Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pojazd sprowadzony z Dani w duńskim DR G. (Koreklar vaegt )1350kg i pod spodem druga wartość - bez oznaczenia dużą literą (Egenvaegt) 1225kg-tłumaczyłem w googlach to masa własna, i ta masa jest bliższa naszej masie własnej. Którą masę wpisać w DIPie, żeby WK przyjęło. Mogę wpisać tą niższą ale podejrzewam że zaraz będzie tel. że G jest kodem unijnym i to proszę wpisać. Mam nr. homo. e2*2001/116*0301 może po nim ktoś sprawdzi MW i DMC bo też jest mała rozbieżność.

Napisano
zaraz będzie tel. że G jest kodem unijnym

We Francji G1 to nasza masa własna i nikt problemu nie czyni,,,

Napisano

Jak by było G i G1 to bym nie miał wątpliwości i takie rzeczy bez problemu przechodzą ale..

w duńskim DR G. (Koreklar vaegt )1350kg i pod spodem druga wartość - bez oznaczenia dużą literą (Egenvaegt) 1225kg-tłumaczyłem w googlach to masa własna
i nie jest to różnica 75 kg
Napisano

Wg. tego homo, u mnie w katalogu są widełki G =1284-1360.

Jak jest niższa wartość , to np. : G=1231-1311

Wartości G=1225-1350, nie znalazłem.

Napisano
e2*2001/116*0301

Będzie problem,w katalogu jest od-do .

Na końcu powinna być gwiazdka i dwie cyfry, wariant też by się przydał.

Napisano

Wariant/wersja jest zawarta w nr vin - wystarczy, że Kolega poda...

Napisano

U mnie ten VIN ograniczył do 9 pozycji.

Poza tym jak powyżej.

Jaka MMC?

Napisano

Skąd w 1775?

Dla F1,2=1770 - G=1231-1311 lub 1214-1299.

Tyle u mnie w katalogu.

[ Dodano: 05-03-2014, 12:07 ]

Skąd F1,2 =1775?

Dla F1,2=1770 - G=1231-1311 lub 1214-1299.

Tyle u mnie w katalogu.

Napisano

Jest 3 sztuki, ale tak jak pisał eborg masy nie pasują.

MMC - 1770 lub 1790

G=1231-1311 lub 1262-1332

Napisano

xxx daje 1770 oraz 1306, a górna granica dla diesla 1386kg,,,

Napisano

Dzięki za zainteresowanie. Chyba wpiszę DMC 1770 i uwagę, że odczytano z oryginalnej TZ a MW to co pod G czyli 1350.

A tak na marginesie kilka razy spotkałem się już na forum że mówicie "program XXX" (pewnie chodzi o reklamę), może mi ktoś powiedzieć o jaki program chodzi - może być na PW.

Napisano
Chyba wpiszę DMC 1770 i uwagę, że odczytano z oryginalnej TZ

i bardzo dobrze zrobisz :) ja sam tak robię i jak na razie nie było z tym problemu

Napisano

Różnicę w DMC zawsze tak opisywałem i nie było problemów. A z MW- trudno, wpiszę to co G. Ważniejsza (niższa) masa własna była była gdy by to był s. ciężarowy =wyższa ładowność.

Napisano

Nasza MW to w duńskim DR Egenvaegt. Robię dużo duńczyków i tak wygląda to w różnych tłumaczeniach - G - masa pojazdu gotowego do jazdy w kraju rejestracji, Egenvaegt - masa własna.

Napisano

I jak wpisujesz do DIPu i czy Panie w okienku nie mają nic przeciwko temu, że nie jest to unijne G? Czy piszesz coś w uwagach odnośnie MW.

Chociaż miałem też samochód z DK ale tylko z wpisaną masą G bez tej drugiej (niższej) masy i wtedy dylematu nie miałem. :-)

Napisano

Na pewno nie zaszkodzi jak wpiszesz w uwagach jak ustaliłeś tą masę własną. Skorzystałbym z tego co aboz napisał.

Napisano

Od G należałoby ująć 75 kg :x

Trza się zastanowić jakie masy funkcjonują w kraju rejestracji.

Napisano
Od G należałoby ująć 75 kg :x

Trza się zastanowić jakie masy funkcjonują w kraju rejestracji.

Wybacz, gdybym miał aż tak kombinować, wolałbym ten pojazd zważyć ,,,

Napisano

Tylko w przypadku braku danych, MW ustala się przez zważenie pojazdu...

Napisano
Wybacz, gdybym miał aż tak kombinować, wolałbym ten pojazd zważyć ,,,

Wybaczone. :cool:

Poza tym niestety trza kombinować, bo przynajmniej cztery rodzaje mas można spotkać:

- masa własna pojazdu na pusto

- masa własna pojazdu w stanie gotowym do jazdy

- masa własna pojazdu Made in Poland

- masa własna pojazdu nie wiadomo jaka w zagranicznych papierach podana

(Czy z unijną zgodna... patrz; dyrektywa ≠ ustawa. Nie wspominając, że coraz częściej masa własna w homologacjach, dokumentach w widełkach jest określana.)