Diagnose Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Witam.Mam auto Renault Master sprowadzone z Francji. W dowodzie rejestracyjnym jest kategoria J-N1 J.1_VASP czyli specjalny, liczba miejsc siedzących7.We Francji używany był Żandarmerię.Jak zostanie zarejestrowany jako ciężarowy to czy pasażerowie mogą przebywać w przestrzeni ładunkowej?Zmiana rodzaju pojazdu wchodzi w grę?Pytam ponieważ jest ciężarowy ale pozycja J.1 wskazuje że specjalny tak wynika z tłumaczenia. Cytuj
danielg539 Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Poobny temat już był omawiany. Poszukaj we wcześniejszych postach. Cytuj
Fredek Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Co do tych dwóch miejsc z tyłu to nie jestem przekonany aby były miejscami fabrycznymi , dla mnie odpada , a kwestia tych trzech foteli za przegrodą ustawienie tyłem do kierunku jazdy- odpada . Zmiany konstrukcyjne to jedynie demontaż siedzeń za przegrodą i wtedy S.1 w liczbie 3. Wtedy to i spełnia kryteria dla Vat-1 nawet po nowemu Cytuj
Jacdiag Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Wtedy to i spełnia kryteria dla Vat-1 nawet po nowemu o ile w podrodzaju nie zostanie nazwany furgonem Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Fredek Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 o ile w podrodzaju nie zostanie nazwany furgonem A faktycznie trochę się zapędziłem : warunek van lub wielozadaniowy Cytuj
darkdog Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 o ile w podrodzaju nie zostanie nazwany furgonem raczej na pewno Cytuj
Paprock Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Witam.Mam auto Renault Master sprowadzone z Francji. W dowodzie rejestracyjnym jest kategoria J-N1 J.1_VASP czyli specjalny, liczba miejsc siedzących7.We Francji używany był Żandarmerię - no, a jak skończyła się podobna sprawa IVECO??? → http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=14368 a kwestia tych trzech foteli za przegrodą ustawienie tyłem do kierunku jazdy- odpada - ale co odpada; przegroda nie taka, czy ustawienie foteli za nią??? Cytuj
Diagnose Napisano 31 Marzec 2014 Autor Napisano 31 Marzec 2014 Temat Iveco jak się pojawił szybko tak szybko zniknął (klient nie powrócił już), a teraz mam powtórkę z rozrywki. Cytuj
Paprock Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 W ciężarowym przepis jasno precyzuje oddzielenie przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą. A tu mamy 5 miejsc do siedzenia wyraźnie w tej właśnie wydzielonej przestrzeni. On we Francji był jakimś tam specjalnym i najprawdopodobniej w celu możliwości komunikowania się wywalili szybę z przegrody. A może mi się tylko zdaje. A osobowy z 7 miejscami do siedzenia z czego 5 na pace... Odpowiedź jak w IVECO: Grubo! Jak dla mnie Hardcore-eXtremum! Cytuj
Marek1 Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 A faktycznie trochę się zapędziłem : warunek van lub wielozadaniowy Jeśli będzie miał miejsc mniej siedzących niż 4 to nie łapie się jako wielozadaniowy! Cytuj
Paprock Napisano 31 Marzec 2014 Napisano 31 Marzec 2014 Jeśli będzie miał miejsc mniej siedzących niż 4 to nie łapie się jako wielozadaniowy! - ale jaki wielozadaniowy; osobowy, czy ciężarowy??? Cytuj
Diagnose Napisano 1 Kwiecień 2014 Autor Napisano 1 Kwiecień 2014 A gdzie znajdę przepis, w którym jest mowa o tym że miejsca siedzące nie mogą znajdować się w przestrzeni ładunkowej, oraz że fotele nie mogą być zamontowane tyłem do kierunku jazdy? Cytuj
Paprock Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 A gdzie znajdę przepis (...) Na część na pewno w rozdziale 10 rozporządzenia o warunkach technicznych. Jest tam kilka ciekawych punktów między innymi o określeniu prędkości takiego pojazdu, charakterystycznej tablicy i parę innych. Cytuj
Psuj Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 czy pasażerowie mogą przebywać w przestrzeni ładunkowej? żadnych pasażerów w przestrzeni towarowej, żadnych siedzeń "samoróbek" Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Grzegorz Łódź Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 A gdzie znajdę przepis, w którym jest mowa o tym że miejsca siedzące nie mogą znajdować się w przestrzeni ładunkowej Ustawa PoRD Art. 63. 1. Przewóz osób może odbywać się tylko pojazdem do tego przeznaczonym lub przystosowanym. Liczba przewożonych osób nie może przekraczać liczby miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem ust. 4. W pojeździe niepodlegającym rejestracji liczba przewożonych osób wynika z konstrukcyjnego przeznaczenia pojazdu. 2. Dopuszcza się przewóz osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy, pod warunkiem że: 1) pojazd odpowiada wymaganym warunkom technicznym do przewozu osób; 2) osoby nie znajdują się między ładunkiem a kabiną kierowcy; 3) osoby przewożone są na miejscach siedzących; 4) pojazd nie przekracza prędkości 50 km/h. Cytuj
blakop Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Ale to nie jest samochód ciężarowy, tylko specjalny wg dokumentów. Tak wynika z dowodu. N1 to tylko kategoria homologacyjna, a samochody specjalne nie mają swojej osobnej kategorii (zatem zawsze będzie to M, N, O itd.). Inne pytanie co w nim specjalnego... To trochę jakby nasz radiowóz ktoś kupił od Policji... No pomijam, że akurat dowodu by nie dostał, ale gdyby? Co by w nim było? Furgony ITD są rejestrowane jako specjalne. No i co to jest siedzenie typu "samoróbka"? Nie sądzę, żeby pojazd dla służb opierał się na samoróbce... Cytuj
danielg539 Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Inne pytanie co w nim specjalnego... To trochę jakby nasz radiowóz ktoś kupił od Policji... Bardziej może jak pojazd sanitarny, bo te często mają przegrodę a za nią leżankę i siedzenia. Cytuj
Diagnose Napisano 2 Kwiecień 2014 Autor Napisano 2 Kwiecień 2014 We Francji używała go żandarmeria.Posiadał koguty i oznaczenia.Zabudowę homologowaną (bynajmniej tak twierdzi klient) wykonała firma z Francji, ale nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy. Cytuj
aboz Napisano 2 Kwiecień 2014 Napisano 2 Kwiecień 2014 Zabudowę homologowaną Dla służb, a te mogą obowiązywać inne przepisy niż pojazdy cywilne, podobnie jak u nas.bynajmniej tak twierdzi klient)Miałem nic nie mówić ale aż pali w oczy. "Bynajmniej" to nie "przynajmniej". To jest zaprzeczenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi