dawid018 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Witam.na innym forum próbuje wytłumaczyć pewnemu panu ze w/g mnie zaświadczenie nie jest dokumentem które dopuszcza pojazd do ruchu bo w/g ustawy takim dokumentem jest DR lub PC. chciał bym w związku z tym poznać wasze argumenty czy zaświadczenie jest dokumentem dopuszczającym do ruchu czy nie?? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Może zaczniesz od tego , jakie zaświadczenie i w jakim celu wydane ? Cytuj
dawid018 Napisano 5 Sierpień 2014 Autor Napisano 5 Sierpień 2014 zaświadczenie z przeprowadzonego badania technicznego z wynikiem P.wydane w celu wymiany DR Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Zatem jest ważne łącznie z DR. DR dopuszcza do ruchu a zaświadczenie stwierdza ważność badań technicznych ,,, Cytuj
adam1501 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Jeżeli zaświadczenie nie jest starsze niż 30 dni to przy kontroli sierżant nie zrobi nic, natomiast jeżeli będzie jeździł dłużej to sierżant dmuchnie DR i odeśle do WK celem wymiany. Literalnie zaświadczenie nie uprawnia do poruszania się po drogach (zatrzymany DR bez prawa do poruszania się), kiedy ma się tylko pokwitowanie i zaświadczenie z BT. Cytuj
michal_k Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Jeżeli zaświadczenie nie jest starsze niż 30 dni to przy kontroli sierżant nie zrobi nic, natomiast jeżeli będzie jeździł dłużej to sierżant dmuchnie DR i odeśle do WK celem wymiany. Tylko taki sierżant, który nie zna opinii prawnej Komendy Głównej Cytuj
biker100 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Tylko taki sierżant, który nie zna opinii prawnej Komendy Głównej Michale o takiego nie trudno jak to już udowodnił JANUSZ60 bodajże co 4 -ty ... Cytuj
aboz Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Jeżeli zaświadczenie nie jest starsze niż 30 dni to przy kontroli sierżant nie zrobi nic, natomiast jeżeli będzie jeździł dłużej to sierżant dmuchnie DR i odeśle do WK celem wymiany.A zaświadczenie z OBT ma datę ważności inną niż TNBT? A co, jeśli wniosek o nowy DR złożę 30 dnia od daty OBT? Czy do dnia wydania nowego DR nie mogę się poruszać pojazdem? Cytuj
Olga Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 A co, jeśli wniosek o nowy DR złożę 30 dnia od daty OBT? Czy do dnia wydania nowego DR nie mogę się poruszać pojazdem? Możesz, ale wówczas na PC Rozp. w spr. rejestracji: § 10 3a. Na okres do wydania wtórnika dowodu rejestracyjnego, nie dłuższy jednak niż 30 dni, organ rejestrujący, na wniosek właściciela pojazdu, wydaje pozwolenie czasowe. 3b. Przepis ust. 3a stosuje się również w przypadku wydawania dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego. W przypadku złożenia wniosku o wydanie nowego DR, gdy upłynął termin następnego badania technicznego pojazdu w DR - na wniosek właściciela wydaje się PC. Natomiast, gdy w DR nie upłynął jeszcze termin następnego badania technicznego, wówczas zwraca się dotychczasowy DR właścicielowi pojazdu do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego. Cytuj
aboz Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Ale ja nie chcę PC, bo i po co. Mam DR i zaświadczenie. Ustawowy obowiązek spełniłem (30 dni), a to że WK nie wyda mi nowego DR od ręki to już nie moja sprawa. Policjant też nie może zatrzymać DR, bo brak podstaw prawnych. OBT ważne, wniosek o nowy DR złożony (co potwierdza pieczątka WK na zaświadczeniu) Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Ale ja nie chcę PC, bo i po co Ale musisz i nie wybrzydzaj Cytuj
adam1501 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Policjant też nie może zatrzymać DR, bo brak podstaw prawnych. Niedopełnienie - legendy w DR - Dmuchnie ino siwy dym. OBT ważne Nikt nie neguje ważności badania, nie za to zostanie zatrzymany DR. wniosek o nowy DR złożony (co potwierdza pieczątka WK na zaświadczeniu) Po złożeniu wniosku zostanie wydane PC abyś mógł się legalnie poruszać, jeżeli nie chcesz się poruszać możesz nie brać PC i samochód do garażu do czasu otrzymania dokumentu uprawniającego do poruszania się po drogach. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Po złożeniu wniosku zostanie ...wpisana adnotacja w uwagach w starym DR-"bad.tech ważne do xxxx " .....i czekamy na nowy DR Cytuj
michal_k Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 ...wpisana adnotacja w uwagach w starym DR-"bad.tech ważne do xxxx " Ciekawe jakim prawem Cytuj
blakop Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Ani nie ma takiej adnotacji, ani stempla na zaswiadczeniu... Cytuj
aboz Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Ani nie ma takiej adnotacji, ani stempla na zaswiadczeniu...Oj, dobra. Dawno DR nie wymieniałem to nie pamiętam Cytuj
Paprock Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Oj, dobra. Dawno DR nie wymieniałem to nie pamiętam - ale pieczątki są, albo były. Z kilka razy widziałem "Zgłoszono do wymiany", to może na dziś zakazane. Cytuj
Olga Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Oj, dobra. Dawno DR nie wymieniałem to nie pamiętam - ale pieczątki są, albo były. Z kilka razy widziałem "Zgłoszono do wymiany", to może na dziś zakazane. Jeżeli już, to było: ZGŁOSZONO ZMIANĘ DANYCH. Oczywiście, że mogłeś widzieć i możesz jeszcze zobaczyć w DR taką pieczątkę, ale taka sytuacja dotyczy: Rozp. w spr. szczegółowych czynności... § 5. 1. W przypadku zgłoszenia przez właściciela pojazdu zmian, o których mowa w art. 78 ust. 2 pkt 2 ustawy, organ rejestrujący, z zastrzeżeniem ust. 2-5, stosownie do zgłoszonych zmian: (...) 5a) dokonuje w dowodzie rejestracyjnym adnotacji o treści: "zgłoszono zmianę danych" i zwraca właścicielowi dowód rejestracyjny do czasu wydania nowego dowodu rejestracyjnego; ... Cytuj
Paprock Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 No i się rypło. Jak wspominałem kilka razy widziałem, więc sens tej pieczęci słabo zapamiętałem. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 ZGŁOSZONO ZMIANĘ DANYCH Tak było napisane,lub coś w tym stylu.Zwracam "honor " ,termin to na PC Musze popracować nad sobą (pamięcią) Cytuj
michal_k Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 termin to na PC Literalnie to też bezprawnie - ale "nie zaszkodzi, a pomóc może" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi