Paprock Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Czy takie coś może być ciężarowe 9-osobowe? Citroen Jumper po zabudowie - dołożyli 6 miejsc siedzących. Dane z dowodu rejestracyjnego: F.2 = 3300 kg zgodna z tabliczką G = 2180 kg S.1 = 9 (Może być link albo opcja szukaj nie... ) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Jaki podrodzaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Jaki podrodzaj? - więcej danych nie mam, a w ostatnio najpopularniejszej aplikacji gov.pl też lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Jaki podrodzaj? Nieistotne, po zmianach to diagnosta może go określić. Czy takie coś może być ciężarowe 9-osobowe? NIE. Ładowność - 1120 kg Masa osób - 619 kg Zostaje na towar - 501 kg 501 to mniej niż 619 więc nie może być już ciężarowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 § 9a.37) W samochodzie ciężarowym kategorii N1 o nadwoziu rodzaju AB, AC, AF lub BB, o których mowa w przepisach o homologacji pojazdów, mogą być wprowadzone zmiany konstrukcyjne polegające na zmianie ilości miejsc, jeżeli: 1) liczba miejsc nie przekracza osiem (bez kierowcy) i 2)38) P – ((M + 75) + N x 68) ≥ N x 68, gdzie: P – dopuszczalna masa całkowita pojazdu w kg, M – masa własna pojazdu, N – liczba miejsc, nie licząc miejsca kierowcy. [ Dodano: 28-06-2014, 10:00 ] Obstawiam, że jeśli podrodzaj nie będzie wielozadaniowy lub van to zmiana dopuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Obstawiam, że jeśli podrodzaj nie będzie wielozadaniowy lub van to zmiana dopuszczalna. - ten Jumper to furgon się dowiedziałem, a mniej więcej stan jego jest taki od pierwszej rejestracji z 31 marca 2006 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Obstawiam, że jeśli podrodzaj nie będzie wielozadaniowy lub van to zmiana dopuszczalna. Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Te 9 miejscowe były homologowane jako furgon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Te 9 miejscowe były homologowane jako furgon . Te które ja widziałem pochodziły z przed 2004r i vanami za pewne nie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 to już chyba było ale dla przypomnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 29 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2014 to już chyba było ale dla przypomnienia- a czy któryś kolega, albo kolega fiedorowicz, uprzejmie mógłby to powyliczać... czy tematyczny Jumper-Furgon może być, czy nie może być samochodem ciężarowym o 9 miejscach siedzących?Ładnie proszę. 4. Liczba miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy nie może przekroczyć: a) 6 w przypadku pojazdów kategorii N1 ; b) 8 w przypadku pojazdów kategorii N2 lub N3. - Czy to już dyskwalifikacja? Nadmienię, że pojazd jest w takim stanie od około 8 lat i kategorii homologacyjnej w dowodzie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 29 Czerwiec 2014 Share Napisano 29 Czerwiec 2014 czy tematyczny Jumper-Furgon może być, czy nie może być samochodem ciężarowym o 9 miejscach siedzących? Masa 9 osób spokojnie się mieści w jego ładowności, a innych przeciwwskazań brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 29 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2014 michal_k, dzięki (czasem wklejki przymulą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fredek Napisano 30 Czerwiec 2014 Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Masa 9 osób spokojnie się mieści w jego ładowności, a innych przeciwwskazań brak. To w końcu co z jego zdolnością do przewożenia ładunków ma ona znaczenia do określenia jako N1 Ładowność - 1120 kg Masa osób - 619 kg Zostaje na towar - 501 kg 501 to mniej niż 619 więc nie może być już ciężarowy... