mama19787 Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 Panowie mam pytanie czy można dokonać zmiany konstrukcyjnej samochodu osobowego na ciężarowy np. takiego jak ford transit wiadomo ze wychodziły w 90% jako ciężarowe Cytuj
mama19787 Napisano 27 Listopad 2016 Autor Napisano 27 Listopad 2016 To dzięki bo ciągle słyszałem że tak raczej nie można Cytuj
malutki Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 Panie Grzegorzu może trochę więcej informacji na ten temat. Cytuj
aboz Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 Wyręczę Grzegorza. Dz. U. z 2016 poz. 858. Miłej lektury Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 Ale na jaki temat Po co kolejny raz pisać skoro i tak nikt nie chce czytać... Cytuj
aboz Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 Przepisy niech czytają a nie forum, bo później takie kwiatki powstają, że ręce i spodnie opadają. Cytuj
malutki Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 WASZE DYRDYMAŁY I WYWODY NAS NIE INTERESUJĄ. DZIENNIKI KAŻDY CZYTA TAK JAK POTRAFI I ZROZUMIE. WYSTARCZY W JEDNYM ZDANIU TO OPOSAĆ, KIEDY I W JAKI SPOSÓB TO ZROBIĆ: tak a tak. PANIE GRZEGORZU JA ZWESZE CZYTAŁEM PANA KOMENTARZE: Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 JA ZWESZE CZYTAŁEM PANA KOMENTARZE: Dlatego nie lubię się powtarzać. Cytuj
aboz Napisano 28 Listopad 2016 Napisano 28 Listopad 2016 WASZE DYRDYMAŁY I WYWODY NAS NIE INTERESUJĄ.Nas tzn. kogo? Jak masz jakiś problem ze zrozumieniem, zapytaj o konkrety, bo nikt po raz enty nie będzie tłumaczył wszystkiego. Cytuj
Psuj Napisano 29 Listopad 2016 Napisano 29 Listopad 2016 WASZE DYRDYMAŁY I WYWODY NAS NIE INTERESUJĄ. To czego tu szukasz? Prosisz w wielu tematach o pomoc, a potem obrażasz użytkowników? Chyba nie tędy droga... I nie KRZYCZ, proszę. Cytuj
kowal Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 nowe pisma Zalacznik-Potwierdzenie_01.pdf Informacja_dla_starostw_WT_01.pdf Cytuj
Paprock Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 Jak dobrze staram się zrozumieć to dopisali wymogi dla uchwytów oraz kraty/przegrody. A mnie tak poza nawiasem interesuje paragraf 9a, czyli co mus potwierdzać pimotami, kwitami, papierami, a czego nie trzeba potwierdzać pimotami, kwitami, papierami jeżeli idzie o przerobienie osobowego na ciężarowy? Cytuj
DARIO64 Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 Jak dobrze staram się zrozumieć to dopisali wymogi dla uchwytów oraz kraty/przegrody. Ale nie dopisali w rozporządzeniu w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów wymogu przedłożenia tego dokumentu w przypadku zgłoszenia zmian . Ciekawy jestem co będzie jak się klient uprze żeby mu dać podstawę prawną. Cytuj
Paprock Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 Ale nie dopisali w rozporządzeniu w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów wymogu przedłożenia tego dokumentu w przypadku zgłoszenia zmian . - no nie napisali, nie napisali, ale można kombinować tak: Do rejestracji należy dołączyć zaświadczenie z badania, a pozytywne zaświadczenie z badania wystawię dopiero po spełnieniu warunków technicznych opisanych w rozporządzeniu w wiadomych paragrafach mówiących o potwierdzeniach z jednostek uprawnionych. Czyli koło się zamyka. § 14. 1. W przypadku zawiadomienia o zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym, wynikającej:5) z wprowadzenia w pojeździe zarejestrowanym zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, do zawiadomienia dołącza się: a) dokument potwierdzający, że dokonane zmiany konstrukcyjne zmieniające rodzaj pojazdu wykonane zostały przez przedsiębiorcę, o którym mowa w art. 66 ust. 4 pkt 6 lit. b ustawy, b) zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego potwierdzające, że dokonane zmiany są zgodne z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów. § 1. Badania techniczne polegają na:1) sprawdzeniu, czy pojazd odpowiada warunkom technicznym określonym w: b) rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2015 r. poz. 305), zwanego dalej "rozporządzeniem o warunkach technicznych" Cytuj
DARIO64 Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 można kombinować tak: Nie trzeba kombinować , to postępowanie zgodne z aktualnym stanem prawnym. Kombinacją jest żądanie przez WK pisma z jednostki upoważnionej i to w przypadku §9c . Cytuj
michal_k Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 Kombinacją jest żądanie przez WK pisma z jednostki upoważnionej WK nie ma prawa tego żądać w żadnym przypadku. Cytuj
blakop Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 To jest kwit dla SKP - nie dla WK. Więc niby po co mieli to wpisywać do rozporządzenia? Cytuj
DARIO64 Napisano 4 Styczeń 2017 Napisano 4 Styczeń 2017 To jest kwit dla SKP - nie dla WK. Ale jak zwykle znaleźli się tacy co nie doczytali . Klient się wycofał bo mu powiedzieli że bez PIMOT-u nie powinno być zrobione(zmniejszenie liczby miejsc) . Cytuj
krystian01533 Napisano 27 Styczeń 2017 Napisano 27 Styczeń 2017 ja robiłem wcześniej przebudowy i moja kierowniczka z wydziału mnie opierniczyła, że nie wołam oświadczenia, znowu w innym wydziale komunikacji szło to bez oświadczenia i nikt nawet sie o to nie pytał, a jeszcze inny wydział komunikacji w ogóle nie chciał przyjąć przebudowy bo jakis tam pan z WK stwierdzził że taka przebudowa nie może być wykonana i w ogóle faceta wygnał, to jest paranoja, znowu kolega po fachu był na jakimś szkoleniu sympozjum i tam usilnie twierdzono że na OSKP juz nie można robić przebudów sam juz nie wiem co myśleć [ Dodano: 27-01-2017, 18:39 ] a kolega zrobił przebudowę busa z 3 na 9 miejsc po 01.07.2016 i WK sie doczepił tylko masy Cytuj
Paprock Napisano 27 Styczeń 2017 Napisano 27 Styczeń 2017 a kolega zrobił przebudowę busa z 3 na 9 miejsc po 01.07.2016 i WK sie doczepił tylko masy - no a czego miał się czepić?Nie widzę żadnych przeciwwskazań jak wszystko zostało wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Z resztą nie widzę przeciwwskazań co do reszty wypowiedzi jeżeli przebudowy robiono tak lub nie z przepisami w zgodzie. Cytuj
michal_k Napisano 27 Styczeń 2017 Napisano 27 Styczeń 2017 sam juz nie wiem co myśleć Stosować przepisy, a nie słuchać niektórych niedouczonych urzędników. Cytuj
krystian01533 Napisano 27 Styczeń 2017 Napisano 27 Styczeń 2017 no to ja wydedukowałem z tych przepisów że powinno mi się przedstawić zaświadczenie o przebudowie a z busami przeroboinymi na autobus bądz zwiekszona liczba miejsc to uważać i lepiej odpuścic Cytuj
blakop Napisano 27 Styczeń 2017 Napisano 27 Styczeń 2017 To chyba niezbyt uważnie przeczytałeś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi