Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takie może głupie pytanie :cool:

Może ktoś wie co się zmieni od 2015 roku w stosunku do stacji podstawowych,czy małe literki zostaną zabrane?

Czy diagnosta będzie musiał mieć pełne uprawnienia?

Czy ciągniki będzie można badać tylko do 3,5 tony?

Mają być jakieś zmiany ,tylko jakie?

Może ktoś wie ,to proszę o wypowiedź,z góry dzięki :-)

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• IVVO

8

• Psuj

6

• aboz

6

• Fredek

5

Top Posters In This Topic

Napisano

1. Podstawowe w/g nowych zasad

2. zależy od starosty

3. do 3.5t

4. na razie nic nie słychać

Napisano
czy małe literki zostaną zabrane?
Tak. Będzie tylko podział podstawowe i okręgowe SKP i uprawnienia wg. tego podziału.
Czy diagnosta będzie musiał mieć pełne uprawnienia?
Co najmniej takie jakie ma stacja.
Czy ciągniki będzie można badać tylko do 3' date='5 tony? [/quote']Tak
Mają być jakieś zmiany ' date='tylko jakie?[/quote']Na razie żadnych innych zmian.
Napisano
jesli tak to będę ci klientów podsyłał,!!!!

Jak z Łodzi przyjedzie ,to nie ma sprawy :D

janmarek napisał/a:

czy małe literki zostaną zabrane?

Tak. Będzie tylko podział podstawowe i okręgowe SKP i uprawnienia wg. tego podziału.

Jeżeli tak ma być to moja stacja upada :razz: Czterech właścicieli ,już nie ma co dzielić :shock:

Napisano
eżeli tak ma być to moja stacja upada :razz: Czterech właścicieli ,już nie ma co dzielić :shock:
Nie bardzo rozumiem?
Napisano
Nie bardzo rozumiem?

Na pewno Podstawowa powyżej 3,5 BCCDET cdeh a zostanie do 3,5 i 50% mniej klientów podzielnic na 4. Inwestycja w rolki 70-120 tys pln

Napisano
Będzie tylko podział podstawowe i okręgowe SKP i uprawnienia wg. tego podziału.

czyli dla przykładu SKP działająca dotychczas A,B, T z rozszerzonym zakresem badań c,d,e,f. , po prostu po 2015 roku traci możliwość wykonywania dodatkowych badań ?

Napisano

Art. 83. 1. Badanie techniczne jest przeprowadzane na koszt właściciela lub posiadacza pojazdu, w:

1) podstawowej stacji kontroli pojazdów - w zakresie:

a) okresowego badania technicznego pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z zastrzeżeniem lit. c,

b) dodatkowych badań technicznych w odniesieniu do pojazdów, o których mowa w lit. a, z zastrzeżeniem ust. 1a,

c) badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z pojazdami określonymi w lit. a, o ile stacja spełnia wymagania, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 84a ust. 1 pkt 1 ustawy w zakresie długości stanowiska kontrolnego;

Będziesz miał ABT i może E bez małych liter /gaz, hak, zatrzymane, przed pierwszą/

Napisano
Badanie techniczne jest przeprowadzane
1) podstawowej stacji kontroli pojazdów - w zakresie:
b) dodatkowych badań technicznych w odniesieniu do pojazdów, o których mowa w lit. a, z zastrzeżeniem ust. 1a

Nie kumam czy z tego to wynika że SKP nie bedą mogły mieć małych literek po 2015 ??

Napisano
Jeżeli tak ma być to moja stacja upada :razz:

Ale co to znaczy jeżeli??

Przecież ten przepis ogłoszono lata temu!! Od lat wiadomo, że od 2015 tak ma to wyglądać. Dano chyba z 5 lat o ile kojarzę okresu przejściowego - albo podwyższasz do okręgówki, albo kalkuluj czy ciągnąć samą bez rozszerzeń PSKP po 2015. A tu teraz pytania i zdziwienie? W marcu 2014? :razz:

No w sumie dobrze, że nie w styczniu 2015...

Napisano

:evil:

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Jeśli chodzi o ścisłość to styczeń 2016 :evil:

[ Dodano: 26-03-2014, 10:33 ]

Do końca 2015', po staremu :)

Napisano

ło matko Polko , to sie stacje po wykruszają , będzie oddzielone ziarno od plew

Napisano
Przecież ten przepis ogłoszono lata temu!! Od lat wiadomo, że od 2015 tak ma to wyglądać. Dano chyba z 5 lat o ile kojarzę okresu przejściowego - albo podwyższasz do okręgówki, albo kalkuluj czy ciągnąć samą bez rozszerzeń PSKP po 2015. A tu teraz pytania i zdziwienie? W marcu 2014? :razz:

Pewnie że cos kojarzyłem ,tylko 5 lat to dla mnie szmat czasu , skleroza :-D

Naszą stację nie można przerobic na Okręgową , bo kanał nigdy nie będzie przejazdowy, dlatego że wyjazd był by już na innej posesji :?

janmarek napisał/a:

eżeli tak ma być to moja stacja upada :razz: Czterech właścicieli ,już nie ma co dzielić :shock:

Nie bardzo rozumiem?

Tu niema co rozumieć.

Podziel sobie zyski stacji na cztery to zrozumiesz :)

A jeszcze jak zabiora dodatki to totalna kicha. Nie moja tylko współwłaścicieli.

Stacja ma być sprzedana , ale jeden współwłaściciel się nie chce zgodzić , a ja szukam argumentów za sprzedażą , bo później cena może dużo spaść.

Napisano

Myślę, że jeszcze końcem 2015 pojawią się świeżo zdziwieni ,,,

Napisano

jest na forum ten przepis ? jak kto wie to niech wrzuci :)

Napisano

USTAWA

z dnia 22 maja 2009 r.

o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw

(Dz. U. z dnia 23 czerwca 2009 r.)

Art. 5

Napisano

Faktycznie jest zapis

3. Podmioty, które w dniu wejścia w życie niniejszej ustawy prowadzą podstawową stację kontroli pojazdów albo podstawową stację kontroli pojazdów wykonującą niektóre badania z zakresu okręgowej stacji kontroli pojazdów, mogą do dnia 31 grudnia 2015 r. wykonywać badania techniczne w zakresie określonym w posiadanym poświadczeniu, o którym mowa w art. 83 ust. 3 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1. Podmioty te mogą uzyskiwać z ważnością do tego terminu kolejne poświadczenia w zakresie posiadanego wyposażenia i warunków lokalowych.

Napisano

dzięki :)

[ Dodano: 26-03-2014, 16:02 ]

a , jeszcze :) jak sobie kto otworzy jutro skp. podstawową to na ile lat mu dopuszczą ?a jesli na 5 to czy ktoś go powiadomi że od 2016 nie może robic dodatkowych ? :)

Napisano
a jesli na 5 to czy ktoś go powiadomi że od 2016 nie może robic dodatkowych ?
Otwierając teraz nową SKP robisz to już na nowych zasadach.
Napisano
nie może robic dodatkowych ? :)
Jak nie może robić? Coś chyba pomyliłeś. PSKP po nowemu może robić DBT pojazdów do 3,5 t z zastrzeżeniem
1a. Badanie techniczne w zakresie badań co do zgodności z warunkami techniczny-mi autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspreso-wej wynosi 100 km/h, pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebez-piecznych, pojazdu zabytkowego, pojazdu marki „SAM”, pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmia-nę danych w dowodzie rejestracyjnym oraz pojazdu, dla którego określono wy-magania techniczne w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych lub ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych, a także dla którego określono dodatkowe wymagania w międzynaro-dowych porozumieniach dotyczących międzynarodowego transportu drogowego jest przeprowadzane wyłącznie
Napisano

Dokładnie. Janmarek, nikt wam dodatków nie zabierze, po prostu nie będziecie już używali małych literek. I będziecie mogli robić wszystko, do 3,5 t, poza zmianami konstrukcyjnymi, zabytkami, vat-em, S-ką, adr-em i bus 100. Czyli praktycznie zostanie wszystko co macie z ograniczeniem tonażu do 3,5 t...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
no to nie wiele tracą :)
Ja tracę tylko zmiany konstrukcyjne. Robi się tego niewiele, bo średnio ze dwa-trzy na miesiąc, więc mała strata.