Skocz do zawartości

VAT-1, VAT-2, VAT- 1a, VAT- 1b

Featured Replies

Napisano
- i co gdy będzie wymiana DR stary VAT-2 po wymianie DR będzie już nowym VAT-2. :-D

Przy wymianie DR "stary" VAT-2 nie będzie przepisany.

• Odpowiedzi 96
  • Wyświetleń 60,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Klient chce zaświadczenie, że nie spełnia VAT (w DR wpis VAT-2 stary) i pytanie co zaznaczyć na I stronie P czy N czy bez oceny?

Napisano
pytanie co zaznaczyć na I stronie P czy N czy bez oceny?

Kolejny dowód na to, iż " P lub N " nie powinno mieć nic wspólnego z warunkami "spełnia - nie spełnia",,,

Napisano
pytanie co zaznaczyć na I stronie P czy N czy bez oceny?

Kolejny dowód na to, iż " P lub N " nie powinno mieć nic wspólnego z warunkami "spełnia - nie spełnia",,,

Ja to wiem, tylko jest jak jest i coś zaznaczyć trzeba, ale co ?

Napisano

Jeżeli kontroluje Was TDT, to śmiało wykreśl oba punkty i w pkt.2 zaznacz, że nie odpowiada VAT 2.

Napisano
Jeżeli kontroluje Was TDT, to śmiało wykreśl oba punkty i w pkt.2 zaznacz, że nie odpowiada VAT 2.

To ciekawe, bo u nas twierdzili, że wykreślamy tylko jeden :razz:

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
o ciekawe, bo u nas twierdzili, że wykreślamy tylko jeden :razz:
zależy od delegatury w niektórych "ten przepis nie przyjął się" :hihi:
Napisano

Mnie to i tak MTV bo mam na piśmie z mojego WK, że przy każdym dodatkowym okreslamy wynik :D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
To ciekawe, bo u nas twierdzili, że wykreślamy tylko jeden

To w porządku, znaczy, że tam też tylko ludzie pracują ,,,

Napisano

Klient chce zaświadczenie, że nie spełnia VAT (w DR wpis VAT-2 stary) i pytanie co zaznaczyć na I stronie P czy N czy bez oceny?

Mnie to i tak MTV bo mam na piśmie z mojego WK, że przy każdym dodatkowym okreslamy wynik :D

To jaki wynik byś określił w tym przypadku?

Napisano

N

Napisano

N

Czyli mamy dwa rozwiązania dot. tego samego badania.

Napisano

Ciesz się, że tylko dwa ,,,

Napisano
zjc napisał/a:

Ciesz się, że tylko dwa ,,,

Już dużych możliwości nie zostało - tylko jedno :-D

Napisano
Już dużych możliwości nie zostało - tylko jedno

Nie doceniasz jednak mądrzejszych od nas, nie wiesz ile jeszcze (oprócz P N X ) rozwiązań powstało,,,

Napisano

Ja nie wystawiam takiego zaświadczenia bo :

Dz. U. 312 mówi:

10.Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w ust. 9:1)pkt 1 i 2 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację, oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu zawierającego odpowiednią adnotację o spełnieniu tych wymagań;

Sprawdzamy tylko jak spełnia a jak nie spełnia to co masz napisać w zaświadczeniu, którego punktu nie spełnia 1a, 1b czy 2 jak masz dwa rzędy siedzeń :?

Napisano
jak nie spełnia to co masz napisać w zaświadczeniu, którego punktu nie spełnia 1a, 1b czy 2 jak masz dwa rzędy siedzeń

Nie spełnia żadnego z nich.

Napisano
Już dużych możliwości nie zostało - tylko jedno

Nie doceniasz jednak mądrzejszych od nas, nie wiesz ile jeszcze (oprócz P N X ) rozwiązań powstało,,,

Np.ja wykonałbym badanie dodatkowe ustalenie danych (6.9 a) z wynikiem pozytywnym.

W pkt1 uwag napisałbym-w związku ze zmianą ustawy VAT adnotacja w DR VAT-2 jest nieaktualna. W pkt2 nic bym nie wpisywał.

To takie moje rozwiązanie :-D

Napisano
W pkt1 uwag napisałbym-w związku ze zmianą ustawy VAT adnotacja w DR VAT-2 jest nieaktualna. W pkt2 nic bym nie wpisywał.

Dopiero ten sposób przedszkolem pachnie ,,,

Napisano
Dopiero ten sposób przedszkolem pachnie ,,,

Ale prawda że dobry? :)

Napisano
Np.ja wykonałbym badanie dodatkowe ustalenie danych (6.9 a) z wynikiem pozytywnym.

To takie moje rozwiązanie :-D

A w takim razie po co w pkt. 2 zaświadczenia jest: spełnia/nie spełnia określonych warunków?

Jeśli zaznaczę w pkt.2 nie spełnia VAT-2 to mam załatwione obydwa przypadki, bo nie spełnia starego Vat-2 ani nowego.

Ps. Janusz60 miał rację w wcześniejszym poście, że istnieją jeszcze inne pomysły w takich przypadkach.

Pozdrawiam

Napisano
A w takim razie po co w pkt. 2 zaświadczenia jest: spełnia/nie spełnia określonych warunków?

Dla pojazdów które spełniają określone warunki :)

To tak jak byś chciał na siłę dla samochodu osobowego wykonać badanie dodatkowe VAT,że nie spełnia żadnego VATu :)

Stary VAT 2 jest po prostu nieaktualny-czyli tak jakby go nie było.

Pamiętacie pewnie motorowery gdzie w DR w miejscu na pieczątkę z OBT było "bezterminowo". Z chwilą zmiany ustawy PoRD wpis ten jest nieaktualny i motorowery poddawane są OBT.