Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie dzisiaj zgłosił się do mnie klient, który ma problem z zarejestrowaniem samochodu sprowadzonego z Włoch wyprodukowanego w Kanadzie.

W włoskim dowodzie rejestracyjnym znajduje się wpis LU następnie sześć ostatnich numerów nadwozia i na zakończeniu LU , na prawym przednim mocowaniu amortyzatora wybite jest 6 ostatnich znaków z numeru nadwozia , natomiast w okienku szyby czołowej i na TZ na drzwiach lewych przednich można odnaleźć numer 17-znakowy

Czy w takim wypadku konieczna jest w ogóle opinia rzeczoznawcy, w aso dodge dowiedziałem się że w niektórych modelach nie były nabijane na nadwoziu pełne numery identyfikacyjne, stąd można wnioskować że nie było ingerencji w pola numerowe poza zakładem producenta.

czy spotkaliście się już z takim problemem, jak pomóc klientowi ???????

P8050003.thumb.JPG.06ab272572d709da84af016ebd183b63.JPG

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• michal_k

21

• mily

14

• Paprock

13

• aboz

6

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
czy spotkaliście się już z takim problemem, jak pomóc klientowi ???????
-ten uznać za poprawny VIN →
w okienku szyby czołowej
Napisano
-ten uznać za poprawny VIN →

mily napisał/a:

w okienku szyby czołowej

W włoskim dowodzie rejestracyjnym znajduje się wpis LU następnie sześć ostatnich numerów nadwozia i na zakończeniu LU

Czyli wynik badania " N"

Napisano

Osobiście to bym jeszcze pod listwami progowymi z prawej strony pokopał i przejrzał dokładnie dywany pod siedzeniami. Przynajmniej wersje europejskie lubią tam mieć viny skryte: Caliber, Journey.

Może być numer nadany na podstawie włoskich przepisów.
- no może być, ale jak mily pisze auto posiada numery fabryczne.
Napisano
- no może być, ale jak mily pisze auto posiada numery fabryczne.
Ale nie naniesione na nadwozie, więc mogą być nadane na podstawie wewnętrznych przepisów nowe. A to, że pokrywają się w części z numerami oryginalnymi to już pewnie wewnętrzne regulacje prawne precyzują.
Napisano
A to, że pokrywają się w części z numerami oryginalnymi to już pewnie wewnętrzne regulacje prawne precyzują.
- ale te regulacje kompletnie mnie nie interesują. Piszę w zaświadczeniu podobnie jak zostało powiedziane w pierwszym poście. Zakańczam badanie wynikiem [N]. Wydział podejmie decyzję czy opinia, czy PC z siedemnastoznakowym numerem i galimatias wyprostuje się. ;)
Napisano

A nie ma nic w adnotacjach włoskiego DR, że jest to numer nadany przez włoski urząd? Wtedy uznałbym, że to numer nadany na podstawie odrębnych przepisów, czyli nie musi być VIN.

Napisano

Panowie, jeszcze raz - numer wybity na prawy przednim "kielichu" amortyzatora składa się z 6 znaków które pokrywają się z ostatnimi znakami numery wskazanego w polu numerowym pod szybą i na TZ, z informacji uzyskanych w ASO DODGE dowiedziałem się że bardzo często zdarzało się że samochodu produkowane w USA nie miały wybitego pełnego numeru VIN lecz tylko ostatnie znaki na nadwoziu. Wydaje mi się że numer umieszczony w dolnej części szyby czołowej i umieszczony na TZ w sposób jednoznaczny identyfikują samochód. Osobiście spotkałem się z sytuacją gdzie samochód pod fotelem pasażera miał wybity 8 znakowy numer natomiast w polskim dowodzie rejestracyjnym wpisany był 17-znakowy numer widniejący w polu numerowym znajdującym się w lewym dolnym narożniku szyby czołowej i na tabliczce znamionowej , dlatego zastanawiam się czy na wszystkich samochodach sprowadzonych z USA są zawsze nabite numery nadwozia czy występuje tylko tabliczka znamionowa i numer w lewym dolnym narożniku szyby czołowej - bo akurat w tej kwestii ilu znawców tyle opinii

we włoskim dowodzie rejestracyjnym nie widzę informacji dotyczącej zamiany numeru nadwozia

PC093173.thumb.JPG.50158669a97c59536e0017d0ab7bf0e9.JPG

Napisano

Na pewno nie ma nic w adnotacjach? Struktura numeru bardzo sugeruje, że to numer nadany urzędowo. W tych gwiazdkach w środku nie ma czasem liter "LU"?

Napisano

Gołym okiem widać, że to chryslerowskie znaki. Nie widzę sposobu aby ręcznie takim szyku nabić. No, chyba że są lepsi ode mnie. :foch:

Napisano

mily, czego oczekujesz? Wyjaśniliśmy Ci skąd takie rozbieżności mogły się wziąć i jak temat rozwiązać. Ten numer, który jest w DR i na nadwoziu (nabity) wygląda na nadany na drodze administracyjnej we Włoszech. Rozwiązania podali paprock i michal_k.

Napisano

też się nad tym zastanawiam, ale jak widzisz na załączonym zdjęciu nie bardzo można w gwiazdkach odczytać litery LU

Napisano

Wrzuć skan DR - na pewno na 100% nie ma nic w adnotacjach na ten temat?

Ja tam w gwiazdach coś widzę - słabo, ale widzę :P

Napisano
Gołym okiem widać, że to chryslerowskie znaki.

W tych gwiazdkach w środku nie ma czasem liter "LU"?
wydaje mi się właśnie, że są więc wychodzi na to, że może jednak nadany w Italii. Poza tym nie podoba mi się ta 2 zachodząca na pierwszą gwaizdkę :x
Napisano
Wrzuć skan DR - na pewno na 100% nie ma nic w adnotacjach na ten temat?
- najciekawsze rzeczy są na drugiej stronie tej płachty formatu A-4.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Napisano

Miałem już kiedyś pojazd z nadanym we Włoszech numerem i miał mniej więcej taki format XX111111XX - do tego była adnotacja w DR lub w "akcie własności".

Napisano

ABOZ - dziękuję bardzo za informacje , natomiast nurtują mnie dwa pytania na które jeszcze nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi

- czy w samochodach sprowadzonych z USA zawsze musi występować nabity na nadwoziu numer VIN , czy występują samochody które nie posiadają wybitego na nadwoziu numeru

- czy w świetle powyższych informacji samochód posiadający w polu numerowym 8 znakowy numer natomiast na podszybiu na tabliczce znamionowej i w dowodzie rejestracyjnym 17 znakowy numer został zarejestrowany prawidłowo czy doszło do omyłki ?

[ Dodano: 05-08-2014, 17:44 ]

już wysłałem zapytanie do wydziału komunikacji jak mam postąpić w tej kwestii - jak otrzymam odpowiedź na pewno podzielę się nią na forum - DZIĘKI

P8050050.thumb.JPG.4b5b6f02c796ef7b387b4af94f005405.JPG

P8050051.thumb.JPG.e5ed029467b019f9df99904347197cb6.JPG

P8050052.thumb.JPG.da4179b32c053fa6a3e6c80c6ad6edd1.JPG

P8050053.thumb.JPG.a59f53abfdef260cd183c436282cce58.JPG

P8050012.thumb.JPG.1e2d9577c5958121ffbcee16e41a0ea2.JPG

Napisano

Ten numer to na 99,99% numer nadany przez włoski urząd - ten urząd ma właśnie wyróżnik "LU", czyli miejscowość Lucca. A masz może "akt własności"?

Napisano

Chyba jest adnotacja o numerze!!!

[ Dodano: 05-08-2014, 18:07 ]

n. telaio punzonato su duomo amm. - numer ramy jest nabity "admin."

czyli administracyjnie

Napisano

Dzięki michal - masz rację tego nie zauważyłem - pewnie dlatego że znajomość włoskiego u mnie jest na poziomie google :-D , dosłałem twoje spostrzeżenie do WK

jeszcze raz dziękuje

Napisano
zięki michal - masz rację tego nie zauważyłem - pewnie dlatego że znajomość włoskiego u mnie jest na poziomie google

Moja też, ale miałem już podobny przypadek, taka sama struktura numeru i podobna adnotacja - zarejestrowałem bez odstępstwa, uznając to, podobnie jak diagnosta, za numer nadany na podstawie odrębnych przepisów. Pasowałoby żeby tłumacz dobrze to przetłumaczył, a być może na "akcie własności" również jest podobna adnotacja, może nawet zapisana bez skrótów.

[ Dodano: 05-08-2014, 18:23 ]

Teraz jeszcze trzeba dopatrzeć się delikatnych "LU" w środku gwiazdek ;)

Napisano

Jednym słowem warto rozmawiać, a co dwie głowy to nie jedna

pozdrowienia z gorącego Lublina ;)