BOGDANKAR Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 WITAM NIE ZNALAZŁEM TAKIEGO TEMATU ,WIĘC PYTAM CZY TAKI POJAZD MOŻNA ZAREJESTROWAĆ JAKO CIĄGNIK ROLNICZY ,niema trzypunktoowego układu zawieszenia maszyn rolniczych ,w niemieckim brifie był zarejestrowany jako nośnik narzędzi (wild cat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOGDANKAR Napisano 24 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2015 nie mogę dodać zdjęcia ale jest to ARCTIC CAT i został już zarejestrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 NiePonieważ? I nie szukam kombinacji, a chcę podstawę prawną, bo one idą jako ciągniki rolnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Ponieważ? Według mnie nie spełnia definicji z UPoRD.A dokładnie: "skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych" I jeszcze wiecej: 42b) (11) czterokołowiec - pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza: a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg, b) w przypadku przewozu osób 400 kg; 33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego; 44) (13) ciągnik rolniczy - pojazd silnikowy , którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości nie mniejszej niż 6 km/h, skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych Czyli ciągnik rolniczy nie może być pojazdem samochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 nie mogę dodać zdjęcia ale jest to ARCTIC CAT ARCTIC CAT wg google ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Chyba chodzi o coś takiego [ Dodano: 24-07-2015, 16:19 ] Sorry ale też nie mogę dołączyć fotki http://intl.www.arcticcat.com/dirt/side-by-sides/wildcat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Moje zdanie jest takie-czterokołowiec nie może być ciagnikiem rolniczym.Inne interpretacje to "mutacja".....Kto uważa że może to co stoi na przeszkodzie zrobić z Fiata 126p ciągnik rolniczy? Z ursusa C330 czterokołowca? a nawet samochód osobowy? Chyba wczoraj coś uchwalali na temat zmiany płci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 czterokołowiec nie może być ciagnikiem rolniczym. Wg Unii to nie czterokołowiec tylko pojazd typu side by side , a takowy może być homologowany jako ciągnik rolniczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Wg Unii to nie czterokołowiec tylko pojazd typu side by side Jak na razie w Polskiej ustawie PoRD cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 w Polskiej ustawie PoRD cisza A za parę miesięcy nastąpi zmiana kategorii homologacyjnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Niech nie zapomną też o zmianie podstawowych definicji w ustawie PoRD To wrocimy do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Grzegorz Łódź, a jak ma homo UE na ciągnik rolniczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 jak ma homo UE na ciągnik rolniczy? Ale z tego to nie wynika w niemieckim brifie był zarejestrowany jako nośnik narzędzi (wild cat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 To, że ciągnik rolniczy nie jest pojazdem samochodowym, jest oczywiste. Dlatego pozostają 2 kryteria, a w zasadzie jedno: - prędkość 40 km/h (ale to odpada, bo może być T5) - skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych Jeśli ma jakiekolwiek cechy (zaczepy, może wyjście mocy), które pozwalają na łączenie go ze sprzętem "rolniczym:, to definicja jest spełniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Jeśli ma jakiekolwiek cechy (zaczepy, może wyjście mocy), które pozwalają na łączenie go ze sprzętem "rolniczym:, to definicja jest spełniona. Tak i tylko wdedy kiedy jest to pojazd fabryczny i tak homologowany.Czyli nie może być mowy,że jest to quad,czterokołowiec zarejestrowany jako ciagnik rolniczy. Tylko po prostu-jest to ciągnik rolniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Tak i tylko wdedy kiedy jest to pojazd fabryczny i tak homologowany Takim twierdzeniem odmawiasz np. pojazdowi marki SAM bycia ciągnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 odmawiasz np. pojazdowi marki SAM bycia ciągnikiem Dlaczego? 65) (20) pojazd marki "SAM" - pojazd zbudowany przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy, konstrukcji własnej; Nie ma że pojazd marki SAM ma być silnikowy czy też samochodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Stwierdziłeś, że ciągnik musi być fabryczny i homologowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Żle zrozumiałeś.Ma mieć homologację ,że tak został wyprodukowany-jako ciągnik rolniczy. Czyli pojazd marki SAM ma mieć "dopuszczenie jednostkowe" na ciągnik rolniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Ma mieć homologację ,że tak został wyprodukowany-jako ciągnik rolniczy. Podstawę prawną poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Ale na co????? Cały czas mówię,że czterokołowiec nie moze być ciagnikiem rolniczym. A Ty jak uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikita_Bennet Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 ...Dlatego pozostają 2 kryteria, a w zasadzie jedno:- prędkość 40 km/h (ale to odpada, bo może być T5) - skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych Jeśli ma jakiekolwiek cechy (zaczepy, może wyjście mocy), które pozwalają na łączenie go ze sprzętem "rolniczym:, to definicja jest spełniona. quad a rolnictwo: - przyczepka do przewozu gratów (słupków ogrodzeniowych czy drutu kolczastego), części do maszyn (jak się spierniczy 15km tak że nie idzie ciągnika holować), paliwa z pola na pola (taka przyczepką ze zbiornikiem do 450litrów), - montowana belka do oprysków krawędzi pól, - teraz najlepsze - zaganianie owiec oraz szybki przewóz człeka szukającego gdzie w płocie elektrycznym jest przebicie (samochodem nie dojedzie, ciągnik za wolny lub za duży gabarytowo lub zniszczy darń), - kosiarkę/mulczarkę chyba widziałem - nabudowana tak jak w C330, Takie zastosowania spotkałem. Natomiast zastanawia mnie jak to będzie z ładowarkami teleskopowymi - zaczep do przyczepy mają, niektóre mają TUZ .... PS: nie jestem diagnostą, przepisy to nie moja mocna strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 Cały czas mówię,że czterokołowiec nie moze być ciagnikiem rolniczym. Może po zmianach konstrukcyjnych (jeśli spełni definicję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 25 Lipiec 2015 Share Napisano 25 Lipiec 2015 Czyli Fiat 126p też może być ciągnikiem rolniczym po zmianach konstrukcyjnych jeśli spełni definicję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi