensu tego zadania :razz: Po cholerę przyjeżdża nowy pojazd na stacje, żeby tylko sprawdzić skuteczność i równomierność hamowania na rolkach :?: Qnick w treści pytania nie było nic wspomnianego o tym jak przeprowadzasz badanie czyli nie sprawdzasz nic żadnych naklejek o ograniczniku, tacho przynajmniej ja to tak odebrałem. W badaniu hamulców napisałem o wynikach pomiarów wypisałem wymagana skuteczność dla tego pojazdu (masa, data 1 rej), a i tak czegoś komisji zabrakło.

Napisano
Qnick w treści pytania nie było nic wspomnianego o tym jak przeprowadzasz badanie czyli nie sprawdzasz nic żadnych naklejek o ograniczniku, tacho przynajmniej ja to tak odebrałem.

Najpierw to trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zaje...ste pytanie (jak mawiał Laska w pewnym filmie) jakie badanie trzeba wykonać okresowe czy dodatkowe ustalenie danych ::? a potem dobrać do tego odpowiedni zakres badania.

Napisano
teraz co dalej okresowe czy ustalenie danych
tego nie wiemy wróżką żaden z nas nie jest, a z tego nic nie wynika po co
Na stację przyjeżdża nowy sprowadzony
Napisano

Nic nie pisało w jakim celu ten pojazd na stacje przyjechał. Po prostu od tak sobie przyjeżdża nowe Volvo o dmc 16t zarejestrowane za granica 8/2012.

Jakie wykonasz czynności wstępne.

Jakich zażądasz dokumentów od klienta.

Jak sprawdzisz skuteczność i równomierność hamulców.

Napisano
Najpierw to trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zaje...ste pytanie (jak mawiał Laska w pewnym filmie) jakie badanie trzeba wykonać okresowe czy dodatkowe ustalenie danych

Moim zdaniem okresowe.

3. Okresowe badanie techniczne po raz pierwszy jest przeprowadzane przed pierwszą rejestracją pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

4. (89) Badaniu, o którym mowa w ust. 3, nie podlega:

1) nowy pojazd, dla którego wydano świadectwo zgodności WE, świadectwo zgodności, dopuszczenie jednostkowe pojazdu, decyzję o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu albo świadectwo dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu;

2) zarejestrowany pojazd:

a) na którego typ wydano świadectwo homologacji typu WE pojazdu - w okresie od dnia pierwszej rejestracji za granicą do dnia terminu okresowego badania technicznego, ustalonego na podstawie ust. 5, lub

b) w którego dowodzie rejestracyjnym lub innym dokumencie wydanym przez właściwy organ państwa członkowskiego przedstawionym do rejestracji, zawarta jest informacja o wykonanym badaniu technicznym i jego terminie ważności

- z wyjątkiem taksówki, pojazdu uprzywilejowanego lub pojazdu odpowiednio przystosowanego lub wyposażonego zgodnie z przepisami o przewozie towarów niebezpiecznych, pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu oraz pojazdu przystosowanego konstrukcyjnie do ruchu lewostronnego.

5. Okresowe badanie techniczne pojazdu przeprowadza się corocznie, z zastrzeżeniem ust. 6-10.

Napisano

Obowiązkowo okresowe przed I rej w RP.

Myślę, że polegliście na podłączeniu miernika ciśnienia w układ hamulcowy. Jeśli Pojazd ma pneumatyczny układ hamulcowy nie używamy miernika nacisku na pedał hamulca tylko podpinamy w układ pneumatyczny miernik ciśnienia. Jeśli ktoś napisał o mierniku nacisku na pedał to przez to nie zdał.

Napisano

Witam Wszystkich, jestem nowy na forum i chcialem sie podzielic informacja o egzaminie z Warszawy 23.01.2014- opisówka ( jesli to nie w tym temacie to prosze o przeniesienie).

szczególowo nie pamietam ale to co udało mi sie zapamietac, jesli ktos pamieta wiecej z osob ktore byly to piszcie. ( zdala jedna osoba)

Na stacje przyjezdza mercedes sprinter o zabudowie paka zarejestrowany 2003 roku. w 2007 nastapila przebudowa na autobus( nie pamietam kategorii homologacyjnej ale bylo wspomniane ze autobus tylko z miejscami siedzacymi). w czasie przebudowy zamontowano 17 siedzen i wstawiono okna. Byla podana DMC przed przebudowa, masa wlasna przed przebudowa i dopuszczalna ladownosc tez przed przebudowa oraz masa wlasna po przebudowie. pytania:

jakie badanie wykonuje diagnosta?

czy jest potrzebne skierowanie od starosty?

na co nalezy zwrocisz szczegolna uwage przy elementach zamontowanych ( siedzenia, okna) jakie czynnosci nalezy wykonac?

jakie dokumenty wystawic?

Napisano

krichna25 Panowie czytajcie ze zrozumieniem - Na stacje przyjeżdża autobus zarejestrowany z dowodem rejestracyjnym na BT . Reszta pytania to zamydlenie oczu. Mamy rok 2014 więc co nas interesuje historia pojazdu. Jest dowód, jest pojazd - więc robimy badanie :shock:

Napisano
Nic nie pisało w jakim celu ten pojazd na stacje przyjechał. Po prostu od tak sobie przyjeżdża nowe Volvo o dmc 16t zarejestrowane za granica 8/2012.

Jakie wykonasz czynności wstępne.

Jakich zażądasz dokumentów od klienta.

Jak sprawdzisz skuteczność i równomierność hamulców.

To nowe czy zarejestrowane ? :evil:

A czynności wstępne jakie wykonam to zapytam się co chce ::D::hey a reszta zależy od odpowiedzi klienta :mrgreen::mrgreen:

Napisano
Panowie czytajcie ze zrozumieniem

I weźcie poprawkę na to, że jeszcze nikt z pamięci nie przytoczył dokładnie treści pytania,,,

szczególowo nie pamietam ale to co udało mi sie zapamietac,

Napisano

JANUSZ60,

Zauważ, że te pytania są na prawdę proste tylko zagmatwane - jeśli w pytaniu właściwie kryje się odpowiedz to wystarczy przeczytać je 2-razy i odrzucić "ziarno od plew". Sam pół roku temu robiłem rozszerzenie więc wiem jak to wygląda.

[ Dodano: 24-01-2014, 14:18 ]

Na stację przyjeżdża nowy sprowadzony samochód marki XXX zarejestrowany po 2012 roku. Jest to samochód o DMC powyżej 16t który posiada urządzenie techniczne. Jest to żuraw.

Opisz jakie czynności wstępne dokonasz, jakich dokumentów zażądamy od klienta oraz jak sprawisz ocenę skuteczności hamowania.

Na całość zdała jedna osoba, raczej wszyscy się wyłożyli bo nie pisał nikt:

Wymagane zaświadczenie o Ograniczniku – o ile występuje.

Osoba która zaliczyła opisówkę napisała to co wyżej.

Podchwytliwe było również, że samochód nowy – wielu pisało o dokumencie który odpowiada dowodzie rejestracyjnemu. Tylko, że w dalszej części pytania pisze wyraźne, że pojazd został już zarejestrowany przez co dowód posiada.

Czyli co do dokumentów miało być:

Zaświadczenie o tacho

Zaświadczenie o absie

Zaświadczenie o ograniczniku

Dowód rej

Zaświadczenie dopuszczenia z UDT urządzenia

Nie mam pojęcia na czym się mogłem rozsypać – chyba chodzi o te trzy zagadkowe punkty.

Ktoś pomoże ? Bo prosta opisówka a ciężko zaliczyć.

1-identyfikacja

2- tacho - bez względu na "o ile samochód jest używany do celów " - za ten wpis oblewasz

3-ogranicznik

4-UDT

5-ABS - za to też oblewasz /to nie ADR/

Hamulce zgodnie z Dz.U

-pneumatyczne - zegar

-hydrauliczne- czujnik na pedale

Napisano

Zgadzam się z IVVO dodałbym, że jak na egzaminie przy kontroli układu pneumatycznego nie wpiszecie kontroli organoleptycznej układu na wyraźne ubytki powietrza to też nie ma na co liczyć...

...skąd Wam się wzięły te absy, tachografy ? wyraźnie jest napisane co macie zrobić, kluczem było co innego ! Identyfikacja na podstawie DR + UDT + opis badania układu pneumatycznego, porównanie wyników z tabelą i koniec !!!

Napisano

adamos, zmieściłeś sedno w jednym zdaniu. Tak się właśnie odpowiada na pytania na egzaminie. Krótko, zwięźle i przede wszystkim na temat. Połowa pytań jakie tu padają wskazuje, że nie czytacie treści pytania.

Napisano
.Myślę, że polegliście na podłączeniu miernika ciśnienia w układ hamulcowy. .

Też tak myślę.

Napisano

To nowe czy zarejestrowane ? :evil:

A czynności wstępne jakie wykonam to zapytam się co chce ::D::hey a reszta zależy od odpowiedzi klienta :mrgreen::mrgreen:

Ciekawe czy na egzaminie też byś tak napisał :nook

Obowiązkowo okresowe przed I rej w RP.

Myślę, że polegliście na podłączeniu miernika ciśnienia w układ hamulcowy. Jeśli Pojazd ma pneumatyczny układ hamulcowy nie używamy miernika nacisku na pedał hamulca tylko podpinamy w układ pneumatyczny miernik ciśnienia. Jeśli ktoś napisał o mierniku nacisku na pedał to przez to nie zdał.

Rozumiem, że chodzi o obliczeniowa maksymalna silę hamowania tak :?: Gdzie podpinamy manometr pod siłownik hamulcowy i na podstawie zmierzonego ciśnienia podstawiamy do wzoru i obliczamy.

Napisano

Witam

Jeżeli auto jest z 2012 ma mase 18 ton.....to nie może mieć tacho, zwalniacza i abs??????. To jest wyposażenie jak klient miał kase to sobie auto wyposażył (albo kupił z takim wyposażeniem).........a jak ma zamontowane te urządzenia no to przedstawia dokumenty na to i po kłopocie...............można tak podejść do tego tematu??????????????????..........komentarze wskazane ,

Napisano
To jest wyposażenie jak klient miał kase to sobie auto wyposażył

Kolego ten samochód ma nieć tacho, ogranicznik, udt- poczytaj sobie 996 oraz stare 32- :shock: Pytanie jest jasno określone, zaznaczyłem we wcześniejszym pościę błędy za które oblałeś. Tacho ma być zalegalizowane, a czy właściciel będzie z niego korzystał to inna bajka, która Ciebie nie interesuje. Nie wymyślaj, tylko trzymaj się przepisów