mac73 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 Witam. Mam pytanie odnośnie numeru ramy,czy jest wymagany 17 znakowy VIN w przyczepach ciężarowych rejestrowanych po raz pierwszy po 1 styczniu 2003r. Cytuj
danielg539 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami; Cytuj
mac73 Napisano 26 Marzec 2015 Autor Napisano 26 Marzec 2015 I co z tego wynika? [ Dodano: 26-03-2015, 11:17 ] A jeszcze jest par. 11 ust. 2 Cytuj
waga50 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanegopo raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. Cytuj
danielg539 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 A jeszcze jest par. 11 ust. 2 Został uchylony dawno dawno temu. Cytuj
Psuj Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 ,czy jest wymagany 17 znakowy VIN w przyczepach ciężarowych http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/download.php?id=3617 Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
DARIO64 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 Został uchylony dawno dawno temu. 2. Przepisy ust. 1 pkt 1, 10, 11, 13 i 18 stosuje się również do przyczepy. http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2015/305/1 Cytuj
danielg539 Napisano 26 Marzec 2015 Napisano 26 Marzec 2015 Faktycznie ust. 2 obowiązuje a uchylony został pkt.2 Cytuj
ketiw38 Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 Przyczepa nie musi posiadać numeru VIN A podstawę możesz podać tego twierdzenia? Cytuj
michal_k Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 A podstawę możesz podać tego twierdzenia? "przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami" Cytuj
ketiw38 Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: 1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami; Mam nadzieję, że o ten przepis chodziło tobie. Możesz wskazać interpretację jego? Bo ja mam swoją primo - jest on źle napisany Z definicji 33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;Więc już nie można pisać o przyczepie, a tym bardziej ciągniku rolniczym w tym punkcie.Secundo - nie dotyczy przyczep do łączenia z ciągnikiem rolniczym, pojazdu wolnobieżnego, Proszę nie zapominać o liczbie mnogiej: z tymi pojazdami Nie jest napisane z tym pojazdem - oczywiście pojazdem samochodowym Cytuj
Jacdiag Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 michal_k, - jak będziesz czytał p.2 2.Przepisy ust.1 pkt 1, 10, 11, 13 i 18 stosuje się również do przyczepy. Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
michal_k Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 Z tymi pojazdami, czyli ze wszystkimi wymienionymi w tym przepisie (a nie tylko ciągnikiem rolniczym i pojazdem wolnobieżnym). Potwierdza to pismo z ministerstwa. A nawet zakładając, że dotyczy to przyczepy do łączenia z ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym - to jak rozpoznajecie te przyczepy do łączenia z wolnobieżnym? Co je wyróżnia? I skąd wiadomo, że ta konkretna nie jest właśnie taka? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 Co je wyróżnia? I skąd wiadomo, że ta konkretna nie jest właśnie taka? Jak to co? Właśnie numer VIN Cytuj
michal_k Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 Właśnie numer VIN Czyli jak nie ma to znaczy, że jest do wolnobieżnego Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 Dokładnie Według mnie cały ten zapis można obalić i pojazd samochodowy nie musi posiadać nr VIN. W przepisie stoi że pojazd samochodowy ma mieć VIN albo nr.... oraz TZ Mogliby się zdecydować co.... Cytuj
ketiw38 Napisano 1 Sierpień 2016 Napisano 1 Sierpień 2016 Potwierdza to pismo z ministerstwa.możesz wskazać, które?Z chęcią je sobie przypomnę, bo myślałem, że ten wpis: michal_k, - jak będziesz czytał p.2 Wszystko wytłumaczy Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 możesz wskazać, które? Zaiste o to http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=222694#222694 Cytuj
ketiw38 Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 Tak myślałem, że o to chodzi - pewnie aktualne, aczkolwiek jestem ciekaw czy jako Dyrektor też by się pod tym podpisał Cytuj
michal_k Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 Grzesiek mnie uprzedził. To jeszcze odpowiedz Waldek na moje pytanie - jak rozpoznajesz przyczepy przeznaczone do łączenia z pojazdami wolnobieżnymi? Cytuj
michal_k Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 Np po klasyfikacji Która to klasyfikacja nie rozróżnia przyczep dla pojazdów wolnobieżnych Cytuj
ketiw38 Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 To ty nie znasz tego: pojazd wolnobieżny-kolejka turystyczna*** Cytuj
michal_k Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 pojazd wolnobieżny-kolejka turystyczna*** No to pojazd - a co z przyczepą? A ja mówię o "zwykłych" przyczepach, nie do kolejki. Przepis istniał zanim się kolejka pojawiła. Zresztą "przyczepa-kolejka turystyczna" może być łączona nie tylko z wolnobieżnym, ale również z ciągnikiem rolniczym. Cytuj
ketiw38 Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 Zresztą "przyczepa-kolejka turystyczna" może być łączona nie tylko z wolnobieżnym, ale również z ciągnikiem rolniczym. A to na jakiej podstawie? Rozumiem, że rolniczą też możesz do ciężarówki podpiąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi