Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie numeru ramy,czy jest wymagany 17 znakowy VIN w przyczepach ciężarowych rejestrowanych po raz pierwszy po 1 styczniu 2003r.

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• michal_k

22

• Psuj

14

• Paprock

12

• ketiw38

11

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały

na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową

określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego

po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy

przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia

z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;

Napisano

I co z tego wynika?

[ Dodano: 26-03-2015, 11:17 ]

A jeszcze jest par. 11 ust. 2

Napisano
numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego

po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r.

Napisano
A jeszcze jest par. 11 ust. 2

Został uchylony dawno dawno temu.

Napisano
,czy jest wymagany 17 znakowy VIN w przyczepach ciężarowych

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/download.php?id=3617

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Faktycznie ust. 2 obowiązuje a uchylony został pkt.2 :cry:

• 1 year later...
Napisano
Przyczepa nie musi posiadać numeru VIN :P

A podstawę możesz podać tego twierdzenia?

Napisano
A podstawę możesz podać tego twierdzenia?

"przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami"

Napisano
§ 11.

1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;

Mam nadzieję, że o ten przepis chodziło tobie.

Możesz wskazać interpretację jego?

Bo ja mam swoją

primo - jest on źle napisany

Z definicji

33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;
Więc już nie można pisać o przyczepie, a tym bardziej ciągniku rolniczym w tym punkcie.

Secundo - nie dotyczy przyczep do łączenia z ciągnikiem rolniczym, pojazdu wolnobieżnego,

Proszę nie zapominać o liczbie mnogiej:

z tymi pojazdami

Nie jest napisane z tym pojazdem - oczywiście pojazdem samochodowym 8)

Napisano

michal_k, - jak będziesz czytał p.2 :medit:

2.Przepisy ust.1 pkt 1, 10, 11, 13 i 18 stosuje się również do przyczepy.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Z tymi pojazdami, czyli ze wszystkimi wymienionymi w tym przepisie (a nie tylko ciągnikiem rolniczym i pojazdem wolnobieżnym). Potwierdza to pismo z ministerstwa.

A nawet zakładając, że dotyczy to przyczepy do łączenia z ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym - to jak rozpoznajecie te przyczepy do łączenia z wolnobieżnym? Co je wyróżnia? I skąd wiadomo, że ta konkretna nie jest właśnie taka?

Napisano
Co je wyróżnia? I skąd wiadomo, że ta konkretna nie jest właśnie taka?

Jak to co? Właśnie numer VIN :cool:

Napisano
Właśnie numer VIN

Czyli jak nie ma to znaczy, że jest do wolnobieżnego :P

Napisano

Dokładnie :-D

Według mnie cały ten zapis można obalić i pojazd samochodowy nie musi posiadać nr VIN. W przepisie stoi że pojazd samochodowy ma mieć VIN albo nr.... oraz TZ :-D

Mogliby się zdecydować co....

;)

Napisano
Potwierdza to pismo z ministerstwa.
możesz wskazać, które?

Z chęcią je sobie przypomnę, bo myślałem, że ten wpis:

michal_k, - jak będziesz czytał p.2 :medit:
Wszystko wytłumaczy ;)
Napisano

Tak myślałem, że o to chodzi - pewnie aktualne, aczkolwiek jestem ciekaw czy jako Dyrektor też by się pod tym podpisał :?:8)

Napisano

Grzesiek mnie uprzedził. To jeszcze odpowiedz Waldek na moje pytanie - jak rozpoznajesz przyczepy przeznaczone do łączenia z pojazdami wolnobieżnymi? :P

Napisano
Np po klasyfikacji ;)

Która to klasyfikacja nie rozróżnia przyczep dla pojazdów wolnobieżnych :P

Napisano

To ty nie znasz tego:

pojazd wolnobieżny-kolejka turystyczna***

:evil:

Napisano
pojazd wolnobieżny-kolejka turystyczna***

No to pojazd - a co z przyczepą? A ja mówię o "zwykłych" przyczepach, nie do kolejki. Przepis istniał zanim się kolejka pojawiła. Zresztą "przyczepa-kolejka turystyczna" może być łączona nie tylko z wolnobieżnym, ale również z ciągnikiem rolniczym.

Napisano
Zresztą "przyczepa-kolejka turystyczna" może być łączona nie tylko z wolnobieżnym, ale również z ciągnikiem rolniczym.

A to na jakiej podstawie?

Rozumiem, że rolniczą też możesz do ciężarówki podpiąć ;)