Kryczynski A Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Witam Star 266 DMC 10850 masa własna 8550 zarejestrowany jako ciężarowy podrodzaj skrzynia żuraw z zamontowanym HDS HIAB 125 wysięgnik 8,8 m podnoszony ładunek 1,5 tony na końcu wysięgnika ramienia zamontowany chwytak do stawiania słupów energetycznych, czy można zmienić na specjalny żuraw samochodowy , zmiana polegała na demontażu burt . Jak taka zmiana ma się do definicji żurawia samochodowego w Dz.U z 2005 nr.238. poz 238 załącznik Nr 1 .Proszę o opnie koleżanek i kolegów . Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Jak taka zmiana ma się do definicji żurawia samochodowego w Dz.U z 2005 nr.238. poz 238 załącznik Nr 1 Ten Dz.U. już nie obowiązuje. Cytuj
Kryczynski A Napisano 7 Kwiecień 2014 Autor Napisano 7 Kwiecień 2014 Ok to podaj aktualny , a co sadzisz o samej zmianie rodzaju Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Ok to podaj aktualny W aktualnym brak definicji. a co sadzisz o samej zmianie rodzaju Jeśli zmiana będzie taka, że pojazd nie będzie się już "nadawał" do przewożenia ładunku, a jedyną jego funkcją pozostanie żuraw to ok. Cytuj
danielg539 Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Jeśli zmiana będzie taka, że pojazd nie będzie się już "nadawał" do przewożenia ładunku, a jedyną jego funkcją pozostanie żuraw to ok michal_k, jak ta wypowiedź ma się do tej: Star 266 DMC 10850 masa własna 8550 Teoretycznie taka ładowność może pozostać ale moim zdaniem trochę się to "gryzie" z definicją samochodu specialnego. Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Teoretycznie taka ładowność może pozostać ale moim zdaniem trochę się to "gryzie" z definicją samochodu specialnego. Ja bym się bardziej skłaniał do wyeliminowania możliwości przewozu ładunków (demontaż skrzyni). Cytuj
danielg539 Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 (demontaż skrzyni). Ale przyznasz, że to nie to samo co demontaz burt. Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Ale przyznasz, że to nie to samo co demontaz burt. Dokładnie, więc "dla przyzwoitości" mogliby zdemontować całą skrzynię. A że się ją później założy... Cytuj
Jacdiag Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 taki to ciężarowy: skrzynia + żuraw a to specjalny dodatkowo - uprzywilejowany Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Kryczynski A Napisano 9 Kwiecień 2014 Autor Napisano 9 Kwiecień 2014 Dzięki za zdjęcia gdyby ten tu u mnie wyglądał jak na foto 2 to było by ok, ale jest taki jak foto 1 tylko nie ma burt i nie wywrotka . Cytuj
Mecher Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 Jak dla mnie HDS to żaden żuraw. Jeśli dobrze pamiętam to nawet uprawnienia do obsługi są inne do HDS a inne do żurawia. Cytuj
Marek1 Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 jest taki jak foto 1 tylko nie ma burt i nie wywrotka . Jednak ma platformę która czemu niby ma służyć? Bez burt też można przewozić ładunek! [ Dodano: 09-04-2014, 22:44 ] Jak dla mnie HDS to żaden żuraw. Jeśli dobrze pamiętam to nawet uprawnienia do obsługi są inne do HDS a inne do żurawia. Tak właśnie jest. Pojazd specjalny, żuraw samochodowy to nie to samo co samochód ciężarowy z zamontowanym urządzeniem do załadunku/rozładunku typu żuraw. Cytuj
Kryczynski A Napisano 9 Kwiecień 2014 Autor Napisano 9 Kwiecień 2014 Jest dokładnie tak jak piszesz przewozi słupy ,żuraw pojazd specjalny ma mieć podłogę a nie pozostałość skrzyni ładunkowej Cytuj
Marek1 Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 Pojazd specjalny, żuraw samochodowy nie służy do przewożenia jakiegokolwiek ładunku poza tym który jest jego własnym wyposażeniem. Taki pojazd który przewozi ładunki jest nadal samochodem ciężarowym. Cytuj
Jacdiag Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 Jak dla mnie HDS to żaden żuraw. Jeśli dobrze pamiętam to nawet uprawnienia do obsługi są inne do HDS a inne do żurawia. żuraw to gatunek ptaka np ewentualnie - HDS - to skrót od "hydrauliczny dźwig samochodowy" Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
blakop Napisano 10 Kwiecień 2014 Napisano 10 Kwiecień 2014 żuraw pojazd specjalny ma mieć podłogę a nie pozostałość skrzyni ładunkowej Trudno nazwać to podłogą... Twój pojazd to zwyczajnie ciężarowy, podrodzaj platforma. Od strony WK to że ma HDS w ogóle Cię nie interesuje. Analogiczny temat - pompy do betonu. Sama pompa - specjalny. Ale gruszka + pompa - ju zwykły ciężarowy. Natomiast kierowcę jako takiego + diagnostę obowiązuje dozór na to urządzenie. Cytuj
michal_k Napisano 10 Kwiecień 2014 Napisano 10 Kwiecień 2014 podrodzaj platforma. Nie ma takiego podrodzaju w klasyfikacji. Cytuj
blakop Napisano 10 Kwiecień 2014 Napisano 10 Kwiecień 2014 Na pewno jest - albo coś podobnego. Z pamięci pisałem Cytuj
michal_k Napisano 10 Kwiecień 2014 Napisano 10 Kwiecień 2014 Na pewno jest - albo coś podobnego. Nie ma. Z pamięci pisałem Widocznie pamięć już nie ta Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi