nawer88 Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Witam, Mam pytanie odnośnie pierwszej rejestracji takiego autka w polsce. Auto to MAN 10x4 ( 5 osi) z DMC 40 T. W Polsce żaden przepis nie definiuje takiego pojazdu oraz nigdzie nie jest napisane ze nie moze być dopuszczony do ruchu. Diagnosta ze stacji kontroli pojazdów twierdzi że bez problemu można takie autko zarejestrować bez odstępstwa. Czy moge się obawiać problemów z rejestracją oraz ograniczenia DMC na 32 t? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Czy moge się obawiać problemów z rejestracją oraz ograniczenia DMC na 32 t? Nie powinieneś mieć problemów. Ilość osi nie jest reglamentowana, 32 t jest dla pojazdu czteroosiowego a nie dla pięcioosiowego więc nie można zastosować ograniczenia, którego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Tak jak Adam mówi. Spokojnie możesz to rejestrować. Nic nie będzie ograniczone w tym przypadku (zakładam, że wymiary i inne parametry typu naciski itd.są w normach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nawer88 Napisano 21 Maj 2014 Autor Share Napisano 21 Maj 2014 Wymiary są w normie, długość podobna do gruszki na 4 osiach lub 4 osiowej wywrotki z Anglii. Właśnie obawiałem się że przez nasze zacofane przepisy może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Przepisy są jak da mnie OK. Ale interpretacja jest różna. Z pewnością trafisz na osoby, które będą chciały od Ciebie odstępstwa na takie coś - w myśl zasady, że jak coś nie jest określone przepisami, to trzeba na to odstępstwo tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nawer88 Napisano 21 Maj 2014 Autor Share Napisano 21 Maj 2014 Zgadzam się z Tobą. Ale pewnie na odstępstwo trzeba czekać bardzo długo. A kupując taki samochód nie mogę sobie pozwolić na stanie przez kilka miesięcy lub dłużej. To jest moja największa obawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Pamiętacie temat 4-oska + przyczepa - ten sam przypadek - nie ma limitu prawnego jak piasł blakop, - więc teoretycznie bez ograniczeń przy zachowaniu innych parametrów / nacisk osi/ szczególnie. I co wpisać w O.1 i F.3 Ciąć - na jakiej podstawie. A najważniejsze - co jest napisane w DR w F.1 F.2 . Wrzuć skan DR to będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 Gdzieś kiedyś krążył tutaj ,więc trzeba poszukać -dwie opinie na temat ilości osi - raz było ,że musi ,raz że nie musi mieć odstępstw - na pewno ktoś ma do tego dostęp i pomoże koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 na pewno ktoś ma do tego dostęp Mamy wszyscy http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=148053#148053 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nawer88 Napisano 22 Maj 2014 Autor Share Napisano 22 Maj 2014 Dorzucam skan dowodu zagranicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Szwajcar z poza Unii. Co najmniej oznaczenie 35 trochę dziwne. Zostawić wszystko jak jest bez cięcia, jeszcze jak by TZ zobaczyć to była by całkowita pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nawer88 Napisano 22 Maj 2014 Autor Share Napisano 22 Maj 2014 Dziwi mnie tylko ze ma podany nacisk na 4 osie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Bo tyle jest miejsca na standardowej TZ - to nie problem - w uwagach dopiszesz - w naszych DIP też tylko 4 pozycje 5-oś 93,1kN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi