vvitek Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 Witam kolegów, doszły mnie słuchy że okręgowe stacje w rejonie Mikołowa nie wykonują badań na zmiany konstrukcyjne, coś Wam wiadomo na ten temat? Ktoś jeszcze nie wykonuje tych badań? Pozdrawiam. Cytuj
Paprock Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 Ja nie robię tych gdzie wymagany PIMOT, bo klientom za drogo. Można jakoś skonkretyzować pytanie, czego nie robią mikołowskie stacje. Dziękuję. Cytuj
vvitek Napisano 29 Marzec 2017 Autor Napisano 29 Marzec 2017 Nie robią zmian gdzie dokładamy miejsca, tj. z 4 osobowego na 5 przy demontażu "kratki" oraz z 2 osobowego na 5 gdy mamy fabryczne mocowania pod kanapę i pasy. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 W okolicach BB, też są przecież stacje nie dotykające tego tematu,,, Cytuj
vvitek Napisano 29 Marzec 2017 Autor Napisano 29 Marzec 2017 Ciekawe z czego się bierze to że niektórzy robią te badania inni nie. Cytuj
vvitek Napisano 29 Marzec 2017 Autor Napisano 29 Marzec 2017 Może z nad-interpretacji w niektórych przypadkach Cytuj
Qnick Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 okręgowe stacje w rejonie Mikołowa Wysyłaj do Tychów my robimy poza przypadkami gdzie potrzebne jest badanie przez jednostkę uprawnioną. Cytuj
darkdog Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 my robimy poza przypadkami gdzie potrzebne jest badanie przez jednostkę uprawnioną a jak ma takowe oświadczenie to też nie Cytuj
Qnick Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 a jak ma takowe oświadczenie to też nie Jeszcze takiego nie widziałem bo każdy jak się dowie to chyba odpuszcza temat, ale jak zobaczę to zrobię a co. Cytuj
dzik Napisano 30 Marzec 2017 Napisano 30 Marzec 2017 Jak dokłada siedzenia lub ścianę to - jednostka uprawniona /nie robimy/. Jak odwrotie to robimy. Cytuj
darkdog Napisano 30 Marzec 2017 Napisano 30 Marzec 2017 takiego nie widziałem bo każdy jak się dowie to chyba odpuszcza temat, ale jak zobaczę to zrobię a co a nic ja takie już miałem i z PIOMT-u i ITS-su Cytuj
Qnick Napisano 30 Marzec 2017 Napisano 30 Marzec 2017 ja takie już miałem i z PIOMT-u i ITS-su No to twardych masz zawodników, do mnie to chyba "cienkie Bolki" jadą bo jak się dowiedzą o co idzie to odpuszczają a twardym przecież trzeba być Cytuj
cortez76 Napisano 31 Marzec 2017 Napisano 31 Marzec 2017 Jak dokłada siedzenia - jednostka uprawniona /nie robimy/. we wszystkich przypadkach? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 31 Marzec 2017 Napisano 31 Marzec 2017 jak się dowiedzą o co idzie to odpuszczają Być może, odpuszczają sobie tylko Ciebie, a nie badanie ??? Cytuj
Qnick Napisano 31 Marzec 2017 Napisano 31 Marzec 2017 Być może, odpuszczają sobie tylko Ciebie, a nie badanie ??? Być może kto inny nie ma takich rozterek jak ja i mieć też nie będzie jak przyjdą do niego "smutni panowie" po uprawnienia. Cytuj
Kryczynski A Napisano 3 Kwiecień 2017 Napisano 3 Kwiecień 2017 Jak dokłada siedzenia w N1 lub N2 BB VAN lub ścianę to - jednostka uprawniona /nie robimy/. Jak odwrotnie to robimy. podobnie u nas Cytuj
Fredek Napisano 6 Kwiecień 2017 Napisano 6 Kwiecień 2017 Zapytam bo mnie to nurtuje , co w przypadku N1 lub N2 o podrodzaju wielozadaniowy a nie VAN ? Przegroda jednostka uprawniona czy może nie? Ja w $ 8 ust.4 pkt 9 nie widzę wielozadaniowego tylko van , zatem jaka interpretacja przepisu? Cytuj
Paprock Napisano 6 Kwiecień 2017 Napisano 6 Kwiecień 2017 No wychodzi, że interpretacja do dosłownej się sprowadza. Doskonale wiedzą jakie są podrodzaje i jakby im zależało to AF-wielozadaniowego też by wcisnęli do paragrafu. Poza tym cały czas twierdzę, że modyfikacja przepisów miała na celu ukrócić przykręcanie dodatkowych ławeczek na pakach w róznego rodzaju blaszakach dlatego przepis dotyczy VANA. Nie spotkałem przykładowo sprowadzonego z zagranicy blaszaka o podrodzaju AF w dowodzie. Owszem inne wielozadaniowe widziałem, lecz nie w nadwoziu "blaszak". Cytuj
abcs Napisano 12 Kwiecień 2017 Napisano 12 Kwiecień 2017 Nie spotkałem przykładowo sprowadzonego z zagranicy blaszaka o podrodzaju AF w dowodzie Może dlatego, że AF to kategoria homologacyjna a nie podrodzaj i dotyczy samochodów osobowych (M1) a blaszaki to przeważnie ciężarowe (N). Cytuj
adam1501 Napisano 12 Kwiecień 2017 Napisano 12 Kwiecień 2017 AF to kategoria homologacyjna Że niby co to jest? Oznaczenie wielozadaniowy (AF) to oznaczenie kategorii homologacyjnej czy podrodzaju? Zajrzyj do załącznika 4 Dz.U. 1088 z 2016. Cytuj
abcs Napisano 12 Kwiecień 2017 Napisano 12 Kwiecień 2017 Masz rację. Za szybko pisałem. AF jest to kod rodzaju nadwozia dla kategorii homologacyjnej M1. Na pewno nie podrodzaj. Cytuj
Paprock Napisano 12 Kwiecień 2017 Napisano 12 Kwiecień 2017 OK. AF to po dyrektywie kod znaczący ni mniej nie więcej tylko "wielozadaniowy". Natomiast w kalsyfikacji rodzajów i podrodzajów pojazdów "wielozadaniowy" to podrodzaj i wystepuje w grupie samochodów osobowych kategorii homologacyjnej M1 jak również w grupie samochodów ciężarowych kategorii homologacyjnej N1, N2, N3. O co chodzi, bo może i teraz wystąpiło za szybkie pisanie? Cytuj
adam1501 Napisano 12 Kwiecień 2017 Napisano 12 Kwiecień 2017 AF jest to kod rodzaju nadwozia... Na pewno nie podrodzaj Czymże w obowiązującej klasyfikacji jest rodzaj nadwozia? Cytuj
abcs Napisano 12 Kwiecień 2017 Napisano 12 Kwiecień 2017 Nie bardzo wiem co kolegom odpisać. Dla mnie pewne rzeczy są oczywiste. Oczywistą rzeczą dla mnie jest, że nie można traktować rodzajów nadwozi (wraz z kodami) jako podrodzaje pojazdów bo prowadzi to do nieporozumień. O ile w przypadku samochodów osobowych rodzaje nadwozia i podrodzaje pojazdów prawie sobie odpowiadają to w przypadku samochodów ciężarowych rozbieżności są olbrzymie. W rodzajach nadwozi mamy:BA-samochód ciężarowy, BB-van, BC-ciągnik siodłowy, BD-ciągnik drogowy, BE-pick-up, BX-podwozie pod zabudowę. Natomiast w podrodzajach pojazdów ciężarowych (kat.N) mamy:skrzynia, furgon,wywrotka, pojemnik, cysterna, skrzynia/żuraw, furgon/podest, ciężarowo-osobowy, terenowy, wielozadaniowy, van. Czy naprawdę dla Was to jest to samo? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi