Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie proszę o pomoc .

Wydział komunikacji cofnął klienta z pojazdem SUZUKI GRANT VITARA ROK 2009 .

Wykonałem zmiany konstrukcyjne z ciężarowego na osobowy (kratka) na zaświadczeniu napisałem kategoria pojazdu N1( tak jak w dowodzie rejestracyjnym.)

WK zarzuca mi że powinienem zmienić na M1.

Moim zdaniem nie jestem władny zmienić kategorii pojazdu przecież pojazd był tak homologowany.

Proszę o opinie :)

p/s WK stwierdziło również że powinienem też poprawić dopuszczalną ładowność pojazdu bo w samochodach osobowych się nie określa

Napisano
Proszę o opinie :)

Ja zrobiłbym korektę i nie wpisywał żadnej kategorii

Napisano
Wykonałem zmiany konstrukcyjne z ciężarowego na osobowy (kratka) na zaświadczeniu napisałem kategoria pojazdu N1( tak jak w dowodzie rejestracyjnym.)

No to raczej źle. Po dokonanych zmianach chyba zgodzisz się, że pojazd utracił cechy dla homologacji wg N1. Wg mnie od teraz pole to pozostanie puste.

WK stwierdziło również że powinienem też poprawić dopuszczalną ładowność pojazdu bo w samochodach osobowych się nie określa

Pokaż im definicję ładowności z PoRD. WK bazuje na tym, że katalog ITS nigdy nie wpisywał udzielając homologacji ładowności osobówkom, ale przepisu prawnego na to nie ma. Jak nie chcą niech nie wpisują po prostu. Tego poprawiać nie musisz...

Napisano

właśnie się nad tym zastanawiam , ale to nie metoda.

Napisano

Dlaczego?

Ty nie spisuj tego z dowodu, bo ten dowód po dokonanych zmianach jest już nieaktualny, więc nie możesz się tym kierować.

Po dokonanych zmianach zapewne pole pozostanie puste w DR, więc i Ty powinieneś je odpuścić...

Napisano
Po dokonanych zmianach zapewne pole pozostanie puste w DR, więc i Ty powinieneś je odpuścić...

Powiem więcej pozycja K też będzie pusta :)

Napisano

Na 100% tak by było do niedawna, ale teraz to niech się ktoś z WK wypowie, czy technicznie da się to (te rubryki) wypełnić czy nie.

Napisano

Zrobiłem korektę na XX i zobaczymy co będzie.

Dzięki za rozjaśnienie mi problemu.

Napisano
czy technicznie da się to (te rubryki) wypełnić czy nie.

Da się wybierając w programie "nowy wpis klasyfikacji" - można z palca wpisać co się chce :)

robiłem korektę na XX i zobaczymy co będzie.

Będzie dobrze :)