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 30 Czerwiec 2014 Share Napisano 30 Czerwiec 2014 To w końcu co z jego zdolnością do przewożenia ładunków ma ona znaczenia do określenia jako N1 Tego podrodzaju to nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1 Napisano 30 Czerwiec 2014 Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Możesz kolego michał przybliżyc i wyjaśnić dlaczego nie dotyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 30 Czerwiec 2014 Share Napisano 30 Czerwiec 2014 Możesz kolego michał przybliżyc i wyjaśnić dlaczego nie dotyczy? A na jakiej podstawie dotyczy? Wystarczy, że liczba miejsc mieści się w ładowności. Przepis m.in. dla vanów i wielozadaniowych zacytowałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 12 Lipiec 2014 Share Napisano 12 Lipiec 2014 to już chyba było ale dla przypomnienia a jakie to jest przypomnienie do tego tematu, jeżeli: "Niniejsze rozporządzenie stosuje się do nowych typów pojazdów, które będą homologowane w dniu 29 października 2012 r. lub później." i "Niniejsze rozporządzenie nie unieważnia żadnej homologacji typu udzielonej przed 29 października 2012 r. ani nie uniemożliwia rozszerzenia takich homologacji." :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeti Napisano 14 Lipiec 2014 Share Napisano 14 Lipiec 2014 501 to mniej niż 619 więc nie może być już ciężarowy... Mi po podstawieniu wszystkich danych wyszło P – ((M + 75) + N x 68) ≥ N x 68 3300-(2180+75)+8x68 ≥ 8x68 3300-2799 ≥ 544 501≥ 544 ale to nie zmienia faktu nie może być już ciężarowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 14 Lipiec 2014 Share Napisano 14 Lipiec 2014 Mi po podstawieniu wszystkich danych wyszłoP – ((M + 75) + N x 68) ≥ N x 68 3300-(2180+75)+8x68 ≥ 8x68 3300-2799 ≥ 544 501≥ 544 ale to nie zmienia faktu A przeczytałeś, do jakich pojazdów stosuje się ten wzór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeti Napisano 15 Lipiec 2014 Share Napisano 15 Lipiec 2014 A przeczytałeś, do jakich pojazdów stosuje się ten wzór? Ja wiem , ale już nie jestem pewien czy TY wiesz.(Nie myl pojęć rodz.nadwozia z podrodzajem.W/g Twego rozumowania AC to ciężarowy,kombi) . Dla przypomnienia § 9a.37) W samochodzie ciężarowym kategorii N1 o nadwoziu rodzaju AB, AC, AF lub BB, o których mowa w przepisach o homologacji pojazdów, mogą być wprowadzone zmiany konstrukcyjne polegające na zmianie ilości miejsc, jeżeli ----- Wprawdzie nie widziałem pojazdu omawianego w tym temacie , ale z opisu zaliczył bym go do KAT N1 rodz nadwozia AF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 15 Lipiec 2014 Share Napisano 15 Lipiec 2014 Wprawdzie nie widziałem pojazdu omawianego w tym temacie , ale z opisu zaliczył bym go do KAT N1 rodz nadwozia AF. A ja widząc tylko dokumenty w WK nie zaliczyłbym go do żadnego z pojazdów wymienionego we wzorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 15 Lipiec 2014 Share Napisano 15 Lipiec 2014 A ja widząc tylko dokumenty w WK nie zaliczyłbym go do żadnego z pojazdów wymienionego we wzorze Nic dziwnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcs Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Pisałem już kiedyś ile zamieszania wywołuje posługiwanie się przez niektórych rodzajem nadwozia zamiennie z podrodzajem pojazdu. Nie ma pojazdów kategorii N o rodzaju nadwozia np. AF. Owszem, są podrodzaju wielozadaniowe. Wszystkie pojazdy kategorii N, które są bazowane na osobowych np. wielozadaniowych mają rodzaj nadwozia BB- van, chociaż mogą być podrodzaju wielozadaniowy. Użycie w przepisach określenia: pojazd kategorii N1 o rodzaju nadwozia AB, AC, AF jest bzdurą totalną, a ponieważ zostało użyte w ważnym akcie prawnym zmusza nas wszystkich do wykonywania stójki na dwunastnicy przy rozwiązywaniu problemów podobnych do powyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 17 Lipiec 2014 Share Napisano 17 Lipiec 2014 Użycie w przepisach określenia: pojazd kategorii N1 o rodzaju nadwozia AB, AC, AF jest bzdurą Być może. Ale w praktyce prowadzi właśnie do zrównania pojęć "podrodzaj" (zgodnie z klasyfikacją RPP) i rodzaj nadwozia. I nic na to nie poradzisz... Zapisy są tu co najmniej niejednoznaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi