Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie mam pytanko jak podejść do sprawy bo jedzie mi klient z przyczepą pod łódke sprowadzona z USA i nie była tam rejestrowana i nie jest to fabryczna przyczepa tylko zbudowana od podstaw przez jakąś firme i co z tym fantem zrobić

Napisano

Podstawa - czy ma jakieś dokumenty, nr ramy - czy całkowite echo to porażka

Napisano

- poczekaj niech przyciągnie, pooglądasz, ocenisz, sprawdzisz czy ma jakieś numery, dane, tabliczki, papiery... takie rzeczy.

Napisano

No vin masy itd wiadomo ale jeszcze sprawa TR i po czasówki wysyłać klienta?

Napisano

Jak to podłodziowa przyczepka to na 100% nie będzie miała NIC ze Stanów.

U nich to się zalicza jako akcesoria do łodzi, a nie samodzielny pojazd. Nie podlegają tam rejestracji.

Pytanie czy się nr i jakiejś tabliczki doszukasz. Powinno być coś. Zazwyczaj było.

Co do procedury rejestracji - temat analogiczny do każdego innego pojazdu niepodlegającego rejestracji w kraju pochodzenia.

Napisano

Przyczepe mam jest to przyczepa zabudowana z papierami w tymczasowym dowodzie mam marke INNA MARKA a w Certificate of Origin marka to nazwa firmy która tą przyczepe wybudowała i co teraz wpisać do badania nazwe tej firmy?

Napisano

podaj VIN to może się coś rozkoduje

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Marka - nieznana

rok 1984 w/g jednego

[ Dodano: 21-05-2014, 12:13 ]

Region Ameryka Północna

Kraj pochodzenia Stany Zjednoczone

Producent TN Przyczepy LLC

Adres producenta 465659454, 9270 W US Highway 20, Shipshewana IN 46565-9454,

Producent telefonu (219) 768-9197

Data rejestracji WMI 04.01.2002

Sieć informacje abcent

Napisano

Mam podobny problemem, więc nie zakładam nowego tematu.

Przyczepa firmy Tee Nee, posiada taki dokument jak w załączniku.

Co z niego można wywnioskować?

Czy taka przyczepa będzie posiadała jakiś numer?

podobna jest do takiej klik która posiada VIN.

DSC_0138.jpg.d517bb32dde3a476a391ce4a6f5df7a4.jpg

Napisano

Przyczepy pod łodziowe są w USA rejestrowane .

Napisano
Przyczepy pod łodziowe są w USA rejestrowane .
Pewnie to zależy od stanu.
Napisano
Pewnie to zależy od stanu.

Do tej pory spotkałem się z paroma takimi przyczepami z różnych stanów i wszystkie były

rejestrowane .

Napisano

Ja spotkałem się z przyczepkami z USA, które nie miały wybitego numeru VIN tylko trwale naniesiony w postaci naklejki z kodem kreskowym (tabliczka znamionowa również była). Naklejka była ponacinana i nie było szans jej zerwać bez zniszczenia. Zgodnie z pismem ówczesnego Ministerstwa Transportu uznałem z oznakowanie dopuszczalne.

Napisano

Absolutnie przyczepu pod-łodziowe w Stanach nie są obowiązkowo rejestrowane!!!!

• 2 weeks later...
Napisano

Czy przyczepa pod łodziowa z 1997 DMC=2000kg musi posiadać VIN?

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża sie:

1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załaczniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;

nie rozumiem dokładnie tego zapisu "przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami"

Napisano

numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla

pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r.

oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r.,

ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami

oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny