Skocz do zawartości

VW transporter T4 DOKA 7 miejsc PILNE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie jak w temacie przyjechał taki pojazd na "Pierwszy Przegląd" jest to cięzarówka Lkv w niemieckim briefie ma S.1 7 czy może mieć? klient mowi ze on specjalnie takiego szukał ma taka brygadę budowlana jak do tego podejść

Napisano
może mieć?

A to nie widać ile jest miejsc siedzących, zagłówków i pasów, czy ciężko to policzyć :razz:

Napisano
jest to cięzarówka Lkv w niemieckim briefie ma S.1 7 czy może mieć?

Moze mieć , i przychylam sie do wypowiedzi powyższej

czy ciężko to policzyć :razz:
Napisano

KOlego fizycznie jest siedem pasów itp. ale chodzi mi oto czy maksymalnie może być tylko 6 miejsc bo się trochę pogubiłem czas ucieka także proszę o pomoc a nie o zlośliwości

Napisano

Zapewne jest 3 z przodu i 4 z tyłu w niczym to nie przeszkadza dopiero powyżej 9 miejsc jest autobus :)

Napisano

Też nie rozumiem skąd to podejście, że 6 miejsc to maks?? :?

Napisano
Zapewne jest 3 z przodu i 4 z tyłu w niczym to nie przeszkadza

Miałem kilka T4 7-mio osobowych tzw. DOKI, 3 miejsca z przodu i 4 z tyłu. Nie wiem z czego wynika Twój problem :?

Napisano

dobra koledzy dziękuje za odpowiedz czyli robię na 7 wzięlo się to z rozmowy ze starszym kolega po fachu dziękuje

Napisano
wzięlo się to z rozmowy ze starszym kolega po fachu

Starszy, nie znaczy mądrzejszy :evil:

Napisano
Też nie rozumiem skąd to podejście, że 6 miejsc to maks??

Z nieobowiązującego dziennika 238 .

Napisano
Słynne wzory dla BB ,BA ,BC,BD.

Możesz dać jakieś bliższe namiary na to? Nie kojarzę jakoś tego, albo nie łapię o czym mówisz...

Napisano

Jeżeli pojazd określony jako BB o maksymalnej masie nieprzekraczającej 3.500 kg:

-ma więcej niż 6 miejsc siedzących (bez kierowcy),

lub

-spełnia następujące warunki:

a)liczba miejsc siedzących (bez kierowcy) nie przekracza sześciu,

b)P - (M + N x 68) ≤ N x 68

gdzie P, M oraz N określono w pkt 1, tak jak dla nadwozia wielozadaniowego AF,

to nie jest on uznawany za pojazd kategorii N.

Jeżeli pojazd określony jako BA lub BB o maksymalnej masie przekraczającej 3.500 kg oraz BC lub BD spełnia jeden z następujących warunków:

a)liczba miejsc siedzących (bez kierowcy) przekracza osiem,

lub

b)P - (M + N x 68) ≤ N x 68

gdzie P, M oraz N określono w pkt 1, tak jak dla nadwozia wielozadaniowego AF,

to nie jest on uznawany za pojazd kategorii N.

http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2005-238-2010

Napisano

No tak - ale szóstka to tam była tylko przy VAN'ie...

Choć i tak ITS robił wtedy homologacje VANów na 9 miejsc 8)

• 1 month later...
Napisano

Odgrzeję temat .

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 678/2011

z dnia 14 lipca 2011 r.

zastępujące załącznik II i zmieniające załączniki IV, IX i XI do dyrektywy 2007/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającej ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów

3.5. Liczba miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy nie może przekroczyć:

a) 6 w przypadku pojazdów kategorii N 1 ;

b) 8 w przypadku pojazdów kategorii N 2 lub N 3 .

Napisano

No ok... To teraz spójrzmy na art 2pkt 42 PoRD:

samochód ciężarowy - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków; określenie to obejmuje również samochód ciężarowo-osobowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków i osób w liczbie od 4 do 9 łącznie z kierowcą;

To co ważniejsze? Rozporządzenie UE czy Polska ustawa? No słucham? 8)

Napisano
To co ważniejsze? Rozporządzenie UE czy Polska ustawa? No słucham?

Akurat tutaj unijne rozporządzenie jest zgodne, tylko bardziej szczegółowe od naszej ustawy. Czyli OK ,,,

Napisano
To co ważniejsze? Rozporządzenie UE czy Polska ustawa? No słucham?

Akurat tutaj unijne rozporządzenie jest zgodne, tylko bardziej szczegółowe od naszej ustawy. Czyli OK ,,,

Janusz napisał to na co ja nie miałem czasu .

Ktoś gdzieś zamieszczał hierarchię aktów prawnych.